Ezen a videón ismert aszteroidákat hasonlítanak egy emberhez, az Eiffel-toronyhoz vagy New Yorkhoz 2021 / 03 / 09 / Felkai Ádám

Az aszteroidák 10 méteres méretig megsemmisülnek bolygónk légkörében, az ennél nagyobbak azonban már okozhatnak kellemetlenségeket. A Tunguszkában becsapódott aszteroida olyan 2000 négyzetkilométernyi erdőt semmisített meg, holott ez mindössze olyan 100 méteres lehetett, ám a robbanást így is 10 megatonna erősségűre becsülik. A múlt héten a Föld mellett elhaladó Apophis akkora körülbelül, mint az Eiffel-torony – a becsapódása viszont egy nagyvárost is eltörölhetne a Föld színéről, és akkor nem is beszéltünk még az olyan hosszú távú hatásokról, amit a légkörbe kerülő rengeteg por okoz. Az 1-2 kilométeres aszteroidák pedig a becsapódás közvetlen katasztrófáján kívül olyan hatással lennének a klímára, ami az egész emberi populációt is fenyegetné – ekkora égitestek egyébként átlag egymillió évenként ütköznek bolygónkkal a becslések szerint. Egy 5 kilométeresnél is nagyobb égitest becsapódása pedig tömeges kihalási eseményt okozna – ilyenre utoljára 66 millió évvel ezelőtt került sor, amikor egy 10 kilométeres (vagy talán nagyobb) égitest ütközött a Földünkkel, ami a kréta–tercier kihalási eseményt váltotta ki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.