Évekkel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rákos elváltozásokat egy új eljárás

2020 / 07 / 26 / Bobák Áron
Évekkel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rákos elváltozásokat egy új eljárás
A kínai kutatók által kifejlesztett PanSeer teszt már négy évvel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rosszindulatú daganatok megjelenésére utaló jeleket, és az eddigi kísérletek szerint 95%-os megbízhatósággal működik - számol be a felfedezésről a Guardian.

A Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a DNS metiláción alapuló eljárással a gyomor, a tüdő, a máj, a nyelőcső és a vastagbél rákos elváltozásait sikerült kimutatniuk a kutatóknak, ez pedig nagyon fontos előrelépés lehet a rákos megbetegedések kezelésében. Ahogy a tanulmány szerzői írják, a rák korai felismerése rendkívüli módon javíthatja a betegek túlélési esélyeit, az időben megkezdett kezelésnél ugyanis van rá lehetőség, hogy a tumort sebészileg eltávolítsák vagy kevésbé veszélyes kezelést alkalmazzanak.

A korai stádiumban diagnosztizált rákos megbetegedéseknél a betegnek mindössze a 9%-a hal meg a diagnosztizálást követő öt évben, míg a késői stádiumban felismert rákoknál az ötéves túlélési arány mindössze 26%. Bár a mammográfia, a méhnyakszűrés, a kolonoszkópia vagy a prosztatavizsgálat már ma is bevett eljárások, a legtöbb daganatos megbetegedésre nem létezik olyan nem invazív eljárás, amivel a rák már korai stádiumban kimutatható lenne.

A kutatók összesen 123 115 vérmintát gyűjtöttek be kínai állampolgároktól 2007 és 2014 között, így kellően nagy mintán tudtak dolgozni. A minták egy része olyan alanyoktól származott, akiket a mintavételt követő években daganatos betegséggel diagnosztizáltak, a másik része olyanoktól, akiknél a mintavételt követő öt évben nem találtak rákot, emellett vérbankokból olyan mintákat is begyűjtöttek, amik a mintavétel idején már daganatos betegséggel diagnosztizált emberektől származtak. A kutatók ezután a gépi tanulás módszerével betanították a PanSeert, hogy képes legyen felismerni a metilcsoportok rendellenes tömörülését a vérben, ami az egyik első jele a rákos elváltozásnak.

A kutatók az így létrehozott teszttel 88%-os pontossággal tudták igazolni a rák jelenlétét azoknál a betegeknél, akiket már diagnosztizáltak, és 95%-os pontossággal azoknál, akiket csak a mintavételt követő négy évben diagnosztizáltak rákkal.

Bár az eredmények meggyőzőek, a teszt csak az első lépcsőfoka annak, hogy minden rákos betegség szűrésére legyen egy megbízható, nem invazív diagnosztizálási eljárás. Ahogy az a fentiekből is kiderül, a PanSeer csupán a rákos elváltozásra utaló jeleket képes érzékelni, így nem képes megállapítani, hogy milyen típusú rákról van szó. Kun Zhang, a Kaliforniai Egyetem biomérnöki karának tanszékvezetője és a tanulmány társszerzője az NBC Newsnak elmondta, hogy a felfedezésüket szeretnék mielőbb kereskedelmi forgalomba hozni, a céljuk pedig az, hogy olcsó és megbízható eljárást adjanak az orvosok kezébe.

(Borítókép: Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.