Ez az elem nem csak újratölthető, de meg is lehet enni

2023 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Ez az elem nem csak újratölthető, de meg is lehet enni
Nem csak ehető, puha robotokban jönne jól, de gyerekjátékokban is, mivel a kisebbek néha megeszik az elemeket. (Az elem ráadásul egészséges is.)

Újratölthető elemet már látott a világ, újratölthető és ehető elemet viszont nem nagyon. Először persze nem árt tisztázni, hogy miért jó, ha egy elemet adott esetben elcsócsálhatunk. Mint a kutatók fogalmaznak, a hasonló elemek meglepően sok területen válhatnak be – ilyen lehet az ehető, puharobotok energiforrása. Persze ezzel csak arrébb tettük a kérdést, nem igazán válaszoltuk meg – hiszen mire jó egy ehető, puha robot? A válasz, hogy ezek a gépek több gyomor-bélrendszeri vizsgálatot is elvégezhetnek, amelyeket ma csak komplikáltan, nem mellesleg elég kellemetlenül lehet lefolytatni. Hasonló robotok ezen kívül gyógyszert is célba juttathatnak a szervezetben a jelenlegi módszereknél sokkal célzottabb módon – ezáltal is csökkentve a mellékhatásokat.

Egy másik terület az élelmiszer-minőség-ellenőrzésé: bizonyos eszközökkel ellenőrizhető, hogy az élelmiszerek biztonságosak és megfelelnek-e az előírt szabványoknak, miközben ténylegesen a bélben vannak – a megfigyelő eszközt pedig az élelmiszerrel együtt megemésztjük. Végül a biztonsági szempont sem utolsó, tehát gyerekjátékokban is beválhat, ezáltal is csökkentve a lenyelésből adódó kockázatokat.

Az prototípus ártalmatlan 0,65 V-on működik, és 48 mikroamperes áramot biztosít 12 percig – ami elég az apró elektronikai eszközök tápellátásához. Az akkumulátor több tucat cikluson keresztül is megőrzi töltöttségét – az újratöltéshez természetesen a testen kívül kell lennie. A prototípus körülbelül egy négyzetcentiméteres, de a csapat már dolgozik a kisebb változaton.

Elvileg ez tehát az első ténylegesen újratölthető elem, amely nyugodtan megehető. Az öszetevők listája is inkább idéz egy receptet, mint egy műszaki eszközt: a riboflavin vitamin az akkumulátor anódja, a kvercetin nevű táplálékkiegészítő a katód. Az elektrolit vízbázisú oldatból áll, de akad az elemben még nori is – ez utóbbi a sushi éttermekben használt hínár. A mérgezések és gyomorrontás kezelésére használt aktív szén növeli a vezetőképességet, míg a külső érintkezők, amelyek az elektromosságot egy másik eszközre továbbítják, méhviaszból készültek, és élelmiszer-minőségű dekorarannyal vannak összekötve.

Talán nem a legkiemelkedőbb gasztronómiai élmény, de relatíve egészséges és teljesen biztonságos ezen elem fogyasztása tehát.

(Kép: Istituto Italiano di Tecnologia)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.