Ez a valaha talált legnagyobb aranyrög, amelynek annyi a súlya, mint egy átlag férfié

2024 / 02 / 09 / Felkai Ádám
Ez a valaha talált legnagyobb aranyrög, amelynek annyi a súlya, mint egy átlag férfié
A Welcome Stranger rögöt Ausztráliában találták.

Ha valaki hallgatott már pénzügyi témában előadást Robert Kiyosaki-tól, akkor tudhatja, hogy az ismert üzletember az aranyat “Isten pénzeként” emlegeti – amivel az értékállóságára utal, egyben arra, hogy független a kormányoktól és a jegybankoktól szemben a fiat pénzzel.

Az arany valóban megbízható értéktároló – bár kicsit nehéz, mint kiderül az a Sisu című finn filmből, amelyben egy elszánt finn férfi szállt szembe egy csomó nácival, hogy megvédje az aranyát. Az élet azonban kevésbé drámai és akciódús, és a legnagyobb aranyrögök története kevésbé vériszamos.

Mint arról az IFLScience beszámol, a valaha talált legnagyobb aranyrögöt, az “Üdvözlünk idegent” (Welcome Stranger) az ausztráliai Victoria városában ásták ki 1869. február 5-én John Deason és Richard Oats cornwalli bányászok. Elképzelhetjük a boldogságukat, mivel a termetes rög 72 kilogrammot nyomott, és 61 centiméter hosszú volt. A mérete miatt a rögöt darabokra kellett törni az értékbecsléshez egyszerűen azért, mert egyben nem is fért rá a dunollyi London Chartered Bank mérlegére. Deason és Oats közel 10 000 fontot kapott a rögért, amelyet aztán aranytömbökké olvasztottak. Jelenlegi értékét körülbelül 2 millió angol fontra, vagyis jelenlegi árfolyamon körülbelül 860 millió forintra becsülik.

A legsúlyosabb aranyrögök második helyén a Pepita Canaa áll – ez a legnagyobb még ma is létező (vagyis a Welcome Stranger-rel ellentétben nem szétbontott) aranyrög 60 kilogramm súlyú. A rögöt Julio de Deus Filho találta meg Brazíliában 1983-ban, és a brazil Museu de Valores do Banco Centralban látható kiállítva.

A technológiai fejlődés is jelentős leletekhez járult hozzá: a “Hit Kezét” (Hand of Faith), a legnagyobb fémdetektorral talált aranyrögöt 1980-ban fedezték fel szintén Ausztráliában – a megtalálója egy Kevin Hillier nevű férfi volt. A rög 875 troy uncia (körülbelül 27,2 kilogramm) súlyú, és több mint 1 millió dollárért adták el, és most egy Las Vegas-i kaszinóban tekinthető meg.

Az aranyat egyébként hagyományosan nem kilogrammban, hanem az imént említett troy unciában mérik, ami különbözik a legtöbb egyéb áruhoz használt avoirdupois rendszertől. Egy troy uncia körülbelül 31,1 grammnak felel meg. A metrikus rendszer alkalmazása ellenére a troy uncia továbbra is az elfogadott szabvány a nemesfémiparban.

(Kép: a Welcome Stranger replikája, forrás: Museums Victoria CC BY 4.0)


A világ legkisebb gyümölcse akkora, mint egy sószemcse
A világ legkisebb gyümölcse akkora, mint egy sószemcse
A világ legkisebb gyümölcse a világ legkisebb virágzó növényén terem, de szabad szemmel alig-alig látható.
Az idő talán olyan illúzió, amit a kvantumvilág hív életre
Az idő talán olyan illúzió, amit a kvantumvilág hív életre
Egy új tanulmány legalábbis erre utal – ha pedig ez így van, az segíthet összekapcsolni a kvantummechanikát és az általános relativitáselmélet, amivel pedig közelebb juthatunk a végső, a Mindenséget leíró elmélethez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.