Ez a valaha készült legélesebb kép egy napfoltról

2020 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Ez a valaha készült legélesebb kép egy napfoltról
A Daniel K. Inouye teleszkóp még el sem készült teljesen, mégis olyan képet lőtt egy napfoltról, mint még egy másik teleszkóp se.

A képet a napfoltról idén januárban készítették. A Daniel K. Inouye teleszkóp akár a Napon látható, 20 kilométeres, mágneses struktúrák megjelenítésére is képes. A napfoltban a hőmérséklet közel 2000 °C-kal alacsonyabb a napfelszín hőmérsékleténél, vagyis a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás a negyede a napfelszín sugárzásának. A képen ezért tűnik a folt sötétnek, de valójában természetesen ez is vakítóan ragyog. A napfoltokat a távcsöves csillagászati megfigyelések kezdetén, azok első évében, tehát már 1610-ben látott Galilei, később pedig Fabricius, Hevelius és Harriot is. A nagyobb foltok két részből állnak: a belső, sötétebb rész az umbra, a külső, sugaras szerkezetű rész pedig a penumbra. Penumbra nélküli napfolt is létezik, ezt pórusnak hívják. A napfoltok általában körszerűek, egy nagyobb napfolt átmérője pedig nagyjából akkora, mint a bolygónké. A képen látható folt például 16 000 kilométer átmérőjű, vagyis kényelmesen elférne benne a Föld.


Forrás: NSF/NSO/AURA

A tudósok feltételezése szerint a foltokat a mágneses mező áramlása okozza, amely bizonyos területeket átmenetileg lehűt. A Nap körülbelül 11 évenként lép új tevékenységi ciklusba, a mostani napfolt pedig a 2019 decemberében kezdődött ciklus egyik első foltja. Egyéb naptevékenységhez hasonlóan a napfoltok is kihatással lehetnek akár a Földi körülményekre is: a masszívabb kitörések például megviselik az elektromos hálózatot, a GPS-műholdakat, sőt a légi közlekedés biztonságát is veszélyeztethetik. A megfigyelésük tehát arra is jó, hogy a hasonló jelenségekre felkészülhessünk, vagy akár ellenállóbb eszközöket fejleszthessünk ki.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Sosem látott "tábortüzek" a Nap felszínén az ESA Solar Orbiter eddigi legközelebbi képein Júniusban az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter névre hallgató műholdja elkészítette első fényképeit a Napról, és most bemutatták ezeket a lenyűgöző képeket. Ezek az emberiség által a Napról készített legközelebbi képek, és természetesen van rajtuk eddig sosem látott, rejtélyes jelenség is, nem kevés.

Íme a legnagyobb felbontású fotók, amik a Napról valaha készültek A Daniel K. Inouye napteleszkópot épp csak beüzemelték, de máris felbecsülhetetlen értékű fotókkal szolgált a csillagászoknak. És persze nekünk is.

Töklámpást csinált a NASA a Napból Szerencsére csak egy látványos képen, ami a cikkben tekinthető meg. Kinyomtatva dekorációnak is tökéletes.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.