Ezért fontos az amerikai titkosszolgálat szerint, hogy legalább hetente egyszer kikapcsoljuk a telefonunkat

2024 / 06 / 03 / Bobák Áron
Ezért fontos az amerikai titkosszolgálat szerint, hogy legalább hetente egyszer kikapcsoljuk a telefonunkat
Az NSA, avagy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség neve hallatán a többségnek valószínűleg kapásból az Edward Snowden által leleplezett lehallgatási botrány jut az eszébe. Bár az NSA kétségkívül maga is kémkedik az emberek után, eközben arra is elég hatékony tippjeik vannak, hogy hogyan tudjuk hatékonyabban megvédeni a telefonunkat a rosszindulatú támadásokkal szemben.

Ahogy arról a Forbes néhány napja beszámolt, az ügynökség nemrég egy dokumentumot is összeállított ezzel kapcsolatban, amelyben az olyan általános tanácsok mellett, mint hogy csak megbízható forrásból telepítsünk alkalmazásokat vagy ne csatlakoztassuk a telefont nyilvános Wi-Fi hálózathoz, az is szerepel, hogy legalább hetente egyszer kapcsoljuk ki a telefonunkat. Bár a legtöbb felhasználó időről-időre újra szokta indítani a telefonját különböző okokból, teljesen kikapcsolni a többség valószínűleg legfeljebb csak akkor szokta, ha a készülék véletlenül lemerül.

Pedig az NSA szerint igencsak fontos lenne, hogy ezt a szokást kialakítsuk, a telefon kikapcsolása ugyanis bizonyos esetekben (ha a rosszindulatú program nem tudja újratölteni magát) hatásos lehet a spear phishing és a zéró click támadások elhárítására.

A fenti két fogalom közül a spear phishing (magyarul szigonyozásnak lehetne fordítani) a phishing támadásoknak az a fajtája, amikor a támadók nem egy általános üzenetet küldenek ki (például hogy csomagunk érkezett), hanem az áldozatot hosszasan tanulmányozva egy olyan személyre szabott levelet, amelynél emiatt sokkal nehezebb kiszúrni, hogy az valójában egy csapda. A zero click támadások esetében a támadók az üzenetküldő alkalmazások biztonsági réseit használják ki, ezáltal akár tavolról is képesek kémszoftvert telepíteni az áldozat készülékére. A támadás a nevét (nulla kattintás) arról kapta, hogy ez a fajta támadás nem igényli a célpont aktív részvételét, ezáltal pedig az áldozatoknak jellemzően fel sem tűnik, hogy a telefonjuk vírusos lett. Ilyen zero click program a Pegasus kémszoftver is, amelyet a Direkt36 információi szerint magyar állampolgárok megfigyelésére is felhasználtak.

Az NSA a fenti tanácson kívül további 14 praktikát gyűjtött össze, amelyek ugyan a szövegezés alapján valószínűleg leginkább a saját dolgozóiknak szólnak, de néhány kivételtől eltekintve az átlagos felhasználók számára is hasznosak lehetnek. Ezeket az alábbi galériában lehet elolvasni.

(Fotó: Getty Images)

Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia? Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.