Ezer kilométert tett meg egyetlen töltéssel a Mercedes koncepcióautója

2022 / 04 / 15 / Pőcze Balázs
Ezer kilométert tett meg egyetlen töltéssel a Mercedes koncepcióautója
Az EQXX névre keresztelt autót a Mercedes idén januárban mutatta be, igen ambíciózus fogyasztási célokkal. Most útra kelt az autó, és Németországból indulva, Svájc és Olaszország útba ejtésével ezer kilométert tett meg, mielőtt megérkezett volna egy Marseille melletti településre.

A januári Consumer Electronics Show (CES) idején írtunk a Rakétán a modellről, ami a korábbi, Vision AVTR koncepcióhoz képest sokkal közelebb áll a sorozatgyártáshoz. A gyártó akkor szimulációk alapján azt állította, hogy az autó a 100 kWh-s akkumulátorcsomaggal akár ezer kilométert is képes megtenni, vagyis az EQXX csak 10 kWh energiát fogyaszt száz kilométeren, ami egy Model S fogyasztásának valamivel több, mint a fele. A 10 kWh három órányi otthoni légkondizásnak felel meg, vagy ami még szemléletesebb:

belső égésű motoroknál körülbelül egyliteres fogyasztást jelentene.

Most az is kiderült, legalábbis egy vezetés erejéig biztosan, hogy mindez valódi körülmények között is lehetséges-e. A The Verge cikke szerint az elektromos autók esetében mindig kiemelten fontos hőmérséklet három és tizennyolc fok között mozgott, az átlagsebesség pedig körülbelül 87 km/h volt az út során. Az átlagfogyasztás még a korábban becsültnél is jobb lett, száz kilométerenként csak 8,7 kWh-t evett az EQXX. Az ezer kilométeres hatótáv pedig nem jelenti azt, hogy teljesen lemerítették volna az autót: nagyjából tizenöt százaléknyi töltés, azaz száznegyven kilométer még maradt is benne.

"A hatékonyság a legfontosabb új valuta. Ez a siker igazolja a fejlesztéssekkel kapcsolatos együttműködéseinket, melyek során a Mercedes-AMG F1 csapat elektromos hajtásláncokkal szerzett tapasztalatait is hasznosítottuk." - írta a Mercedes az erről kiadott sajtóközleményben. Kiemelték, hogy a technológia egy részét már most használják az autógyártás során, és a jövő kompakt és közepes Mercedeseinek moduláris architektúrája is profitál majd abból.

A The Verge cikke hangsúlyozza, hogy ez természetesen csak egyetlen út, és nem jelent semmit a későbbi, hatóságok által meghatározott hatótáv-értékek szempontjából; ugyanakkor a legtöbb friss elektromos meghajtású autó négy-ötszáz kilométert tud megtenni egy töltéssel. Az EQXX-hez hasonló Audi e-tron GT háromszáznyolcvan kilométerre képes, a Porsche Taycanja ezt éppen hogy megközelíti, miközben a Tesla Model S majdnem hatszázötven kilométert is elmegy. Az ilyen értékek ráadásul mindig függnek az időjárási és terepviszonyoktól, a vezetési stílustól és sok más tényezőtől. Az EQXX teszt szempontjából mindenképpen szerencsés, hogy nem az Alföldön autóztak vele fel-alá, míg le nem merült.

(Fotó: Mercedes-Benz)

Ezer kilométeres hatótávú, napelemes tetővel felszerelt prototípust mutatott be a Mercedes A Vision EQXX egyelőre csupán egy koncepció, de ránézésre így is jóval szériaérettebb, mint a két éve bemutatott AVTR.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.