Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től

2023 / 11 / 29 / Bodnár Barna
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A MOHU bemutatta a visszaváltó-automatákat, ahova a vásárlóknak az üvegeket kell majd visszavinniük 2024-től. A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe nem csupán a PET-palackok, de a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik. A visszaváltási díj összege darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

Az automatákban nem minden italcsomagolást lehet majd visszaváltani. Kivételt képeznek például a tejalapú termékek dobozai, valamint a nem egyszer használatos, úgynevezett többutas csomagolások. Ezek például olyan üvegek, amelyeket használat után újra tudnak tölteni. Ide tartoznak többek között az egyes italos-, és borosüvegek, ezeknél a gyártó határozhatja meg a betétdíj mértékét (tehát 50 forintnál több és kevesebb is lehet). Ezeket a többutas csomagolásokat nem lehet majd minden automatában visszaváltani, írja a Telex. Az intézkedés fontos kitétele még az is, hogy a kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók is felmentést kapnak. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a MOHU az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.


Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A betétdíjas termékek felismerését könnyíti majd, hogy a csomagoláson külön logó jelzi majd, hogy az adott palack vagy üveg egyszer használatos vagy többutas-e. Az automaták forma, súly és vonalkód alapján azonosítják a palackokat, ezért a csomagolásokat a korábbi szelektívgyűjtési szokásokkal ellentétben már nem szabad összegyűrni, ugyanis ekkor a gép sérültnek minősíti a palackot, és nem adja vissza a betétdíjat. A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét. Kérhet például egy ajándékutalványt, amit abban a boltban tud levásárolni, ahol az automata is van, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy pedig egy mobilalkalmazás segítségével visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.


Forrás: MOHU

A szabályozás szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzletbe, és 1000 főnél népesebb településre kötelező lesz visszaváltó-automatákat telepíteni, ezek mellett pedig az üzletek önkéntes módon is csatlakozhatnak a rendszerhez, kisboltok esetében például automata helyett az eladó egy telefonos alkalmazással is visszaválthatja a vásárlók üvegeit.

Szabó Szilvia, a MOHU EPR-rendszeréért felelős vezetője azt mondta, hogy ugyan január elsejétől már működik a visszaváltási rendszer, de a gyártók hivatalosan július elsejéig még a nem betétdíjas csomagolásokra is forgalomba hozhatják. Emiatt lehetséges, hogy a legtöbb italnál csak július 1. után fogunk a betétdíjas verzióval találkozni a boltok polcain. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója szerint július elsejéig 3-6 ezer automatát helyeznek ki országszerte.

(Borítókép: MTI/Hegedüs Róbert)

2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon 2024 első napjától visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagolások – maximum 3 literes kiszerelésig.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.