Ez a bionikus műkéz közvetlenül a csontokhoz és idegekhez csatlakozik, így használója újra képes érezni a tapintást

2023 / 10 / 21 / Bodnár Barna
Ez a bionikus műkéz közvetlenül a csontokhoz és idegekhez csatlakozik, így használója újra képes érezni a tapintást
A bionikus, belső elektródákkal ellátott robotprotézist Karin három éve használja, és segítségével a svéd nő korlátozottan bár, de képes újra átélni az érintés élményét, illetve mind az öt mesterséges ujját külön-külön mozgatni.

Az 50 éves Karin egy mezőgazdasági balesetben vesztette el jobb kezét, ezután 20 éven át élt kéz nélkül, a csúcstechnológiás protézist három éve kapta meg. Segítségével a szokásos napi tevékenységeinek - mint például az ételkészítés, a tárgyak felemelése, a ruhák és táskák cipzárjának fel- és lehúzása, valamint az ajtókilincsek és csavarok elfordítása - 80 százalékát újra önállóan el tudja végezni. Emellett a robotkéz használatával jelentősen csökkent a Karint kínzó fantomfájdalom is, amelyről azt mondta, ahhoz hasonló érzés volt, mintha a keze újra és újra egy húsdarálón menne keresztül. A hagyományos protézishez képest ez az új technológia közel négyszeresére javította Karin fogási pontosságát.

A forradalmi technológián alapuló bionikus kéz közvetlenül a felhasználó csontjaihoz, izmaihoz és idegeihez csatlakozik, ezzel olyan ember-gép együttműködés jön létre, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia számára, hogy az agyi jeleket pontos, de egyszerű mozdulatokra fordítsa le. A fejlesztésben részt vevő svéd, olasz és ausztrál kutatók szerint ez az első alkalom, hogy egy belső elektródákkal ellátott robotkéz hosszú távon működőképesnek bizonyult egy könyök alatt amputált ember esetében.

Amikor három évvel ezelőtt Karin karjára helyezték a protézist, a tudósok szerint a technológia teljesen egyedülálló volt, ugyanis egyetlen más kézprotézis sem tartalmazott beágyazott érzékelőket. A legtöbb modellnél az érzékelő elektródák a mai napig a szerkezeten kívül vannak, közvetlenül a robotkéz "bőre" alatt. Ez azonban „felhígítja” a robotkézbe érkező érzékszervi jelek minőségét és mennyiségét, ami pedig korlátozza a protézi irányítását - ez a probléma a protézisek technológiájának nagyjából 60 évvel ezelőtti megjelenése óta gondot jelent. Max Ortiz Catalán, a fejlesztés vezetője több mint 10 éve dolgozik az említett probléma megoldásán. A kutató szerint a kulcs az úgynevezett csontintegráció, ami azt jelenti, hogy az implantátumot az ember csontjához csatlakoztatják, a csontsejtek pedig tulajdonképpen a mesterséges végtag köré nőnek.


A bionikus kéz sematikus ábrája, illetve a protézisről készült röntgenfelvétel. (Fotó: science.org)

Karin esetében két implantátumot helyeztek el a singcsontba és az orsócsontba, ezután pedig a lábából származó, elektródákkal ellátott izomszövetet rögzítették ezekhez az implantátumokhoz, így a nő karjának izmai és idegei tudtak csatlakozni hozzá. Azon túl, hogy a robotkezet a felcsatolható protéziseknél kényelmesebb viselni, a protézis képes megbízhatóan érzékelni a közvetlen idegi hatást is, mivel az érzékelő elektródák nem kívül, hanem az eszköz belsejében vannak elhelyezve.

(Borítókép: Bionics Institute)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.