Ez a Vöröskereszt nyolc szabálya, amelyeket a civil hekkereknek be kéne tartaniuk

2023 / 10 / 06 / Pőcze Balázs
Ez a Vöröskereszt nyolc szabálya, amelyeket a civil hekkereknek be kéne tartaniuk
Ne használjanak automatikusan terjedő vírusokat, ne támadjanak egészségügyi vagy humanitárius célpontokat, akkor is tartsák be a szabályokat, ha az ellenség nem így cselekszik - többek között ezeket kérte a Vöröskereszt a nemzetközi konfliktusokba egyre többször beleszóló, nem katonai vagy állami keretek közt cselekvő hekkerektől. A javaslat fogadtatása nem ad okot bizakodásra.

A The Washington Post kiberbiztonsági hírlevele számolt be arról, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottság tanácsadói szükségesnek látták, hogy állást foglaljanak a kérdésben. Ugyanis, ahogyan a lap is felidézi, szíriai civil hekkerek már közel egy évtizede támadtak nyugati célpontokat, az Anonymous is "hadat üzent" az Iszlám államnak, de például görög aktivisták néhány éve százötven azeri kormányzati weboldalt tettek elérhetetlenné, hogy így támogassák Örményországot. Természetesen említhetnénk azt is, amikor hacktivisták támadták meg a belarusz vasút szervereit, hogy lassítsák az orosz csapatok mozgását 2022 januárjában, az orosz-ukrán háború kezdetekor. "A fizikai erőszaktól távol, akár az adott országon kívülről, civilek - hacktivisták, kiberbiztonsági szakemberek, "fehér kalapos", "fekete kalapos" és "hazafias" hackerek - kibertámadásokat hajtanak végre az "ellenség" ellen" - fogalmaznak a szerzők a Vöröskereszt blogján, majd figyelemre intenek:

"A civil hekkerek elvesztik a védelmüket a digitális vagy fizikai támadások ellen, és büntetőjogi felelősséggel tartozhatnak, ha közvetlenül részt vesznek a harcban, digitális eszközökkel".

A szervezetnél ezt elkerülendő nyolc alapszabályt fektettek le. Azt kérik, hogy a hekkerek ne indítsanak kibertámadásokat polgári objektumok ellen; ne használjanak automatikusan terjedő vírusokat, amelyek katonai és civil célpontokban is kárt tehetnek; ha katonai célpontokat támadnak, minimalizálják a civilekre gyakorolt hatást; ne hajtsanak végre akciókat egészségügyi vagy humanitárius célpontokkal, illetve a lakosság túlélését segítő objektumokkal szemben; ne ijesztgessék fenyegetésekkel a civileket; ne biztassanak a nemzetközi jog megsértésére; és ami a legnehezebben betarthatónak tűnik: akkor is tartsák tiszteletben ezeket a szabályokat, ha az ellenség megsértené azokat. A Vöröskereszt cikke ezek után azt részletezi, hogy mit vár az államoktól, hogy azok megfékezzék az ilyen támadásokat, például ne támogassák vagy utasítsák ezeket a csoportokat, illetve járjanak el a háborús bűnösökkel szemben.

Mindez nemesen hangzik, de a Post által megszólaltatottak reakciója kijózanító: egy ukrán hekker-szóvivő kiemeli, hogy ezzel hátrányba kerülhetnek, orosz ellenfele nem érti, hogy "miért kéne hallgatnia" a Vöröskeresztre, de még egy szudáni hekker is úgy látja, hogy "elkerülhetetlen" a szabályok megsértése.

(Fotó: Global Images Ukraine/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.