Ezt a négy dolgot decembertől már nem árulhatjuk el magunkról a Facebook profilunkon

2022 / 11 / 18 / Pőcze Balázs
Ezt a négy dolgot decembertől már nem árulhatjuk el magunkról a Facebook profilunkon
Négy információs mező a közeljövőben eltűnik a Facebook-profilokról, nem fogjuk tudni például megadni, hogy milyen a szexuális orientációnk vagy a vallásunk.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint a felhasználók már elkezdték megkapni az értesítéseket, amelyek arra figyelmeztetik őket, hogy a nemi érdeklődés, a vallási és politikai nézetek, illetve a cím kikerülnek a profiloldalakon látható adatok közül. Azok kapnak ilyen üzenetet a közösségi oldaltól, akik korábban kitöltötték valamelyik mezőt. A változások okával kapcsolatban a Facebook anyavállalatának, a Metának a képviselői azt nyilatkozták a TechCrunch-nak, hogy

ezt "azon erőfeszítéseik részeként teszik, melyekkel könnyebben navigálhatóvá és használhatóvá" szeretnék tenni a szolgáltatást.

Arra a cikk alapján nem tértek ki, hogy pontosan miért lenne nehezebb eligazodni vagy böngészni attól az oldalon, hogy ezek az információk is szerepelnek egyes profilokon. A TechCrunch ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az Instagramon és a TikTokon is lényegesen egyszerűbb, rövid szövegeket használhatunk csak bemutatkozóként. A Facebook megközelítése a közösségi szolgáltatások korábbi, a valódi ismerősi kapcsolatokat leképező korszakát idézi fel, a Gizmodo egyenesen arról beszél, hogy "egy korszak végét" jelzik a változások.

A konkurensek megoldásaihoz való közeledés mellett fontos szempont, hogy a Facebook többször kapott komoly kritikát az adatkezelési gyakorlatai miatt, a legismertebb a botrányok közül a Cambridge Analytica-eset, amelyet követően az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság rekordösszegű, ötmilliárd dolláros bírságot szabott ki Mark Zuckerbergékre. Mindennek tükrében nem meglepő, hogy a rendkívül pontosan célzott reklámjaival büszkélkedő cég végül targetálási kategóriák ezreit szüntette meg, igaz, másfél évvel később, és kérdéses végeredménnyel. Az, hogy a profilokon ezek a rendkívül szenzitív adatok már nem jelenhetnek meg, ezeknek a változásoknak is logikus végpontja.

Ugyanakkor valószínűleg nem emiatt fáj a legjobban Zuckerberg feje; amint arról beszámoltunk, történetük legnagyobb leépítésén vannak épp túl, több mint tízezer kollegájukat küldték el a cégtől.

(Borítókép: James Coleman/Unsplash)

Óriási leépítést, több mint tízezres elbocsátást jelentett be Mark Zuckerberg Vállalja a felelősséget a döntéséért, és azért, hogy ide jutott a cég.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.