Ezért kell nyomkövetőt tenni a feladott poggyászba

2023 / 02 / 08 / Pőcze Balázs
Ezért kell nyomkövetőt tenni a feladott poggyászba
Egy kanadai pár négy hónap után tudta csak visszaszerezni a bőröndjét egy helyi légitársaságtól, és ez valószínűleg nem sikerült volna, ha egy apró nyomkövető nem mutatta volna meg a csomag pontos helyét.

A 9to5Mac-en olvasható hír szerint Nakita Rees és Tom Wilson a nászútjáról visszatérve vette észre a quebec-i repülőtéren, hogy az egyik poggyászuk hiányzik. Ahogyan ilyenkor szokás, kitöltöttek egy űrlapot, majd várták, hogy néhány napon belül visszakapják a holmijukat. Azonban a bőrönd nem hogy nem érkezett meg hozzájuk, hanem azt látták az iPhone-juk Lokátor alkalmazásában, hogy pár héttel később

az ország túlsó felén, egy Toronto melletti raktárban kötött ki.

Három hónapon át ücsörgött ott a csomag, a pár még személyesen is megpróbált bejutni a helyiségbe, de nem jártak sikerrel. Amikor értesítették a rendőrséget, azok csak annyit tudtak kideríteni, hogy a raktárban több mint ezer bőrönd van, amelyek között számukra lehetetlen megtalálni a szerelmesekét. Miután a történet egyre több embert kezdett foglalkoztatni a TikTokon, a légitársaság végül megbízott egy ügyintézőt az ügy felgöngyölítésével, és két nap alatt meg is érkezett a csomag a pár otthonába. Mint kiderült, az Air Canada eladományozta a poggyászt, mert nem tudta azonosítani a tulajdonosait; arra hivatkoznak, hogy Rees és Wilson az egész iparágat nehéz helyzetbe hozó nyári felfordulásban utazott, ráadásul valamikor útközben a címke is leesett a bőröndjükről.

Ha nincs egy nyomkövető, ez esetben egy Apple AirTag a csomagban, valószínűleg sokkal nehezebben került volna meg. Az apró kütyük működéséről többször írtunk a Rakétán. Önállóan nem tudnak kommunikálni, mert a mobilkapcsolat azonnal lemerítené a gombelemeiket, ám a milliárdnyi iOS eszköz, vagyis az iPhone-ok, iPadek, Apple Watch-ok java automatikusan és észrevétlenül kapcsolatba tud lépni azokkal Bluetooth-on keresztül. Így elég, ha az AirTagünk mellett elsétál egy idegen egy működő iPhone-nal, a Lokátor alkalmazásban máris láthatjuk, hogy hol hagytuk el a holminkat, ráadásul anélkül, hogy az idegen erről bármit sejtene. Ebben az esetben például valószínű, hogy a raktárban dolgozók valamelyikének iPhone-ja volt, így az apró kütyü máris közölni tudta a helyzetét a tulajdonosaival. Beállíthatjuk azt is, hogy az elveszett AirTagünk kezdjen el csipogni, amint a közelébe ér valaki, aki így, ha meghallja és a telefonjához tartja azt, már látja is a nevünket és a telefonszámunkat, hogy visszajuttassa nekünk, ami a mienk. Az Android tulajdonosok hasonló megoldáshoz például a Samsung Galaxy SmartTagekkel juthatnak.

(Borítókép: Onur Binay/Unsplash)

Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével Valóban működik, amit a cég egy hónapja ígért.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.