Ez a férfi elvesztette az egyik szemét, majd lámpaként használható műszemet tervezett magának 2023 / 09 / 14 / Bodnár Barna

Az egyesült államokbeli Brian Stanley-t 6 éves korában retinoblasztómával, vagyis szemrákkal diagnosztizálták. Miután elvesztette bal szemét, több éven át szemprotézist viselt, később mérnöki tudását kihasználva létrehozta az általa "kiborg szemnek" nevezett eszközt. A 33 éves férfi orvosi titániumból készítette el a szemprotézist, amelyet a szemüregébe helyezve gyakorlatilag zseblámpaként használ, képes vele teljes sötétségben közlekedni, sőt akár olvasni is. A Stanley Instagram-oldalán közzétett videóból megtudhatjuk, hogy az eszközbe épített akkumulátor 20 órán át képes folyamatosan működtetni a műszemben elhelyezett LED fényforrást, amit a férfi már két éve használ folyamatosan gond nélkül. A szemprotézis, amelyet feltalálója egyszerűen „koponya lámpának” hív, egy kapcsoló segítségével hozható működésbe és oltható le, soha nem melegszik túl, illetve a lámpa éles fénye nem zavarja Stanley ép szemét sem, mivel azt a férfi orra és szemöldöke épp megfelelő szögben árnyékolja. A műszemből nem csupán egy, hanem több mint 20 féle, különböző színekben és mintázatokban világító példány készült. (Borítókép: instagram.com/bsmachinist)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.