Mostantól hivatalosan is több mint ötezer, idegen csillagrendszerekben keringő bolygót tartanak számon

2022 / 03 / 22 / Bobák Zsófia
Mostantól hivatalosan is több mint ötezer, idegen csillagrendszerekben keringő bolygót tartanak számon
A NASA 65 új tagot vett fel az exobolygók listájára, ezzel a számuk átlépte az ötezres határt. A kutatások pedig egyre több teleszkóppal folytatódnak tovább.

"Nem is olyan régen még csak egy kis számú ismert bolygóval rendelkező univerzumban éltünk, amely bolygók mindegyike a Nap körül kering.

De újabb felfedezések tucatjai kiemelkedő tudományos pillanatot jeleznek: több mint ötezer, Naprendszeren kívüli bolygó létezését igazolták " - írja a NASA közleménye, amelyben hírt adnak a március 21-én bekövetkező fordulópontról, mikoris 65 újabb égitest hozzáadásával immár ötezeröt tagúra bővült a hivatalosan is elismert exobolygók katalógusa.

Ahhoz, hogy egy exobolygó jelölt felkerülhessen a NASA listájára, hivatalos, úgynevezett peer-reviewed, tehát a tudományos közösség által látott és elfogadott tanulmányként kell megjelennie egy tudományos szakfolyóiratban és a megfigyelését többféle módszerrel és elemzésekkel kell alátámasztani. A legelső, Naphoz hasonló csillag körül keringő exobolygó, amit felfedeztek a csillagászok, az 51 Pegasi b bejelentésére 1995-ben került sor, az azóta eltelt több mint két évtizedben az új típusú teleszkópokkal és mérőeszközökkel már jóval nagyobb pontossággal lehetséges kimutatni egy-egy távoli csillag előtt elhaladó bolygó jelenlétét.

Az extraszoláris bolygók vizsgálata sokszor szorosan kapcsolódik a földönkívüli élet nyomainak kutatásához, mivel a csillagok lakható zónájában található égitesteken akár, a Földhöz hasonlóan, élet megjelenéséhez szükséges körülmények is kialakulhattak.

"Úgy gondolom, elkerülhetetlen, hogy rátalálunk valahol valamilyen életre - a legnagyobb valószínűséggel valamilyen primitív fajtára."

- mondja Alexander Wolszczan lengyel csillagász, aki elsőként erősítette meg egy, illetve két exobolygó létezését még az 51 Pegasi b bejelentése előtti években, de azok nem Naphoz hasonló csillag körül, hanem egy pulzár szomszédságában keringenek, emiatt a nagyfokú ionizáló sugárzásnak való kitettség valószínűtlenné teszi, hogy élet jeleit találnák rajta.

"Ha találhatunk bolygókat egy neutroncsillag körül, akkor a bolygóknak lényegében mindenhol ott kell lenniük" - teszi hozzá Wolszczan, a jövőben pedig még több felfedezésre számíthatunk, mivel többek között a James Webb teleszkóp és a Nancy Grace Roman űrteleszkóp feladatai között is szerepel ezeknek a távoli világoknak a kutatása, valamint indul az Európai Űrügynökség Plato és Ariel küldetése is.

(Fotó: NASA/JPL-Caltech, R. Hurt (SSC)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.