Évekkel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rákos elváltozásokat egy új eljárás

2020 / 07 / 26 / Bobák Áron
Évekkel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rákos elváltozásokat egy új eljárás
A kínai kutatók által kifejlesztett PanSeer teszt már négy évvel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rosszindulatú daganatok megjelenésére utaló jeleket, és az eddigi kísérletek szerint 95%-os megbízhatósággal működik - számol be a felfedezésről a Guardian.

A Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a DNS metiláción alapuló eljárással a gyomor, a tüdő, a máj, a nyelőcső és a vastagbél rákos elváltozásait sikerült kimutatniuk a kutatóknak, ez pedig nagyon fontos előrelépés lehet a rákos megbetegedések kezelésében. Ahogy a tanulmány szerzői írják, a rák korai felismerése rendkívüli módon javíthatja a betegek túlélési esélyeit, az időben megkezdett kezelésnél ugyanis van rá lehetőség, hogy a tumort sebészileg eltávolítsák vagy kevésbé veszélyes kezelést alkalmazzanak.

A korai stádiumban diagnosztizált rákos megbetegedéseknél a betegnek mindössze a 9%-a hal meg a diagnosztizálást követő öt évben, míg a késői stádiumban felismert rákoknál az ötéves túlélési arány mindössze 26%. Bár a mammográfia, a méhnyakszűrés, a kolonoszkópia vagy a prosztatavizsgálat már ma is bevett eljárások, a legtöbb daganatos megbetegedésre nem létezik olyan nem invazív eljárás, amivel a rák már korai stádiumban kimutatható lenne.

A kutatók összesen 123 115 vérmintát gyűjtöttek be kínai állampolgároktól 2007 és 2014 között, így kellően nagy mintán tudtak dolgozni. A minták egy része olyan alanyoktól származott, akiket a mintavételt követő években daganatos betegséggel diagnosztizáltak, a másik része olyanoktól, akiknél a mintavételt követő öt évben nem találtak rákot, emellett vérbankokból olyan mintákat is begyűjtöttek, amik a mintavétel idején már daganatos betegséggel diagnosztizált emberektől származtak. A kutatók ezután a gépi tanulás módszerével betanították a PanSeert, hogy képes legyen felismerni a metilcsoportok rendellenes tömörülését a vérben, ami az egyik első jele a rákos elváltozásnak.

A kutatók az így létrehozott teszttel 88%-os pontossággal tudták igazolni a rák jelenlétét azoknál a betegeknél, akiket már diagnosztizáltak, és 95%-os pontossággal azoknál, akiket csak a mintavételt követő négy évben diagnosztizáltak rákkal.

Bár az eredmények meggyőzőek, a teszt csak az első lépcsőfoka annak, hogy minden rákos betegség szűrésére legyen egy megbízható, nem invazív diagnosztizálási eljárás. Ahogy az a fentiekből is kiderül, a PanSeer csupán a rákos elváltozásra utaló jeleket képes érzékelni, így nem képes megállapítani, hogy milyen típusú rákról van szó. Kun Zhang, a Kaliforniai Egyetem biomérnöki karának tanszékvezetője és a tanulmány társszerzője az NBC Newsnak elmondta, hogy a felfedezésüket szeretnék mielőbb kereskedelmi forgalomba hozni, a céljuk pedig az, hogy olcsó és megbízható eljárást adjanak az orvosok kezébe.

(Borítókép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.