Ez a startup centrifugával lőne fel rakétákat az űrbe

2020 / 02 / 09 / Justin Viktor
Ez a startup centrifugával lőne fel rakétákat az űrbe
Az űrtechnológia egyik leginkább kutatott területe a hasznos teher kiszakítása bolygónk gravitációs teréből és eljuttatása a világűrbe, ahol naponta többször van hajnal és egy Tesla kering a nap körül. A futurisztikus ötleteknek se szeri se száma, és most itt a legfrissebb, az űrcentrifuga.

Műholdas Csúzli

A SpinLaunch rakétatechnológiai cég még az idén szuborbitális tesztrepülést tervez indítani egy hatalmas centrifuga, úgynevezett „Kinetic Launch System” segítségével. A startup 2018-ban a Google-től és az Airbus Venturestől kapott finanszírozást.

A nagyra törő koncepció arra használná a centrifugát, hogy egy kis méretű és tömegű  hasznos terhet, óránkénti 8000 kilométernél nagyobb sebességre gyorsítson egy vákuumkamrában belül. Az indító alagút ajtaja ezután kinyílik, és a hasznos teher azon keresztül indulhat tovább a sztratoszférába. Ott a meghajtás rövid időre bekapcsol, így juttatva a szállítmányt föld körüli pályára - legalábbis elméletileg.

Olcsó És Gyors

Az alapötlet az, hogy jelentősen csökkentsék az indításonként szükséges rakéta-üzemanyag mennyiségét. A társaság azt is állítja, hogy napi ötször is indíthat majd hasznos rakományt, ami legalább egy hónapig tartana a ma létező technológiákkal más vállalkozásoknak.

Az alapító és vezérigazgató, Jonathan Yaney elmondta:

"Ha egyszer elindulunk, végül a társaság kevesebb mint 500 000 dollárért kínálhat majd műholdas indításokat."

Tudnak valamit

Bár a Wired magazine egyenesen az űripar legféltettebb titkának nevezte a fejlesztést, a társaságnak még sok mindent be kell bizonyítania az állításaiból és egyelőre elég közel tartják a kártyáikat mellkasukhoz. Eddig mindösszesen egy 5 kg súlyú próbabábut lőttek bele egy acélfalba, miután óránként több mint 6430 kilométerre gyorsították azt fel.

Egy iPhone már túlélt hasonlóan szélsőséges erőket gyorsulás során (az acélfal kivételével), de a kritikusok továbbra is attól tartanak, hogy az elektronikai berendezések megsérülnének az ütközésektől a centrifugálás során.

A kritika ellenére a vállalat teljes gőzzel halad előre. Tavaly májusban lefektették egy 7 millió dolláros új tesztüzem alapjait az új mexikói Spaceport America helyszínén, amely háromszor nagyobb, mint a meglévő, és mint tudjuk a Virgin Galactic üzeme is itt található. Júniusban ezek után szerződést írtak alá az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával.

(Forrás: Futurism, Wired,  Képek: SpinLaunch)


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.