Hacktivisták sikerrel támadták meg a belarusz vasút szervereit, hogy lassítsák az orosz csapatok mozgását

2022 / 01 / 27 / Pőcze Balázs
Hacktivisták sikerrel támadták meg a belarusz vasút szervereit, hogy lassítsák az orosz csapatok mozgását
A "Kiberpartizánok" zsarolóvírussal kódolták a szervereket, és két követelést fogalmaztak meg.

A hét elején a belarusz "Kiberpartizánok" is bekapcsolódtak az Oroszország és a NATO között egyre mélyülő konfliktusba. A szervezet egy zsarolóvírus segítségével kódolta a helyi vasút egyes rendszereit, ennek feloldásáért cserébe két dolgot kérnek.

Az elmúlt néhány év monumentális kibertámadásainak nagy része úgynevezett zsarolóvírusos támadás volt. Egy ilyen kártevő célja, hogy miután bejut egy hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket. Míg a legtöbb esetben világcégek, infrastruktúra-szolgáltatók, ritkábban önkormányzatok és közintézmények estek áldozatául zsarolóvírusoknak, a Wired információi szerint most először fordult elő, hogy ellenzéki aktivisták, politikai céllal folyamodtak ilyen eszközhöz.

Hétfőn a Telegramon jelentették be a "Kiberpartizánok" képviselői, hogy "peklo" ("pokol") kampányuk keretében a belarusz vasút szervereinek, adatbázisainak és munkaállomásainak javát kódolták, a biztonsági mentéseket pedig törölték, hogy lelassítsák és megzavarják a közlekedést. Kiemelték, hogy az automatizációs és a biztonsági rendszerek a vészhelyzetek elkerülése érdekében nem érintettek.

A Wirednek nyilatkozó ellenzéki technológiai tanácsadó, Franak Viacsorka szerint az elkövetők valódi, alulról szerveződő kollektívában dolgozó hackerek, úgynevezett hacktivisták. Korábban kormányzati és rendőrségi adatbázisokat törtek fel, a tüntetőkkel szemben alkalmazott módszerekről és a világjárvánnyal kapcsolatos, torzított adatokról szivárogtattak ki információkat. Viacsorka szerint a "Kiberpartizánok" részei a belarusz szolidaritási mozgalomnak. Twitteren azt is elárulták, hogy mit kérnek a mostani támadásuk visszafordításáért cserébe:

engedjék szabadon az ötven legrosszabb egészségügyi állapotban lévő politikai foglyot és gondoskodjanak az orosz csapatok távozásáról.

A bizonyítékul megosztott képernyőfotók az Ars Technica és a Wired által megszólaltatott szakértő szerint hitelesnek tűnnek, bár ezt szerinte rendkívül nehéz ellenőrizni. Az viszont vitán felüli, hogy az újságírók beszámolói és a saját tapasztalataink szerint a belarusz vasutak weboldala hibaüzenetet jelenít meg a menetrend menüpont alatt.

(Fotó: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.