Hacktivisták sikerrel támadták meg a belarusz vasút szervereit, hogy lassítsák az orosz csapatok mozgását

2022 / 01 / 27 / Pőcze Balázs
Hacktivisták sikerrel támadták meg a belarusz vasút szervereit, hogy lassítsák az orosz csapatok mozgását
A "Kiberpartizánok" zsarolóvírussal kódolták a szervereket, és két követelést fogalmaztak meg.

A hét elején a belarusz "Kiberpartizánok" is bekapcsolódtak az Oroszország és a NATO között egyre mélyülő konfliktusba. A szervezet egy zsarolóvírus segítségével kódolta a helyi vasút egyes rendszereit, ennek feloldásáért cserébe két dolgot kérnek.

Az elmúlt néhány év monumentális kibertámadásainak nagy része úgynevezett zsarolóvírusos támadás volt. Egy ilyen kártevő célja, hogy miután bejut egy hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket. Míg a legtöbb esetben világcégek, infrastruktúra-szolgáltatók, ritkábban önkormányzatok és közintézmények estek áldozatául zsarolóvírusoknak, a Wired információi szerint most először fordult elő, hogy ellenzéki aktivisták, politikai céllal folyamodtak ilyen eszközhöz.

Hétfőn a Telegramon jelentették be a "Kiberpartizánok" képviselői, hogy "peklo" ("pokol") kampányuk keretében a belarusz vasút szervereinek, adatbázisainak és munkaállomásainak javát kódolták, a biztonsági mentéseket pedig törölték, hogy lelassítsák és megzavarják a közlekedést. Kiemelték, hogy az automatizációs és a biztonsági rendszerek a vészhelyzetek elkerülése érdekében nem érintettek.

A Wirednek nyilatkozó ellenzéki technológiai tanácsadó, Franak Viacsorka szerint az elkövetők valódi, alulról szerveződő kollektívában dolgozó hackerek, úgynevezett hacktivisták. Korábban kormányzati és rendőrségi adatbázisokat törtek fel, a tüntetőkkel szemben alkalmazott módszerekről és a világjárvánnyal kapcsolatos, torzított adatokról szivárogtattak ki információkat. Viacsorka szerint a "Kiberpartizánok" részei a belarusz szolidaritási mozgalomnak. Twitteren azt is elárulták, hogy mit kérnek a mostani támadásuk visszafordításáért cserébe:

engedjék szabadon az ötven legrosszabb egészségügyi állapotban lévő politikai foglyot és gondoskodjanak az orosz csapatok távozásáról.

A bizonyítékul megosztott képernyőfotók az Ars Technica és a Wired által megszólaltatott szakértő szerint hitelesnek tűnnek, bár ezt szerinte rendkívül nehéz ellenőrizni. Az viszont vitán felüli, hogy az újságírók beszámolói és a saját tapasztalataink szerint a belarusz vasutak weboldala hibaüzenetet jelenít meg a menetrend menüpont alatt.

(Fotó: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.