2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon

2023 / 10 / 10 / Bodnár Barna
2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon
A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe nem csupán a PET-palackok, de a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik, és 2024-től visszaválthatóvá válik. A gyártók kötelesek ezeken a termékeken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni, áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A visszaváltási rendszer (DRS) bevezetése azért is jelentős, mert Magyarországon legalább 3 milliárd, 100 százalékban újrahasznosítható PET-palackot hoznak forgalomba évente, aminek 70 százalékát azonban soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, és rosszabb esetben a folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik. A drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok. Ezt hivatott javítani az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az EU-s szabályozás hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hol lesz lehetőség a rengeteg palack, üveg és doboz visszaváltására. A MOHU honlapján elérhető információk szerint

a 400 négyzetméter feletti üzleteknél kötelezővé válik a visszaváltó automaták telepítése, vagy lehetőséget kell biztosítaniuk a csomagolás személyes átvételére, és a visszaváltási díj visszatérítésére (készpénz, vagy levásárolható kupon formájában),

illetve kötelező lesz a visszaváltási hely kialakítása az 1000 főnél nagyobb népességű településeken is. Az automata működtetésére kötelezett boltok már most is regisztrálhatnak a MOHU honlapján, a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak, de önkéntesen kérhetik visszaváltási pont létesítését akár bevásárlóközpontok, irodaházak, benzinkutak is.

A gyártó az új szabályozás értelmében kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termék csomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A Greenpeace Magyarország üdvözli a döntést, amely várhatóan jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. A zöldszervezet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy

az érdemi hulladékcsökkentéshez nem elég, hogy visszagyűjtik a kiürült italcsomagolásokat és a gyártók növelik az újrahasznosított összetevők arányát a palackjaikban. Nem csupán az italcsomagolások újrahasznosítására, hanem újratöltésére lenne szükség.

Bár az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós irányelv (SUP irányelv) ambiciózus célokat tartalmaz − 2025-re legalább 25 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk a PET-palackoknak, 2030-ra pedig 30 százalékot −, a Greenpeace szerint azonban a gyártócégek ettől még továbbra is ontani fogják az egyszer használatos italcsomagolásokat, amit nemcsak a hulladékáradat megfékezése, hanem az éghajlatvédelem miatt is vissza kell szorítani, ugyanis a műanyaggyártáshoz rengeteg kőolaj és földgáz kell. A Greenpeace ezért továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy a kiürült palackok, dobozok visszagyűjtése mellett hozzon olyan intézkedéseket is, amelyekkel eléri, hogy az italcsomagolások legalább 70 százaléka újratölthető lesz legkésőbb 2026-ra. A szintén SUP irányelv kapcsán bevezetett, PET-palackokra és italosdobozokra rögzített kupakokkal korábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.

Az intézkedés fontos kitétele még, hogy a kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók felmentést kapnak. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a MOHU az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

(Borítókép: Getty Images/Peter Dazeley)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.