Újfajta fázisváltó anyagot fejlesztettek, ami melegen tarthatja az épületeket

2022 / 05 / 18 / Bobák Zsófia
Újfajta fázisváltó anyagot fejlesztettek, ami melegen tarthatja az épületeket
Az anyag a kézmelegítő tasakokhoz hasonlóan működik, és a falakba építve nagyban növelheti az épületek energiahatékonyságát a kutatók szerint.

A fázisváltó anyagok lehetnek a jövő energiahatékonyságot növelő építészeti megoldásainak egyik legígéretesebb jelöltjei, mivel ezek az anyagok a nagy energiasűrűségük miatt jelentős mennyiségű hőt tudnak felszabadítani vagy éppen, ha hűtési célokra használják őket, a környezetüktől elvonni, miközben fázisváltáson mennek keresztül. A fázisváltás lehet halmazállapotváltozás, a legtöbb esetben ilyen jellegű módosulást takar a kifejezés, például folyékony állapotból szilárdba való átmenet vagy ennek fordítottja, de lehet a szilárd állapoton belüli változás is.

A könnyen használható fázisváltó anyagok közé tartozik a mindenhol megtalálható és egyszerűen hozzáférhető víz is, de különböző anyagoknak vagy ezek keverékeinek a kísérletei alatt már számos más olyan vegyületet találtak a kutatók, amelyek bizonyos szempontból alkalmasabbak a melegítésre vagy hűtésre való használatra. A Martin Luther Egyetem Halle-Wittenberg és a Leipzig Egyetem kutatói most egy olyan új struktúrát fejlesztettek ki, ami a falakba építve az épületek melegen tartását az eddigi módszereknél jobb hatásfokkal oldhatja meg, feltéve, hogy a még tesztelés alatt álló anyagot sikerül ipari méretekben is előállítani és használható termékké alakítani.

Az új anyag két jelentős előnnyel rendelkezik a korábban felfedezett fázisváltó anyagokhoz képest: egyrészt a belső részben található, halmazállapot módosuláson áteső vegyületet (ss-PCM, azaz nagy mechanikai stabilitású, alaktartó fázisváltó anyag) körbevevő bevonat összetevői nem ártalmasak az egészségre: ehhez többek között nátrium-dodecil-szulfátot alkalmaztak, ami a kozmetikumokban és tisztító/tisztálkodó szerekben gyakran használt alkotórész, valamint polivinil alkoholt, ami egy szintetikus polimer és az étrendkiegészítő tablettákat vonják be vele. A másik előnyös tulajdonság az anyag szilárdságával kapcsolatos: a legkülső réteg szilikátból áll, ami tartja a formáját, így a benne foglalt anyag halmazállapotváltozása nem okozza a teljes panel olvadását vagy puhulását.

Az egységek a falakba építve napközben, a napos és meleg órákban felvennék és eltárolnák a hőt, majd a hideg estéken leadnák: a számítások szerint ezzel a hagyományos betonnal összehasonlítva 10 Celsius-fokonként 24-szer több hőt/energiát tudnának tárolni. A kutatók által kifejlesztett anyag a kísérletek eredményei szerint akár több mint 2000 halmazállapotváltási ciklus után is nagy hatékonysággal teljesíti a feladatát, de egyelőre csak kis mennyiségben és laboratóriumi körülmények között vizsgálták a vegyületet. A kutatók most azon dolgoznak, hogy még ideálisabb tulajdonságokkal rendelkező összetételt állítsanak elő és később valódi terméket hozzanak létre az anyagból.

(Fotó: Uni Halle/Marian Sorge)

Kötelező lesz napelemekkel is ellátni az új épületeket 2023-tól Kaliforniában Az USA legnépesebb állama jelentős mértékben járul hozzá a világ károsanyag-kibocsátásához, ezen igyekeznek változtatni a nemrég elfogadott új épületenergetikai szabályozással.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.