Ez már az univerzum alig látott mélye – tesztfotó érkezett a James Webbről

2022 / 07 / 08 / Felkai Ádám
Ez már az univerzum alig látott mélye – tesztfotó érkezett a James Webbről
Megérkezett az univerzum mélyéről készült kép – ez viszont még csak az előétel a jövő heti, ennél jóval komolyabb kép előtt, mivel a felvételt készítő Fine Guidance Sensor nem is tudományos eszköz, de így is lélegzetelállító eredményt produkált.

A NASA által szerdán (július 6-án) közzétett képet a James Webb Űrteleszkóp Fine Guidance Sensor (FGS) érzékelője rögzítette májusban nyolc napon keresztül, és 72 pillanatfelvételt tartalmaz, amelyek 32 órás expozíciós idő alatt készültek. A kép bár rendkívül látványos, de csak bemelegítő a jövő heti szenzáció előtt: ahogy ugyanis a teleszkóp beüzemelése befejeződik, a Webb csapata kedden (július 12-én) délelőtt 10:30-kor EDT szerint (16:30-kor budapesti idő szerint) mutatja be az első valóban tudományos minőségű képeket egy élő adás során – amit például itt lehet majd nézni élőben.


Forrás: NASA

Érdemes lesz követni az eseményt, hiszen bármily lenyűgöző is ez a kép, valójában a nyomában sem járhat annak, amit a NASA tehát a jövő héten közzétesz. A fenti kép ugyanis nem egy tudományos műszerrel, hanem a Kanadai Űrhivatal által fejlesztett Fine Guidance Sensor (FGS) eszközzel készült, amelynek az a feladata, hogy rögzítse a kamarákat egy adott csillagon – magyarán nem egy kifejezetten tudományos eszközről beszélünk, hanem egy kisegítő rendszerről. Az egyik legfontosabb különbség, hogy amikor az FGS rekesznyílása nyitva van, nem használ színszűrőket, mint a többi tudományos műszer – vagyis ezen a képen lehetetlen a galaxisok korát tudományos igényességgel megállapítani.

Beállították a James Webb űrteleszkóp tükreit, a végeredmény pedig a kutatók várakozásait is felülmúlta A NASA közzétette az első fotót, amit a már beállított főtükörrel készítettek egy távoli csillagról.

A fentiektől független az FGS képes fotók rögzítésére, de nem ez az elsődleges célja. Emiatt pedig az FGS által készült fotókat általában nem is tárolják el – tekintettel a Földdel való korlátozott kommunikációs sávszélességre, a Webb egyszerre legfeljebb két tudományos műszerből küld adatokat. Ám a májusi egyhetes stabilitási teszt során a csapatnak az jutott eszébe, hogy megtarthatják ezt a képet, mert rendelkezésre állt a szükséges sávszélesség.

A fenti kép tehát egy teszt során készült, amelynek az volt a célja, hogy megcélozzanak egy csillagot, és megvizsgálják, hogy a Webb eközben mennyire tudja irányítani a „görgését” –a teleszkóp ugyanis képes úgy „görögni” akár egy repülőgép repülés közben. Ezt a tesztet egyébként siker koronázta. Mivel tehát ez a kép nem tudományos igényességgel készült, több szempontból is eltér azoktól a képektől, amelyeket július 12-én tekinthet meg a nagyközönség, és ezek a felvételek már az univerzum olyan mélységéről készültek, mint addig még soha egyetlen felvétel sem.

A mostani képen csak egy maroknyi csillag látható – ezeket a diffrakciós tüskéikről lehet felismerni, a többi objektum halvány galaxisok ezrei, némelyik a közeli univerzumban található, de több galaxis már az univerzum mélyén helyezkedik el. A képen látható leghalványabb foltok pedig pontosan olyan halvány galaxisok, amelyeket Webb tudományos tevékenységének első évében tanulmányozni fog.


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.