2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon

2023 / 10 / 10 / Bodnár Barna
2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon
A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe nem csupán a PET-palackok, de a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik, és 2024-től visszaválthatóvá válik. A gyártók kötelesek ezeken a termékeken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni, áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A visszaváltási rendszer (DRS) bevezetése azért is jelentős, mert Magyarországon legalább 3 milliárd, 100 százalékban újrahasznosítható PET-palackot hoznak forgalomba évente, aminek 70 százalékát azonban soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, és rosszabb esetben a folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik. A drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok. Ezt hivatott javítani az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az EU-s szabályozás hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol lesz lehetőség a rengeteg palack, üveg és doboz visszaváltására. A MOHU honlapján elérhető információk szerint

a 400 négyzetméter feletti üzleteknél kötelezővé válik a visszaváltó automaták telepítése, vagy lehetőséget kell biztosítaniuk a csomagolás személyes átvételére, és a visszaváltási díj visszatérítésére (készpénz, vagy levásárolható kupon formájában),

illetve kötelező lesz a visszaváltási hely kialakítása az 1000 főnél nagyobb népességű településeken is. Az automata működtetésére kötelezett boltok már most is regisztrálhatnak a MOHU honlapján, a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak, de önkéntesen kérhetik visszaváltási pont létesítését akár bevásárlóközpontok, irodaházak, benzinkutak is.

A gyártó az új szabályozás értelmében kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termék csomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A Greenpeace Magyarország üdvözli a döntést, amely várhatóan jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. A zöldszervezet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy

az érdemi hulladékcsökkentéshez nem elég, hogy visszagyűjtik a kiürült italcsomagolásokat és a gyártók növelik az újrahasznosított összetevők arányát a palackjaikban. Nem csupán az italcsomagolások újrahasznosítására, hanem újratöltésére lenne szükség.

Bár az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós irányelv (SUP irányelv) ambiciózus célokat tartalmaz − 2025-re legalább 25 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk a PET-palackoknak, 2030-ra pedig 30 százalékot −, a Greenpeace szerint azonban a gyártócégek ettől még továbbra is ontani fogják az egyszer használatos italcsomagolásokat, amit nemcsak a hulladékáradat megfékezése, hanem az éghajlatvédelem miatt is vissza kell szorítani, ugyanis a műanyaggyártáshoz rengeteg kőolaj és földgáz kell. A Greenpeace ezért továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy a kiürült palackok, dobozok visszagyűjtése mellett hozzon olyan intézkedéseket is, amelyekkel eléri, hogy az italcsomagolások legalább 70 százaléka újratölthető lesz legkésőbb 2026-ra. A szintén SUP irányelv kapcsán bevezetett, PET-palackokra és italosdobozokra rögzített kupakokkal korábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.

Az intézkedés fontos kitétele még, hogy a kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók felmentést kapnak. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a MOHU az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

(Borítókép: Getty Images/Peter Dazeley)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Íme az új műanyag, amiből nem lesz mikroműanyag
Ezek a polimerek lényegében teljesen eltűnnek hét hónap alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.