Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel

2021 / 07 / 19 / Raketa.hu
Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel
Megfigyelés botrány megfigyelési botrány hátán. Virágzik a nemzetközi kémprogram-ipar, melyről most egyfelől a Microsoft és a Citizen Lab kanadai egyetemi kutatócsoport lebbentette fel a fátylat egy pillanatra, másfelől a francia Forbidden Stories nonprofit újságíró-szervezet által vezetett Pegasus-projekt készített röntgenfelvételt, és a diagnózis szerint erőteljes a magyar érintettség is.

Az első bomba: a Candiru

Az első bombát a Microsoft és a Torontói Egyetem Citizen Lab kiberbiztonsági kutatóinak csapata robbantotta, akik nyilvánosságra hozták, hogy a világ 10 országában valakik közel 100 aktivistát, újságírót és disszidenst figyeltek meg a Candiru névre hallgató, izraeli cég által gyártott kémprogrammal.

A kiberbűnözők a hagyományosnak mondható nulladik napi Windows sebezhetőségekre építve telepíthették az ártalmas kódot, név szerint az izraeli Candiru cég által készített kémprogramot többek között Magyarországon, Izraelben, Indonéziában, Szaúd-Arábiában és még számos más országban. Cristin Goodwin, a Microsoft digitális biztonsági részlegének vezérigazgatója szerint a kémprogramot

"precíziós támadásokra használták, a célszemélyek számítógépei, telefonjai, hálózati infrastruktúrája és az internethez csatlakozó eszközei ellen.”

A támadássorozatot elsőként a Citizen Lab kutatói fedezték fel, akik azonnal szóltak a Microsoftnak, és a nagyvállalat hetekig elemezte amit találtak. Ezek után július 13-án javításokat adtak ki a Candiru programja által használt belépési pontokként szolgáló Windows-sebezhetőségekre. A Microsoft egy „izraeli székhelyű, magánszektorban tevékenykedő támadó szereplőre” hivatkozik, amelyet valamiért "Sourgumnak" nevez.

Candiru

A Candiru, avagy vámpírhal egy olyan angolnához hasonló parazita életmódot folytató harcsaféle, ami az Amazonas folyóban él és állítólag képes az ember húgycsövén felúszva majd abban rövid tüskéivel megtapadva vért szívni. A tudósok között nincs teljes egyetértés ennek valóságtartalmáról, azzal együtt, hogy 1997-ben két órás műtéttel távolítottak el egy ilyen halat egy 23 éves férfi húgycsövéből.

Komplett ökoszisztéma

A megfigyelőprogram irányítói állítólag politikusokat és emberi jogi aktivistákat is megfigyeltek, de sem a Microsoft, sem a Citizen Lab nem tett közzé neveket. John Scott-Railton, az utóbbi vezető kutatója elmondta:

"a Candiru-kutatás azt mutatja, hogy egész ökoszisztémát árulnak az autoriter rezsimek számára. A Candiruhoz hasonló eszközök a félelem exportjának eszközei."

A Citizen Lab betekintést nyújtott a titkosszolgálati eszközök árazásába is. Az izraeli gyártó 16 millió euróért (5 milliárd 760 millió forint) adja a Candirut korlátlan számú eszköz megfigyelésére, de így egyidejűleg csak 10 eszközt engednek megfigyelni. További 1,5 millió euróért (540 millió forint) további 15 ember privát szféráját függeszthetik fel tetszés szerint.

Elon Musk az Anonymous hackercsoport célkeresztjébe került Sok mindent fejére olvasnak Musknak a neki címzett videóban, de elég egyértelmű, hogy a legjobban a bitcoin bezuhanása fáj.

A Haaretz izraeli lap úgy tudja, hogy a Candiru Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Ázsiában és Latin-Amerikában is aktív. A Citizen Lab ezt a listát Üzbegisztánnal, Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel, Szingapúrral és Katarral egészítette ki. Hozzátették azt is, hogy a Candirut - dacára borsos árának - csak előre egyeztetett országokban használhatják a vásárlók, melyet szerződésekben szabályoznak. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Izrael és Irán tiltott területnek számítanak. A Microsoft ugyanakkor a közelmúltban  olyan Candiru tevékenységről számolt be, amit Iránban észleltek.

A második bomba: a Pegasus

Nemhogy el sem ült az első botrány bombájának füstje, de szinte még fel sem szállt, a repeszek még csupán a levegőben repültek a céljaik felé, amikor felrobbant a második is. 

A francia Forbidden Stories nonprofit újságíró-szervezet által vezetett Pegasus-projekt ugyanis bejelentette, hogy Magyarország vastagon érintett egy másik izraeli vállalat, az NSO Group Ltd. Pegasus kémprogramjainak felhasználásával végzett újabb megfigyelési ügyben is.

Ez a szervezet éppen azt csinálja, mint a Candiru, kémprogramokat ad el olyan kormányoknak, melyek újságírókat és aktivistákat figyelnek meg velük. Az NSO saját megfogalmazásában a megfigyelt emberek mind terroristák és a közrend ellenségei, bár az nem derül ki, hogy ezt hogyan ellenőrzik.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

Nulladik napi sebezhetőségek

A Pegasus kémprogrammal távolról és észrevétlenül fel lehet törni az iOS-t vagy Androidot futtató mobil eszközöket, olyan megoldásokkal, amik a gyártók és fejlesztők előtt is ismeretlenek. Ha ez megtörtént, már gyakorlatilag bármit megtehetnek, rögzíthetik a beszélgetéseket bármilyen csevegőszoftverrel is történjenek, illetve tetszés szerint bekapcsolhatják a készülék mikrofonját. Az NSO megfigyelési ügyben érintettek több esetben törvényszéki elemzéssel voltak képesek igazolni a készülékekbe történt behatolásokat.

A Pegasust 2016 augusztusában azonosították először egy emberjogi aktivista iPhone-ján. A Kaspersky Lab 2017-es jelentése szerint: „A Pegasus moduláris malware (kártékony szoftver). Miután leszkenneli a célszemély eszközét, telepíti a szükséges modulokat, amelyeket az illető üzeneteinek és leveleinek elolvasására, a hívások lehallgatására, képernyőfotók készítésére, billentyűzetfigyelésre, a böngészési előzmények és a kontaktlista kinyerésére, és hasonló tevékenységekre használnak. Gyakorlatilag a célszemély életének minden aspektusát kifürkészhetik vele.”

Ez a verzió még csak a spearfishing metódust használta, ami az ártó kódot tartalmazó linkre kattintó felhasználó közreműködésével fertőzte meg a készüléket. Az újabb változatok már az úgynevezett zero-click attackra is képesek (ennél kattintani sem kell semmin), és elegendő egy nem is fogadott WhatsApp hívás a megfertőződéshez. A szoftver kontrollja annyira teljes, hogy a saját nyomait is képes eltüntetni.

A Pegasust nem ismerik fel az antivírus-szoftverek, és távolról is eltávolíthatja az aki telepítette. Nem is a telefon adattárolójában, hanem az átmeneti memóriában fut, ami kikapcsolás után törlődik. Akad olyan kiberbiztonsági szakértő is, aki szerint az egyetlen megoldás a fertőzött telefon eldobása, mivel még a gyári helyreállítás sem oldja meg a problémát.

A kiszivárgott adatokban, az 50 ezer telefonszám között több mint 300 magyar érintett is szerepelt, köztük tíz magyar ügyvéd, egy ellenzéki politikus és öt újságíró, akik valószínűleg nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai voltak.

Nyugati állampolgárok millióit figyelte meg Kína Egy most kiszivárgott adatbázis tanúsága alapján Kína több millió amerikai, brit, ausztrál és indiai állampolgár személyes információit gyűjtötte össze. Habár az adatok egy része nyilvánosan elérhető, más része feltehetőleg a sötét webről származhat. Szakértők szerint a liberális demokráciáknak ideje komolyan venniük a fenyegetést, amit az autoriter Kína hibrid háborúja jelent.

Direkt36-nál dolgozó Panyi Szabolcs magában a bombát robbantó Pegasus-projektben is dolgozott, mobiltelefonján pedig az Amnesty International végzett igazságügyi elemzést. A szervezet állítása szerint meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a Pegasus kémszoftvert többször futtatták rajta 2019-ben, összesen 11 alkalommal egy-két nappal azt követően, hogy az újságíró kérdéseket tett fel a magyar kormánynak.

Hogyan működik a Pegasus?

Megcélzás: A behatolást indító személy elküldi az úgynevezett csapda linket egy okostelefonra, mely igyekszik rávenni az áldozatot, hogy klikkeljen rá vagy érintse meg és ezzel aktiválja. Esetleg bármilyen akció nélkül, a legkifinomultabb, kattintás nélküli módszerrel aktiválódik a kémszoftver.

Megfertőzés: A kémprogramok rögzítik és lemásolják a telefon legalapvetőbb funkcióit, ezt az NSO marketing anyagai is bemutatják. Rögzítés a kamerákról és mikrofonról, helyadatok, hívásnaplók és névjegyek gyűjtése, mindez lehetségessé válik.

Megfigyelés: A telepített kémszoftver titokban feltölti az összes megszerzett adatot egy szerverre, az elkövető pedig felhasználhatja azt az áldozat életvitelének és kapcsolatrendszerének feltérképezésére.

Az NSO cáfol

Az arcvesztés hatalmas kockázata miatt az NSO is kénytelen volt megszólalni az ügyben, és tagadták, hogy összefüggés lenne a telefonlista és a technológiájuk között. Kijelentették, hogy cégük „nem működteti azokat a rendszereket, amelyeket ellenőrzött kormányzati ügyfeleknek ad el, és nem fér hozzá ügyfelei célpontjainak adataihoz”.

Salev Hulio, az NSO vezérigazgatója a The Washington Postnak úgy nyilatkozott, hogy a történtek nyugtalanítóak. "A rendszerrel való visszaélés minden állítása engem érint. Megsérti az ügyfelek iránti bizalmat. Minden állítást kivizsgálunk ... és ha kiderül, hogy igaz, akkor határozottan fellépünk" - mondta. Az NSO egyik volt alkalmazottja névtelenséget kérve megerősítette, hogy a magyar kormány az ügyfelük.

Szijjártó, Varga, Pintér is cáfolnak

Szijjártó Péter külügyminiszter egy mai sajtótájékoztatón a Pegasus-botrányról a következőket nyilatkozta a Telexnek: „Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem.” Hozzátette azt is, hogy az általa felügyelt Információs Hivatal vezetője szerint ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától” - nyilatkozta ma Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek, Pintér Sándor belügyminiszter pedig úgy kommentálta a dolgot, hogy "2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak."

Az ügy magyar érintettjei között eddig nevesítették Bánáti Jánost, az ügyvédi kamara elnökét, Nagy Ajtony Csabát, Simicska Lajos egykori oligarcha ügyvédjét, Gémesi György gödöllői polgármestert, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást a Direkt36 két munkatársát, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, valamint a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint.

(Forrás: WP, Direkt36, Bloomberg, Telex, Qubit Wikipédia Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

"Nincs helye a tömeges megfigyelésnek a társadalmunkban" - bemutatták az EU Fehér Könyvét a mesterséges intelligenciáról Betiltanák a társadalmi kreditrendszerekhez felhasználható megfigyelési módszereket, az MI manipulatív használatát és a közösségi területeken alkalmazott biometrikus azonosítást is.

Amerika legőrültebb összeesküvés-elméletét szinte mindenhol betiltják Rövid idő alatt a Facebook és az Etsy is nekiment a QAnonnak.

Dánia segített az USA-nak kémkedni több európai tisztviselő után 2013-ban robbant a kémbotrány, ugyanis kiderült, hogy az NSA olyan vezető európai tisztségviselők után kémkedett, mint Angela Merkel. Májusban aztán nyilvánosságra hoztak egy dokumentumot, melyből egyértelművé vált, hogy a dán titkosszolgálat (FE) is segítette az amerikaiakat. De vajon miért?

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.