Ez a valaha készült legélesebb kép egy napfoltról

2020 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Ez a valaha készült legélesebb kép egy napfoltról
A Daniel K. Inouye teleszkóp még el sem készült teljesen, mégis olyan képet lőtt egy napfoltról, mint még egy másik teleszkóp se.

A képet a napfoltról idén januárban készítették. A Daniel K. Inouye teleszkóp akár a Napon látható, 20 kilométeres, mágneses struktúrák megjelenítésére is képes. A napfoltban a hőmérséklet közel 2000 °C-kal alacsonyabb a napfelszín hőmérsékleténél, vagyis a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás a negyede a napfelszín sugárzásának. A képen ezért tűnik a folt sötétnek, de valójában természetesen ez is vakítóan ragyog. A napfoltokat a távcsöves csillagászati megfigyelések kezdetén, azok első évében, tehát már 1610-ben látott Galilei, később pedig Fabricius, Hevelius és Harriot is. A nagyobb foltok két részből állnak: a belső, sötétebb rész az umbra, a külső, sugaras szerkezetű rész pedig a penumbra. Penumbra nélküli napfolt is létezik, ezt pórusnak hívják. A napfoltok általában körszerűek, egy nagyobb napfolt átmérője pedig nagyjából akkora, mint a bolygónké. A képen látható folt például 16 000 kilométer átmérőjű, vagyis kényelmesen elférne benne a Föld.


Forrás: NSF/NSO/AURA

A tudósok feltételezése szerint a foltokat a mágneses mező áramlása okozza, amely bizonyos területeket átmenetileg lehűt. A Nap körülbelül 11 évenként lép új tevékenységi ciklusba, a mostani napfolt pedig a 2019 decemberében kezdődött ciklus egyik első foltja. Egyéb naptevékenységhez hasonlóan a napfoltok is kihatással lehetnek akár a Földi körülményekre is: a masszívabb kitörések például megviselik az elektromos hálózatot, a GPS-műholdakat, sőt a légi közlekedés biztonságát is veszélyeztethetik. A megfigyelésük tehát arra is jó, hogy a hasonló jelenségekre felkészülhessünk, vagy akár ellenállóbb eszközöket fejleszthessünk ki.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Sosem látott "tábortüzek" a Nap felszínén az ESA Solar Orbiter eddigi legközelebbi képein Júniusban az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter névre hallgató műholdja elkészítette első fényképeit a Napról, és most bemutatták ezeket a lenyűgöző képeket. Ezek az emberiség által a Napról készített legközelebbi képek, és természetesen van rajtuk eddig sosem látott, rejtélyes jelenség is, nem kevés.

Íme a legnagyobb felbontású fotók, amik a Napról valaha készültek A Daniel K. Inouye napteleszkópot épp csak beüzemelték, de máris felbecsülhetetlen értékű fotókkal szolgált a csillagászoknak. És persze nekünk is.

Töklámpást csinált a NASA a Napból Szerencsére csak egy látványos képen, ami a cikkben tekinthető meg. Kinyomtatva dekorációnak is tökéletes.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.