Óriási leépítést, több mint tízezres elbocsátást jelentett be Mark Zuckerberg

2022 / 11 / 10 / Pőcze Balázs
Óriási leépítést, több mint tízezres elbocsátást jelentett be Mark Zuckerberg
Igaznak bizonyultak a pletykák: Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook, a WhatsApp és az Instagram anyavállalata, a Meta megválik a munkatársai tizenhárom százalékától.

Azok után, hogy a Microsoft el kellett, hogy búcsúzzon emberektől, Elon Musk napok alatt elküldte a twitteres kollegái felét, sőt, még az Apple is bejelentette, hogy jövő őszig a kutatás-fejlesztésen kívül nem vesz fel egy csapatába sem új munkatársakat, nem meglepő, hogy a Metánál is hasonló lépésre szánták el magukat. Ráadásul jó két hete a Rakétán is megírtuk, hogy a Facebook anyavállalatánál nem csak az általános gazdasági nehézségek jelentenek gondot: mintha a piac nem igazán hinne Zuckerberg teljesítményében és víziójában sem, így óriásit esett a cég részvényeinek az értéke.

"Ma megosztom veletek a Meta történetének néhány legnehezebb változását"

- így kezdi Mark Zuckerberg a levelét, amelyet minden Meta alkalmazott megkapott. Az alapító-vezérigazgató rögtön belecsap a közepébe: úgy döntött, hogy a csapat tizenhárom százalékát, azaz több mint tizenegyezer "tehetséges kollegát" elküldenek a vállalattól. Zuckerberg aláhúzza, hogy az ide vezető útért és a leépítésért is "vállalja a felelősséget". Úgy gondolja, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövettek, annak a következménye, hogy a világjárvány alatt megugrott az e-kereskedelem szerepe, így a hirdetési bevételeik is. Tévesen azt feltételezték, hogy ez az állapot a járvány lecsengése után is megmarad, ezért úgy döntött, hogy "jelentősen megnövelik a befektetéseiket". Nem jött be a számítása, sőt, a makrogazdasági tényezők és a növekvő verseny a közösségi platformok között tovább rontottak a helyzeten.

Arról természetesen nem tesz részletes említést, hogy az Apple magánszféra-védelmi megoldásai hogyan csökkentették a náluk futó reklámok hatékonyságát, a TikTok és a rövid videók hogyan forgatták fel az iparágukat, ahogyan arról sem, hogy a metaverzum-víziójuk is egyelőre nagyságrendekkel több pénzt visz, mint hoz, és ez a közeljövőben sem fog változni. Az viszont különös, hogy a "metaverzum" kifejezés is csak egyetlenegyszer szerepel a levelében, akkor is "hosszú távú vízióként". Összességében, mintha a leépítéssel meg szeretné nyugtatni a hirdetőket és a befektetőket, hogy nem csak a jövőn fog merengeni, hanem oda fog figyelni a cég jelenlegi legfontosabb termékeire, és a vállalat napi működésére.

Ennek megfelelően miután tisztázza, hogy hogyan próbálják a leépítettek életét a helyzethez képest megkönnyíteni, többhavi végkielégítésekkel, fél évig finanszírozott egészségbiztosítással, és hasonlókkal, illetve milyen más módokon fognak még költségeket megtakarítani, kifejezetten optimistán zárja a levelét Zuckerberg. "Mélyen alulértékelt vállalatnak" nevezi a Metát, amely "emberek milliárdjait köti össze" és az üzletük alapja "az egyik legjövedelmezőbb, amelyet valaha létrehoztak, hatalmas jövőbeli potenciállal". A kérdés csak az, hogy egyetértenek-e vele a befektetők és a nem leépített kollegák.

(Borítókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Óriásit estek a Facebook részvényei, a piac nem igazán hisz Zuckerberg teljesítményében és víziójában Negyedével csökkent a részvényeik értéke egyetlen nap alatt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.