Óriási leépítést, több mint tízezres elbocsátást jelentett be Mark Zuckerberg

2022 / 11 / 10 / Pőcze Balázs
Óriási leépítést, több mint tízezres elbocsátást jelentett be Mark Zuckerberg
Igaznak bizonyultak a pletykák: Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook, a WhatsApp és az Instagram anyavállalata, a Meta megválik a munkatársai tizenhárom százalékától.

Azok után, hogy a Microsoft el kellett, hogy búcsúzzon emberektől, Elon Musk napok alatt elküldte a twitteres kollegái felét, sőt, még az Apple is bejelentette, hogy jövő őszig a kutatás-fejlesztésen kívül nem vesz fel egy csapatába sem új munkatársakat, nem meglepő, hogy a Metánál is hasonló lépésre szánták el magukat. Ráadásul jó két hete a Rakétán is megírtuk, hogy a Facebook anyavállalatánál nem csak az általános gazdasági nehézségek jelentenek gondot: mintha a piac nem igazán hinne Zuckerberg teljesítményében és víziójában sem, így óriásit esett a cég részvényeinek az értéke.

"Ma megosztom veletek a Meta történetének néhány legnehezebb változását"

- így kezdi Mark Zuckerberg a levelét, amelyet minden Meta alkalmazott megkapott. Az alapító-vezérigazgató rögtön belecsap a közepébe: úgy döntött, hogy a csapat tizenhárom százalékát, azaz több mint tizenegyezer "tehetséges kollegát" elküldenek a vállalattól. Zuckerberg aláhúzza, hogy az ide vezető útért és a leépítésért is "vállalja a felelősséget". Úgy gondolja, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövettek, annak a következménye, hogy a világjárvány alatt megugrott az e-kereskedelem szerepe, így a hirdetési bevételeik is. Tévesen azt feltételezték, hogy ez az állapot a járvány lecsengése után is megmarad, ezért úgy döntött, hogy "jelentősen megnövelik a befektetéseiket". Nem jött be a számítása, sőt, a makrogazdasági tényezők és a növekvő verseny a közösségi platformok között tovább rontottak a helyzeten.

Arról természetesen nem tesz részletes említést, hogy az Apple magánszféra-védelmi megoldásai hogyan csökkentették a náluk futó reklámok hatékonyságát, a TikTok és a rövid videók hogyan forgatták fel az iparágukat, ahogyan arról sem, hogy a metaverzum-víziójuk is egyelőre nagyságrendekkel több pénzt visz, mint hoz, és ez a közeljövőben sem fog változni. Az viszont különös, hogy a "metaverzum" kifejezés is csak egyetlenegyszer szerepel a levelében, akkor is "hosszú távú vízióként". Összességében, mintha a leépítéssel meg szeretné nyugtatni a hirdetőket és a befektetőket, hogy nem csak a jövőn fog merengeni, hanem oda fog figyelni a cég jelenlegi legfontosabb termékeire, és a vállalat napi működésére.

Ennek megfelelően miután tisztázza, hogy hogyan próbálják a leépítettek életét a helyzethez képest megkönnyíteni, többhavi végkielégítésekkel, fél évig finanszírozott egészségbiztosítással, és hasonlókkal, illetve milyen más módokon fognak még költségeket megtakarítani, kifejezetten optimistán zárja a levelét Zuckerberg. "Mélyen alulértékelt vállalatnak" nevezi a Metát, amely "emberek milliárdjait köti össze" és az üzletük alapja "az egyik legjövedelmezőbb, amelyet valaha létrehoztak, hatalmas jövőbeli potenciállal". A kérdés csak az, hogy egyetértenek-e vele a befektetők és a nem leépített kollegák.

(Borítókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Óriásit estek a Facebook részvényei, a piac nem igazán hisz Zuckerberg teljesítményében és víziójában Negyedével csökkent a részvényeik értéke egyetlen nap alatt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.