Ez a kulcstartó valójában a legkisebb Game Boy a világon

2021 / 03 / 26 / Felkai Ádám
Ez a kulcstartó valójában a legkisebb Game Boy a világon
A FunKey S a kulcstartó és a Game Boy váratlan szerelemgyereke, és bár elsőre idiótaságnak is tűnhet, valójában többről van szó egy jópofa, ám felesleges kütyünél – legalábbis azok számára, akik imádják a retro-gaminget, és nem túl nagy a kezük.

A FunKey-projekt tavaly indult a Kickstarteren, és annyira sikeres lett az elképzelés, hogy az eredeti 30 000 euró helyett 165 760 jött össze 2046 támogatótól. A mini... Pontosabban a világ legminibb konzolját (a gyártó állítása szerint) egyébként 65 euróért (kábé 24 000 forint) vásárolhatjuk meg, ám jelenleg kifogyott a készlet, legközelebb májusban vállalnak csak szállítást – a rendelésünk az előbbi linken tudjuk amúgy leadni. Kérdés lehet persze, hogy mire jó egy ilyen pici eszköz az okostelefon mellett (már azon kívül, hogy könnyen elveszthetjük). Más nevében nem beszélhetek, de én három főbb szempontban látom a kütyü bizonyos fokú létjogosultságát: a méret, az előbbihez képesti jelentős számítási kapacitás, valamint a rugalmas és könnyed felhasználhatóság.

Az eszköz valóban kulcstartónyi a maga 42.5 x 44.5 x 13.8 mm-es dimenzióival, de ehhez képest egy 1,2 GHz-es ARM Cortex-A7 processzor hajtja, és 64 MB DDR2 RAM került bele. SD kártyát pedig 128 GB-ig támogat. A kijelző egy 1,52”-os, 240x240 px-es LCD IPS, ami erős kontrasztok és betekintési szög mellett 50 Hz képfrissítést hoz üzembiztosan, ami talán kevésnek tűnhet a jelenleg (remélhetőleg) még konzolfronton is egyre inkább sztenderdnek számító 60-hoz képest, de mivel ez elsősorban egy retromasina, ezért a gépen használt szoftvereket amúgy is 30 Hz vagy annál is gyérebb képfrissítésre optimalizálták. A gép egyébként kagylóhéj dizájnt kapott, vagyis összecsukható és szétnyitható, mint az emlékezetes Motorola-telefon, vagy a játékgépek terén a Game Boy Advanced SP, illetve a klasszikus DS és 3DS konzolok juthatnak az eszünkbe esetleg. Ennek köszönhetően az összecsukott állapot védi a képernyőt és a gombokat, de emellett így lehetett a lehető legnagyobb méretű kijelzőt elhelyezni az eszközön.

A hideg számoknál érdekesebb maga a játékválaszték, a FunKey S-en több mint 10 régebbi konzol játékai futtathatóak, ráadásul nem csak a hordozható gépek katalógusa játszható (például a Game Boy Color és Advance változatai), de a NES és a SNES mellett a Playstation 1, a GameGear, a Sega Master System, a Sega Genesis, az Atari, a Neo Geo Pocket, sőt Wonderswan szoftverei is futtathatóak, de a lista folyamatosan bővül. A gépen egyébként egyetlen Micro USB-kimenet található, ezen keresztül tölthetjük a gépet, valamint így másolhatunk fel játékot (ha nem mentjük már eleve rá az SD kártyára), vagy frissíthetjük a szoftvert is – ehhez az ígéretek szerint mindössze egyetlen fájlt kell átmásolnunk (amit követően újraindításra is szükség lesz).

Térjünk viszont rá az említett rugalmasságra! A legjobb, hogy nem kell többféle emulátorral szerencsétlenkednünk, a konzol egységes felületen kezeli a játékokat. Összecsukáskor pedig a gép automatikusan elmenti az állásunkat, de ez akkor is megtörténik, ha alacsony a töltöttség, vagy ha manuálisan kapcsoljuk ki a kütyüt. Ráadásul a FunKey Open Hardware és Open Source egyszerre, és a Githubon elérhetünk hozzá mindent, így akár szoftvert is írhatunk rá, vagy várhatjuk, hogy más tegye ezt meg, hogy zenét hallgathassunk, olvashassunk satöbbi.

Összességében az ötlet maga nem rossz, és nem csodálnám, ha nagyobb gyártók is előrukkolnánk valami hasonló nosztalgiagéppel – ha már ezek előző hulláma pár éve úgyis lecsengett. Engem egyetlen dolog tart vissza attól, hogy rohanjak, és kérjek egy ilyet a nyuszitól: ez pedig a méret. Sajnos nem tartottam még a kezemben, de a méretarányos képek alapján nem hiszem, hogy jót tenne a szemnek, ha sokáig kellene egy ekkora kijelzőre gúvadni, és komoly esélyét látom annak is, hogy véletlen egyszerre több gombot is le lehet nyomni, ha nagyon kalimpál az ember. Ha viszont valamilyen úton-módon belefutunk egy ilyenbe, mindenképp írunk a személyes tapasztalatokról is.

(Kép: FunKey S, funkey-project.com)

További cikkek a Rakétán:

Korszakok vége: nyáron meghal a PS3, a PS Vita és a PSP A Sony döntése gazdaságilag érthető, de érvet szolgáltathat a kalózkodásra.

Percek alatt elkapkodták az aranyból készült PS5 konzolt Az átszámítva százötvenmillió forintot érő konzol az orosz Caviar fejlesztőinek munkáját dicséri: négy hónapot dolgoztak rajta, és csupán kilencet gyártottak belőle.

Félpercenként legyárt egy PlayStationt a Sony – így csinálják A Sony gyárában robotok végzik azt a finommunkát is, amit máshol emberek szoktak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.