Ezen a fenntartható piacon semmi nem vész kárba, csak átalakul

2023 / 07 / 02 / Bodnár Barna
Ezen a fenntartható piacon semmi nem vész kárba, csak átalakul
A Foodmet néven ismert piac Brüsszel egyik leghíresebb, egyben legnagyobb élelmiszerpiaca, földszintje több mint 40 üzletnek ad otthont, a létesítmény tetején pedig fenntartható farmon termesztik a növényeket és tenyésztik a halakat.

A 19. században, eredetileg vágóhídnak épült szabadtéri piacot mintegy 100 ezer ember látogatja minden hétvégén. 2015 óta a Brüsszel anderlechti régiójában elhelyezkedő létesítmény fedett résszel is rendelkezik, ahol a legkülönfélébb élelmiszereket, például halat, egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket, pékárut, olajbogyót, és magvakat áruló üzletek és standok vannak.

A piac egyik különlegességét az adja, hogy az épület tetején egy városi farm található, ahol zöldségeket termesztenek és halat tenyésztenek növényvédő szerek és antibiotikumok felhasználása nélkül, kizárólag az épületben keletkező hőt felhasználva. A számos élelmiszerüzlethez ugyanis sok hűtőhelyiség is tartozik, ami jelentős mennyiségű hőt termel, ezt használják a tetőn lévő üvegházak fűtésére, illetve a halak medencéinek hűtésére. A piac egyedi megoldásaival a világ számos szakértőjének figyelmét keltette fel.


A piac tetején lévő fenntartható farmon az épület hulladékhőjét felhasználva zöldségtermesztést és haltenyésztést végeznek. (Kép: Foodmet)

A létesítményben gyakorlatilag semmi nem vész kárba: a tetőn lévő farmon nem csak az üzletek által előállított hőt használják fel, de az esővizet is felfogják. A növénytermesztés és haltenyésztés 2018 óta zajlik az épület tetején, ahol évente több mint 200 ezer cserépnyi bazsalikomot, és egyéb fűszernövényt termesztenek, illetve 20 tonna pisztrángot tenyésztenek, az úgynevezett akvaponikai technika alkalmazásával. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a halak ürülékét kiszűrik a vízből és a növények trágyázására használják fel.

Az itt előállított zöldséget és halat a farm 20 kilométeres körzetén belül lévő éttermeknek és üzleteknek adják el, ezzel is csökkentve a távoli helyekre történő szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást.

A Brüsszel jellemzően bevándorlók által lakott, számos hátrányos helyzetű családnak otthon adó Anderlecht nevű körzetében található piac a biológia sokszínűség és fenntarthatóság mellett a foglalkoztatás szempontjából is jelentős szerepet tölt be a környéken. Az egykori ipari vágóhíd helyén épült piac kezdeményezéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 7.5 millió euróval (mintegy 2.8 milliárd forinttal) járult hozzá.

(Borítókép: Foodmet)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.