Ez a robot egy napon magától fogja eldönteni, hogyan mozogjon 2024 / 03 / 09 / Bobák Zsófia

A Chicagói Egyetem mérnökei sajátos robotot alkottak, ami a szemcsés anyagok felépítését utánozza. A robot nem egyetlen összefüggő struktúrából áll, hanem több egységből, amelyek mágnesekkel tudnak egymáshoz kapcsolódni és külön-külön aktuátorok működtetik őket, valamint szenzorokkal és Wi-Fi mikrokontrollerrel is fel vannak szerelve. A modulok ahhoz hasonlóan válnak szét, majd egyesülnek, mint a homok szemcséi, amelyek vizes állapotban szilárd anyagként és folyadékként is tudnak viselkedni az egyetem magyarázata szerint. A Granulobot elnevezésű robot olyan, mint egy amőba, amely a sejtplazma ideiglenes nyúlványaival, azaz állábakkal mozog: a Granulobot is a helyzethez alkalmazkodva rendezi egységeit, folyton változtatva formáját. A szemcsés anyagot utánzó robot előnye, hogy a moduljai számos alakba tudnak rendeződni és akadályokon átkelni, miközben nincs szükségük az egységek közti elektronikus kommunikációra. A mozgást a robot közelében található objektumok mechanikus visszajelzései befolyásolják. A Granulobotok egy napon alkalmas lehetnek arra, hogy teljesen ismeretlen környezetben mozogjanak, jussanak át akadályokon és oldjanak meg feladatokat, multifunkcionális és önrendező módon, így akár az űrben vagy föld alatt is végezhetnek felderítő munkát. A robot tervezésének első lépését egy DARPA projekt jelentette, aminek célja egy, az alakját és funkcióját is változtatni képes anyag létrehozása volt. A Granulobot későbbi verziói hatalmasak vagy akár egészen apró méretűek is lehetnek a felhasználási módtól függően és önálló döntéssel maguktól választják ki a terepnek megfelelő mozgási formát, egy központi "agy" utasításai nélkül. (Fotó: University of Chicago/Polsky Center)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.