Ezekkel a drón-tengeralattjárókkal csempésznék Európába a drogot

2022 / 07 / 05 / Felkai Ádám
Ezekkel a drón-tengeralattjárókkal csempésznék Európába a drogot
A spanyol rendőrség fogta el a drónokat, amelyekkel akár 200 kg-nyi áru is mozgatható – ez az első ismert eset, hogy ilyen célra legénység nélküli járművet használtak volna, amelyet egy bűnbanda fejlesztett.

A Gibraltári-szoros kedvelt célpontja a drogcsempészeknek – a szoros, amely mindössze 15 km széles, választja el Afrikát Európától, így a szállításra ez a helyszín ideális. Mivel pedig Spanyolország közel helyezkedik el Marokkóhoz, ezért az európai országok közül az előbbi a drogcsempészek kedvelt desztinációja. Marokkó ugyanis a világ egyik legnagyobb kannabisz termelője és emellett szoros kapcsolatban áll több olyan dél-amerikai országgal is, amelyek a kokain legjelentősebb előállítói. A Spanyolországba irányuló csempészet pedig eddig sem volt híján a mindenféle barkácsszerkezeteknek – még 2019-ben írtunk a Narco-tengeralattjáróról, amely egy, a legénység számára életveszélyes eszköz, és a parti őrség kicselezésére szánták.

Spanyol vizeken kapták el az első, ismert „narco-tengeralattjárót”, amely átszelte az Atlanti-óceánt A spanyol hatóságok begyűjtötték az első, ismert narco-tengeralattjárót, amely az Atlanti-óceán keresztülszelésével próbált kokaint csempészni Európába. A fedélzeten százmillió dollár értékű tiltott anyagot találtak.

A drón-technológiával azonban a csempészek is szintet léptek. A spanyol rendőrség ugyanis most egy egész bandát fogott el, akik speciális szerkezeteket építettek csempészeknek a világ minden táján – ezen eszközök közül a legérdekesebb talán az a drón-tengeralattjáró, amelyből a bűnüldöző szervek hármat is lefoglaltak – írja a BBC.

Mint a rendőrség közleményéből kiderül, a drónokkal akár 200 kg-nyi áru is szállítható, és az eszközöket egy 14 hónapos nyomozás eredményeként foglalták le. Összesen nyolc embert tartóztattak le Cadizban, Malagában és Barcelonában, és a rendőrség úgy véli, hogy ezzel az egész, csempészjárműveket építő bűnbandát ellehetetlenítették. A rendőrség hozzátette azt is, hogy az európai országok csempészeinek dolgozó banda az első, amely tehát ismerten alkalmazott volna drónokat erre a célra.

Az egyik bandatag helikopterpilóta volt, akinek megvan a technikai tudása ilyen szerkezetek elkészítéséhez – a háromból egyébként egy tengeralattjáró készült el teljesen, és a két félkész drónt valószínűleg francia kokaincsempészeknek szánták. A drónokat GPS-navigációs rendszerrel szerelték fel, így a világ bármely pontjáról irányíthatóak akár egy tablettel is. A hatóságok elmondása szerint ezekkel az eszközökkel rengeteg drogot lehetett volna relatíve könnyen keresztülcsempészni a Gibraltári-szoroson.

A hivatalos szervek azt is hozzátették, hogy a banda légi, szárazföldi és tengeri járművek széles választékának építésére szakosodott, amelyeket kifejezetten kábítószer-szállításra használtak volna, és ezeket az eszközöket Dániában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban működő bűnszervezeteknek tervezték leszállítani. A nyomozók egyébként 13 különböző típusú járművet találtak, köztük rejtett „duplafenekű” pótkocsikat, amelyek akár 800 kg rakomány szállítására is alkalmasak.

(Kép: Spanyol rendőrség)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az “új Concorde” – így emelkedett levegőbe a következő generációs szuperszonikus kereskedelmi gép
Az XB-1 a Concorde óta az első nem katonai szuperszonikus repülő, amely visszahozhatja a szuperszonikus kereskedelmi repülés korszakát. A gép most először emelkedett a magasba, amiről videó is készült.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.