Ez már a Különvélemény – az MI kilencven százalékos biztonsággal, egy héttel előre megjósolja a bűntényeket

2022 / 07 / 02 / Felkai Ádám
Ez már a Különvélemény – az MI kilencven százalékos biztonsággal, egy héttel előre megjósolja a bűntényeket
Először mutatták be a bűncselekmény-megjósoló algoritmus működőképes változatát, és egyből hét amerikai nagyvárosban, köztük: Chicagóban és Los Angelesben. A modell a történelemben először 90 százalékos hatékonysággal működött.

A Különvélemény eredetileg egy Philip K. Dick novella volt, majd – ahogy ez a Dick novellákkal történni szokott – a nagyközönség igazán az azonos című mozifilmből ismerhette meg a sztorit, amely szerint a bűncselekményeket bizonyos látnokok (prekogok) képesek megjósolni még azelőtt, hogy ezek bekövetkeznének. A most bemutatott technológia azonban nem igényel efféle szuperképességet, csak egy nagy halom adatot a múltból és egy megfelelő mesterséges intelligenciát. Az eredmény? Egy olyan algoritmus amely egy héttel előre kilencven százalékos valószínűséggel képes a bűncselekményeket előre jelezni – számol be a Nature Human Behaviour című tudományos lapban közzétett kutatásról az Independent.

Hasonló, „bűncselekmény megjósoló” algoritmusra már eddig is volt példa, Japánban például a polgári járőrök járőrözési útvonalait alakítják ki ezen a módon, hogy lefedjék azokat a területeket azokban az időpontokban, ahol statisztikai valószínűséggel a legnagyobb az esélye egy bűncselekmény elkövetésének. De a Chicagói Rendőrkapitányság is használt ilyet – a 2012-ben bevezetett Bűnözési és Áldozati Kockázati Modell (Crime and Victimisation Risk Model) azonban a történelmileg elfogult adatok felhasználása miatt többször hibásnak bizonyult, és emiatt felháborodásokat is keltett.

A fent említett modellek azonban hasonló módszert használtak: ez az úgynevezett szeizmikus megközelítés, amely során a bűnözést úgy képzelik el, mintha különböző gócpontokból indulna ki, és onnan terjedne el. A mostani, új modell lényege ezzel szemben épp az, hogy a chicagói kutatók a városok összetett társadalmi környezetét, valamint a bűnözés és a rendőrségi tevékenység hatásai közötti kapcsolatot szerves egészként vizsgálták. Az így megszületett algoritmus pedig kilencven százalékos biztonsággal volt képes előrejelezni a bűncselekményeket – a történelem során először.

A Chicagói Egyetem kutatói a modellt történelmi bűnügyi adatok felhasználásával alkották meg, és így előre jelezték előre a jövőbeli eseményeket 1000 négyzetméteres területen. A technológiát nyolc amerikai nagyvárosban mutatták be, köztük Chicagóban, Los Angelesben és Philadelphiában.

„Létrehoztuk a városi környezet digitális ikertestvérét. Ha a történelmi adatokat tápláljuk be, akkor az algoritmus kiszámolja, mi fog történni a jövőben. Ez nem mágia, vannak korlátai, de mi leellenőriztük, és nagyon jól működik”

– mondta Ishanu Chattopadhyay professzor, a Chicagói Egyetemről. Az kiindulási alap lényegében tehát az, mint eddig: múltbeli adatokra támaszkodva, előrejelezni a jövőt; a fő különbség viszont, hogy az eddigi, térbeli modellek figyelmen kívül hagyták a város természetes topológiáját: a közlekedési hálózatok kapcsolatban állnak, elválaszthatatlanok az utcáktól, sétányoktól, vonat- és buszvonalaktól. Ugyanígy a kommunikációs hálózatok hasonló társadalmi-gazdasági hátterű területeket fognak össze. A mostani chicagói modell pedig lehetővé teszi ezen komplex, városi összefüggésrendszer feltárását.

(Kép: Pixabay/geralt)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.