Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát

2023 / 12 / 11 / Bodnár Barna
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.

El Hierro az egyetlen olyan sziget a világon, amely majdnem egy hónapon át kizárólag szél- és vízenergiával működött. A Kanári-szigetek egyik legkisebb, az UNESCO által bioszféra-rezervátumnak és globális geoparknak minősített vulkanikus szigete körülbelül 1,1 millió éves.

El Hierro 10 ezer lakója és a helyi önkormányzat egyaránt elkötelezett a sziget fenntarthatósága iránt, és jó úton jár afelé, hogy tiszta, megújuló energiaforrások révén 100 százalékban önellátóvá váljon. A sziget fő áramtermelője a Gorona del Viento vízerőmű, amely 11,5 MW beépített szélerőművi kapacitással is rendelkezik. A létesítmény a szélerőmű és a szivattyús víztározós erőmű kombinációja, vagyis a szél által termelt energia egy részét arra használja fel, hogy vizet pumpáljon egy tározóba, hogy aztán azzal a vízenergia-turbinákat mozgassa, így pedig a lehető legtöbbet hozza ki a megújuló villamosenergia-termelésből.


A Gorona del Viento vízerőmű, 11,5 MW beépített szélerőművi kapacitással is rendelkezik. (Fotó: IDOM)

A sziget törekvése az önellátásra nem véletlen, El Hierro idős lakosai ugyanis emlékezhetnek még a helyet 1948-ban sújtó aszályra, amikor az ivóvizet szállító hajók egyszerűen elkerülték a szigetet, annak kis mérete és a többi szigettől való távolsága miatt. Azóta azonban nagy előrelépés történt az önellátás terén, és a fenntarthatóság érdekében nem kell külső segítségre támaszkodnia az itt lakóknak.

El Hierro első egymást követő, kizárólag megújuló energiát használó időszaka 2015. augusztus 9-én volt, amikor az egész sziget két órán át kizárólag megújuló energiaforrásokkal működött. Ez egy 1996-ban létrejött, fenntartható fejlődési terv eredménye volt, amely a lakosság életszínvonalának és életminőségének javítását és a természetvédelmi területek megőrzését hivatott biztosítani.

A Gorona del Viento víz erőmű 2015 júliusában kezdte meg teljes kapacitással a működését, és azóta is a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő integrációjának egyik kulcsfontosságú létesítménye. Mielőtt 2014-ben üzembe helyezték, a megújuló energiaforrások El Hierro villamosenergia-igényének mindössze 2,2 százalékát fedezték. Így nagy mérföldkőnek számított, amikor 2018. január 25-én és az azt követő 18 napon keresztül az erőműnek sikerült a sziget teljes villamosenergia-igényét kielégítenie. Azóta El Hierro szigete az élő példája annak, hogy a hasonlóan elszigetelt közösségek számára a fenntartható energiával történő önellátás valódi és kivitelezhető megoldás.

(Borítókép: Getty Images/Dave G Kelly)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.