Ez az a videó, amit a CNN bekészített a nukleáris apokalipszisre

2022 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Ez az a videó, amit a CNN bekészített a nukleáris apokalipszisre
Sokáig legendának hitték, de létezik a videó, amellyel az egyik legnagyobb csatorna búcsúztatná a mai értelemben vett civilizációt.

A videót a nyolcvanas években forgatták, és azóta pletykáltak róla. 2015-ben aztán ki is szivárgott – így már bárki megnézheti, hogy mit fog adni a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb csatornája, a CNN, abban az esetben, ha beköszöntene a nukleáris apokalipszis – ez a sztori ráadásul különösen manapság kezd ismét aktuális, egyben tanulságos lenni.

A szivárgásról még 2015-ben a The Guardian írt hosszabban, eszerint a felvétel Mike Ballabantól származik, aki 2009-ben gyakornokként dolgozott a CNN-nél, és ott hallott arról, hogy Ted Turner, a CNN különcségeiről ismert milliárdos alapítója rendelt egy felvételt arra az esetre, ha eljönne a világ vége – a világ végét pedig egészen konkrétan képzelete el – nukleáris holokauszt formájában. A videó a csatornánál igazi legenda lett, aminek valódiságát bár sokan megkérdőjelezték, de a létezésére utaltak Turner 1980-ban elmondott szavai:

„Június 1-jén megkezdjük a sugárzást, és a világ végéig maradunk. Ha eljön az az idő, beszámolunk róla, lejátsszuk a Nearer My God to Thee-t, és kijelentkezünk.”

Érdekesség, de ez a dal, a Nearer My God to Thee vagy magyarul Közelebb, közelebb, Uram, hozzád! egy XIX. századból származó keresztény himnusz, és a túlélők beszámolói szerint ezt játszotta utoljára a Titanic zenekara is. A CNN változata azonban az eredetinek egy rövidített verziója – aminek, mint azt majd látjuk Turner szavai alapján, lesz még jelentősége. Ballaban egyébként nyilatkozott a Guardiannak is, és nekik elmondta, hogy először 2009-ben látta ezt a felvételt, amit később tehát meg is szerezett. Azt viszont sajnos nem tudni, hogy ennek a leadása miként történne – ki döntené el, hogy tényleg eljött a végítélet órája, illetve kinek a feladata a CNN-nél a videó leadása. A videót meg lehet nézni a fenti, a The Guradian cikkéhez vezető linken, de a YouTube-ra is felkerült több helyen is, például a lenti adásban 0:45-nél látható.

A videót többen is megerősítették, hogy valódi. Erre utal, hogy a mai szemmel rossz minőségű felvétel a CNN nyolcvanas években használt főhadiszállásán készült, Georgia államban a Turner-birtokon. A videón még az a medence is látható, amit azóta felszámoltak, de a birtokról készült korabeli felvételeken egyértelműen beazonosítható. Mint a Guardian írja: a zenekar ezredje, a US Army Forces Command felirat, a videóban egy basszusdobon látható logó felett olvasható; a közeli georgiai Fort McPherson pedig 2011-ig az amerikai hadsereg szárazföldi erőinek bázisa volt.

1988-ban egyébként már a New Yorker újságírója megtekinthette a felvételt, és írt is róla, és a cikk alapján is erről felvételről van szó. Turner a cikk szerint maga mondta el a riporternek, hogy a felvétel létezik, majd bemutatta neki. Még a videó lejátszása előtt a milliárdos annyit mondott, hogy ha nem pusztulunk ki amiatt, mert feléltük a bolygó erőforrásait, akkor majd végzünk magunkkal egy nukleáris háborúban. Turner ezt követően némileg feldúlt érzelmi állapotban távozott, és csak akkor tért vissza, miután a felvétel véget ért. Ekkor ezt mondta a New Yorker újságírójának:

„Mindig a közelben tartom ezt a felvételt, mert a világvége gyorsabb lesz annál, hogy elmondhassuk, amit el akartunk mondani. A világ gyorsabban ér véget, semmint, hogy bármiféle utolsó üzenetet hagyhatnánk.”

Mindez tehát oka lehet a videó rövidségének is. A videóról a Guardiannak akkoriban – tehát 2015-ben – sem a CNN, sem Turner képviselője nem nyilatkozott. Azt viszont, hogy 2015 bár nem volt rég, mégis egészen más világ volt, mi sem példázza jobban, hogy Turner motivációja kapcsán a cikk megemlíti mintegy magyarázatul, hogy 1980 júniusában a nukleáris holokauszt nagyon is valóságos fenyegetésnek tűnhetett. Sajnos az ezzel kapcsolatos aggodalmakat nem nehéz újabban átéreznünk. És hogy mit lehet mindehhez még hozzáfűzni? Talán csak annyit, amit a fenti videó alá kommentelt valaki:

„Nagyon sajnálok mindenkit, aki a világvége idején tévét néz.”


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.