Ez a robot nem a jövő ígérete, hanem a jelen háztartási gépe. Robotporszívó-teszt

2020 / 10 / 27 / Rácz Tamás
Ez a robot nem a jövő ígérete, hanem a jelen háztartási gépe. Robotporszívó-teszt
Az iRobot Roomba i7+ legnagyobb szuperképessége, hogy még üríteni sem kell belőle a koszt. De hát akkor hova lesz, amit összeszed?

A robotok elveszik az emberek munkáját? Bárcsak vennének már el egy csomót belőle, a fenének van kedve a háztartási rutinmelókhoz nap mint nap. Szerencsére ezek közül néhányat már egész jól el is vettek. 2020-ban nem kell a napi porszívózással vacakolnia annak, aki nem akar: a robotporszívók meg tudják oldani, hogy két nagytakarítás között is viszonylag tiszta maradjon a lakás.

A műfaj Apple-je a harminc éve alapított iRobot, amely már 18 éve fejleszt háztartási robotokat, robotporszívókat. Ez is amerikai cég, ők is nagyon komolyan veszik a minőséget és a dizájnt, esztétika és funkcionalitás szempontjából egyaránt. Az iRobot csúcsmodellje a Roomba i7+, amely már annyira elvette az emberektől a munkát, hogy még  portartályát sem kell ürítgetni a napi gyűjtögetés után. Egy ilyen gépet kértünk tesztre a hazai forgalmazótól.


A doboz jóval nagyobb, mint maga a porszívó, hiszen bele kell férnie a portartályt automatikusan ürítő szennyezésgyűjtő dokkolóállomásnak is

A doboz tartalma: a robot, a dokkoló, egy pót-porzsák és egy pótkefe, egy virtuális fal, amivel kijelölhetünk alkalmanként egy-egy határt a gépnek és jól illusztrált leírások

Nem csak elvette a munkát, jól is csinálja: minőségi és teljes munkát végez

A Roomba i7+ a széklábat, asztallábat mindig lelkiismeretesen körbejárja, oldalkeféjével minden irányból kisöpri a bútorlábak tövéből a vízszintesen forgó alsó gumi tisztítókefékhez, a szívónyílás alá a port, szöszt, egyebet. A szőnyegek szélét megfigyelésem szerint különös gonddal kezeli végig, az útvonalat pedig úgy tervezi meg, hogy az oldalkefe minden élet, szegletet végigseperjen legalább egyszer a falaknál, ajtónyílásoknál. A Roomba i7+ kamerájával 230.400 képpontot mér fel és ennek alapján tájékozódik, a tárgyakhoz pedig finoman közelít a körben rajta lévő gumi ütköző felületnek is köszönhetően

Az akadályokat, elmozdított székeket, asztalokat, ottfelejtett papucsokat a Roomba intelligensen kezeli le, körbejárja, körbetisztítja, megtanulja, de a következő munkamenetnél ismét megpróbálkozik a korábban kimaradt felület tisztításával. Többszintes vagy több, a robot számára nem átjárható helyiségekből álló lakásokban a gép külön kezeli az egyes munkaterületeket, tíz térképet tud felismerni és használni. Kisebb küszöbökön is át tudja magát küzdeni, ha kell: 1,6 centis szintkülönbséggel még elboldogul két szoba között. Az akku kapacitása 90 perc munkára elég. Ha lemerülne, a gép az iRobot HOME applikáción keresztül megkérdezi, hogy folytassa-e a végkimerülésig a munkát, vagy menjen vissza a töltőre és utána folytassa ugyanott ahol most abbahagyta

A legszebb a Roomba i7+-ban, hogy nem kell ürítgetni sem. A nagy, fekete bázisállomásban valójában van még egy porszívó, ami minden takarítás után kiszippantja az összegyűjtött koszt, szennyeződést, port egy textilporzsákba. Hogy ez mennyi idő alatt telik meg, nyilván függ a lakás méretétől, attól, hogy van-e egy kisebb afgán agár falka a családban és ha van, épp vedlési időszak van-e. De a lényeg, hogy a porszívózások robotizálása ezzel a géppel azt jelenti, hogy az embernek tényleg nem kell foglalkoznia többet ezzel a dologgal napi, heti, havi szinten. Sőt, igazából kéthavi szinten sem: átlagos lakásméretnél kétnaponta porszívózva elég két hónap után cserélni a porzsákot.

A távirányító a mobilod. Vagy a hangod

Én még abból az évezredből származom, amikor egy nagy értékű háztartási vagy szórakoztató elektronikai cucc (a robotporszívó egy kicsit mindkettő) kibontása, beállítása, használatának és ha van, a távirányítója funkcióinak megtanulása komoly intellektuális feladatot jelentett. A Roomba viszont a néhány képből és pár, még angolul nem beszélők által is könnyen megérthető gyors beüzemelési útmutató segítségével, na meg a végtelenül egyszerűen kezelhető iRobot HOME mobilapp letöltésével percek alatt hadrendbe állítható.

Íme, három screenshot a mobilappról. Az első: így néz ki egy egybefüggő munkaterület alaprajza, amit a gép a lakásunk számára egy menetben bejárható részéről készített. A második: a főképernyő indításkor; az esetek 99%-ában az ember megnyomja a nagy PLAY gombot és kész. A harmadik: virtuális zónahatárokat jelölhetünk ki a robotnak; a zöld vonal tologatható, forgatható:

A forgó oldalkefe tereli a koszt a két, egymással szemben forgó puha zöld tisztítókefe és a köztük lévő szívónyílás alá. Onnan kerül a portartályba, amit ki is lehet venni és kézzel kiüríteni, de ennél a gépnél ugye ezt nem kell megcsinálni, megcsinálja helyettünk a szennyeződésgyűjtő állomás:

A nagy, szép, masszív dobozból három dolgot kell kivenni az első használathoz: a bázisállomást, a 230 voltos kábelt (aminek a felesleges része feltekerhető a bázis erre szolgáló dobjára) és persze magát a gépet. A bázist le kell tenni egy helyre, ahol van normális wifi-térerő, rá kell tenni a gépet, majd elő kell venni a negyedik fontos eszközt: a mobilunkat. Erre letöltjük az appot, az app utasításai szerint megkeressük a robotot a wifi-menüben, csatlakozunk hozzá, eláruljuk neki a wifi-jelszót és megvárjuk, amíg a gép letölti a legfrissebb gyári szoftvert. Aztán felzümmög a motor és a porszívó nekivág a lakásnak.

Az első egy-két alkalommal a Roomba feltérképezi a lakást, utána pedig már mi is hozzányúlhatunk ehhez a térképhez. Beállíthatunk zónákat, akár elkerülendő, akár minden munkamenetben kötelezően kitakarítandó felületeket. A robotot el lehet küldeni csak meghatározott helyiségek kitakarítására is, és persze bármikor dönthetünk úgy, hogy elég a nem túl erős, de a tévézést azért zavaró zúgásból és haza lehet küldeni a gépet pihenni (üríteni és tölteni). A takarítások indíthatók a gép nagy gombjának megnyomásával is, a mobilról is, de akinek van Amazon Alexa vagy Google Assistant otthoni asszisztense, akár beszéddel is munkába küldheti vagy hazarendelheti a gépet, ha ehhez van kedve. Mi leginkább csak annyit csináltunk, hogy megnyomtuk a gép testén a nagy, kerek Clean gombot: Rumbika, eriggy dolgozni!


A gép minden munkamenet után kiüríti magát, az embernek csak annyi a dolga, hogy pár hetente, akár havonta cseréljen ki egy porzsákot

Milyen volt elveszíteni a robotporszívó-szüzességünket?

Apa, anya, két nagy lány és egy törpenyúl: minden családtag számára újdonság volt a dolog. Eleinte valamennyien gyanakodva méregettük a látszólag összevissza kóválygó, zúgó, mindennek nekikoppanó korongot. Én azt néztem, hogy lehet ilyen szerencsétlen, hogy teljesen ötletszerűen mászkál, ahelyett, hogy racionálisan, hosszú vonalakban, kevés fordulóval haladva járná be a teljes padlófelületet. A lányok azt figyelték, minek megy neki, mit tesz tönkre. A feleségem azt, hogy mennyire alaposan takarít ki. A nyúl pedig teljesen összeomlott a doboza körül ide-oda cirkáló fekete predátortól.

Aztán szép lassan mindenki megnyugodott. Én a második nap rájöttem, hogy az első napi tétovaság a térképezés miatt kellett: ahogy a gép fejében ott volt az alaprajz, nagyon is céltudatosan, hatékonyan kezdett haladni. A ház asszonya teljesen elégedett volt a por-, hajszál- és szénatörek-mentes felületek láttán. A lányok cuccait sem darálta le a gép és Sheldon, a nyúl is lenyugodott, ahogy a Roomba már nem cikkcakkozott, hanem nyugodtan, tervszerűen haladt a dolgával. Néha még kergetőzött is egy kicsit a géppel, de ráülni azért saját jószántából nem akart.

A teszthét végeztével oda jutottunk, hogy az egész család meg van őrülve a robotporszívóért, illetve a folyamatos tisztaság, rendezettség nálunk eddig elég szokatlan élményéért. Megállapítottuk, hogy nekünk is KELL egy. Na jó, talán a nyúl továbbra is meglenne nélküle.

Megéri?

Ha a lakás alkalmas vagy könnyen alkalmassá tehető arra, hogy a gép minél nagyobb felületet be tudjon járni, minél több bútor alá be tudjon bújni, a robotporszívó nagyban meg tudja emelni a hétköznapokban a komfortérzetet a mindig tiszta padló örömével. Persze egy vidéki, közvetlen kertkapcsolatos, sáros gyerekcsizmákkal és egy itt is, ott is kajálgató, szőrös jószággal terhelt háztartásban, mint a miénk, néha azért még át kell menni az eldugottabb szegleteken a klasszikus, emberi erővel mozgatott porszívóval is és az időnkénti alapos felmosásokat sem lehet megúszni.

Illetve... Az iRobotnak van felmosó robotja is, a Braava Jet M6, ami képes a porszívóval kommunikálva, az ő munkarendjéhez igazodva tisztára is törölni minden erre alkalmas felületet. Vagyis a Roomba befejezi a porszívózást, hazamegy tölteni és szól a Braavának, hogy indulhat felmosni. (Más márkáknak léteznek kombinált porszívó-felmosó robotjaik, de az általunk megkérdezett felhasználók elég vegyes tapasztalatokról számolnak be: összevizezett szőnyegekről, a forgolódás idején sem leálló csepegtetőből kialakuló tócsákról és egyéb szörnyűségekről. Hiába, a célgép azért csak pontosabban tud dolgozni, mint egy többfunkciós masina.)

A Roomba i7+ jelenleg 315 ezer forintos akciós áron kapható. Ez sokkal több, mint a belépő szintű iRobot porszívók akár jócskán százezer alatti alapára, de a gép tudása és elsősorban a porgyűjtő-ürítgetést is átvállaló spéci szennyeződés-gyűjtő bázisállomás, ami valóban teljesen automatizálja a napi porszívózást, indokolhatja az árat annak, aki a csúcskategóriát szeretné megvenni a műfajból.

És a Roomba i7+ tud még trükköket. A szeptemberi applikáció-frissítés óta a munkarendjében különleges beállításokra is van lehetőség. Megadhatjuk például, hogy minden pénteken extra takarítás a konyhában, mert olyankor szoktunk intenzíven főzőcskézni. Fel lehet hívni a gép figyelmét arra is, hogy allergiaszezonban vagy a kutya vedlési időszakában gyakrabban takarítson. Ügyes térérzékelésének köszönhetően a robot nem esik le lépcsőről, esetleg szekrény tetejéről(!) és nem gabalyodik bele a kábelekbe sem.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a iRobot hazai vezérképviselete, a Certus Mercatus Kft.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.