Ez az eddigi legolcsóbb és már működő módszer a szén-dioxid-kibocsájtás megfékezésére

2023 / 01 / 25 / Felkai Ádám
Ez az eddigi legolcsóbb és már működő módszer a szén-dioxid-kibocsájtás megfékezésére
A mostani módszerrel rekord alacsony áron – mindössze 39 dollárért kötnének meg egy tonna CO2-t a kibocsájtás helyszínén, tehát a gyárakban és az erőművekben. Mivel a legkomolyabb szennyezőkről beszélünk, ezzel komoly lépést tehetnénk egy már most megvalósítható, környezetbarátabb világ felé.

Fejlesztés alatt áll teljesen kibocsátásmentesen előállítható acél, ahogy a környezetbarát mód legyártható építőanyagok esetén is történnek előrelépések – ezek azonban a jövő technológiái, és ezek az iparok nem fognak hibernálódni addig, amíg ezek az újítások meg nem érkeznek. Ahogy a CO2-t kipöfögő erőműveket som fogjuk holnap mind bezárni. A CO2 kibocsájtás problémáját épp ezért itt és most kell kezelni, a realitás talaján mozogva – nagyjából ez áll annak a fejlesztésnek a hátterében, amit az amerikai Pacific Northwest National Lab (PNNL) kutató megvalósítottak – számol be róla a CNBC.

A technológiával egy tonna CO2 39 dolláros áron köthető meg, és a gyár vagy az erőmű felszerelése ezzel a reaktorral 750 millió dollárba kerülne – ez utóbbi nem kevés pénz, ezért ösztönzésként a fejlesztés nem csak megköti a CO2-t, de iparilag is hasznosítható alapanyagot, elsőkörben metanolt is szintetizál ennek az üvegházhatású gáznak a segítségével. Csak hogy kontextusba helyezzük mindezt: az eddigi legolcsóbb, egyben legfejlettebb hasonló technológiával, amellyel egy szénerőművet szereltek fel, 57 dollárért lehet megkötni egy tonna CO2-t. Mindeközben pusztán az ipari termelés a légkörbe juttatott CO2 31 százalékáért felelős, amihez képest még a teljes közlekedési szektor is eltörpül a maga 16 százalékával. Vagyis épp a legszennyezőbb ágazatokat lehetne kibocsátásmentesíteni: a vas- és acélipart, a betongyártást, a műtrágyagyártást és akár a szennyező erőműveket.

A mostani technológia lényege, hogy épp azért képes olcsón működni, mert a CO2 eltávolítás a forrásnál történik, tehát a gyártelepen vagy az erőműnél, és nem utólag vonja ezt ki a légkörből. Ez utóbbi technológia, amivel például a svájci Climeworks foglalkozik, jóval drágább – a légkörből egy tonna CO2 kivonása több száz dollárba (200 dollár vagy annál is több) kerül.

A PNNL technikája oldószerkémiát használ – magyarázta David J. Heldebrant, a PNNL vezető tudósa, aki ezt a kutatást is irányítja. Tehát a piszkos gáz kijön az erőműből vagy a gyárból, és egy nagyon nagy kamrába kerül. Ezzel egyidejűleg folyadékot permeteznek le a kamra tetejéről. A gáz felemelkedik, a folyadék lesüllyed, és a két anyag összekeveredik. A kezelt gáz kilép a kamra tetején, és a CO2-t tartalmazó folyadékot elszívják. Ezt a folyadékot addig hevítik, amíg a CO2 gázként fel nem szabadul, majd a CO2-t a szállításhoz sűrítik – az anyag nagy része ugyanis tárolásra kerül (erre majd később visszatérünk). A maradék folyadékot a CO2 gáz eltávolításával lehűtik és visszaküldik a folyamat első szakaszába. A rendszer hatalmas: 4 millió liter folyadékot pumpál óránként.

Ugyanakkor a PNNL rendszere olcsóbb, mint a többi szén-dioxid-leválasztó rendszer, mert 2 százaléknyi vízzel működik, szemben azzal a 70 százalékkal, ami a korábbi és hasonló szén-dioxid-leválasztási technológiák felső határa. Mivel pedig a víz felforralása hosszú időt és sok energiát igényel, így a víz ilyetén mérséklésével a szén-dioxid-leválasztási folyamat sokkal olcsóbbá válik. Heldebrant mindezt a következőképp szemléltette:

„Olyan ez, mint olajat hevíteni a serpenyőn, szemben a forró vízzel. Az olaj sokkal gyorsabban melegszik fel.”

Azonban hiába beszélünk hatékonyabb folyamatról, mindez még így is rengeteg energiát emészt fel – az energia pedig abból az erőműből származik, ahová a rendszert telepítették. Mint azt a kutatók elmagyarázták a CNBC-nek:

„Egy telepített szén-dioxid-leválasztó gép az erőmű által termelt energia 30 százalékát használja fel a szén-dioxid 90 százalékának eltávolítására. Ezt hívják a szén-dioxid-leválasztási technológia „parazitaterhelésének”. A teljes energiateljesítmény visszaszerzéséhez az erőműnek természetesen több energiát kell elégetnie, ám ennek ellenére a technológia végső soron 87 százalékos nettó szén-dioxid-csökkentést jelentene megawattonkénti nettó energiatermelésre vetítve.”

Ami igazán probléma lehet, hogy a leválasztó nem csak nagy, de drága is, és a 750 millió dolláros befektetés (kormányzati kényszerítő intézkedés nélkül) aligha éri meg az üzemeltetőknek. Épp ezért a leválasztó mellé kifejlesztettek egy kisebb, moduláris reaktor is, ami a CO2-ből piacképes terméket, az első körben metanolt állít elő. Ezzel pedig visszatérülhet a befektetett összeg is.

A metanol vagy egyéb szénalapú vegyület előállítására azonban csak a CO2 egy igen csekély része szükséges – mi a helyzet a maradékkal? A maradék – ami igen jelentős mennyiség, kötött formában kerül tárolásra. A kutatók a vizsgálatok során 830 méter mélyre fecskendeztek szén-dioxidot a Föld felszíne alá, ahol egy sajátos bazaltkőzet található, majd két évvel később visszatértek, és megállapították, hogy a szén-dioxid reakcióba lépett a kőzettel, és véglegesen karbonáttá alakult. Így lehet tehát nagy mennyiségben CO2-t tárolni a föld alatt. Mint a kutatók elmondták:

„A szén-dioxid reakcióba lép a kőzettel, és szilárd halmazállapotúvá vált, így gázként már nem létezik. Ezek az ásványok geológiai időskálán stabilak, ami sok millió évet jelent.”

Ami a morális oldalt illeti: a klímavédelmi aktivisták nem lelkesednek a hasonló technológiákért, mert ezekkel szerintük csak késleltetik az átállást a ténylegesen környezetbarát erőművekre és ipari termelésre. A PNNL kutatóinak azonban ennél némileg árnyaltabb képe van a témáról. Szerintük a már kibocsájtott, tehát légkörbe került CO2 kivonása, valamint a CO2-t folyamatosan a légkörbe juttató termelés és energia előállítás ilyetén kizöldítése akutális és fontos feladat, amivel foglalkozni kell. Mint elmondták:

„Akár bevallják, akár nem, lesznek olyan országok, amelyek fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Amikor nem fúj a szél, amikor nem folynak a folyók, amikor nem süt a nap, szükségünk van valamire, ami lehetővé teszi, hogy égve tartsuk a lámpákat. És tudom, hogy ezt egyeseknek nehéz megérteni vagy felismerni, de nekünk szükségünk van arra, hogy meglegyen ez a gázüzemű lehetőségünk. Mi pedig, nos, meg tudjuk kötni a szén-dioxidot.”

(Kép: Pixabay/Pedalkraft)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.