Mi történik a galaxismagban található fekete lyukkal?

2020 / 03 / 20 / Perei Dóra
Mi történik a galaxismagban található fekete lyukkal?
A Tejútrendszer közepében található Sagittarius A* alapvetően nem túl aktív, a helyzet azonban mostanság változni látszik.

Korábbi kutatások szerint a fekete lyuk napi szinten mutat ingadozást az elektromágneses spektrumban. Enmanuelle Mossoux, a Liège-i Egyetem munkatársa kollégáival karöltve pedig bebizonyította, hogy az elmúlt években valóban egyre gyakoribbak az erősebb kitörések – olvasható a ScienceAlert-ben. Mossouxék egy 2017-es vizsgálatot folytattak, melynek során 1999-2015 közötti adatokat elemeztek. Eredményeik alapján 2014 augusztusától nőtt az erősebb, 2013 augusztusától pedig csökkent a gyengébb rádiókitörések száma. A kutatók ezúttal 2016 és 2018 között folytatott megfigyelések információikat elemezték; az analízis végén megállapították, hogy egyik korábbi feltevésük helytelen volt, ugyanis a gyengébb kitörések száma stabil maradt.

Összességében azonban így is igaz, hogy a Sagittarius A* egyre aktívabb.

A mostani tanulmány ugyan kifejezetten a röntgenkitörésekre koncentrált, de egyéb bizonyítékokat is találtak a fekete lyuk nyugtalanságára vonatkozóan. Korábbi megfigyelések alapján például a közeli infravörös tartományban ugyancsak növekedett az aktivitás mértéke. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi áll a változás hátterében, ezért a közeljövőben további vizsgálatokat folytatnak a folyamat megértésére.

Megmagyarázhatatlan villanást is produkált már a Sagittarius A*

Nem a mostani volt az első furcsaság, 2019 augusztusában ugyanis pár óra alatt a megszokottnál hetvenötször megszokottnál fényesebbé vált a Sagittarius A*. A jelenség csak közeli-infravörösben volt látható, optikai tartományban nem.

A kutatók húsz éve tanulmányozzák a Sagittarius A*-t, de a mostanihoz hasonló jelenséget korábban még sosem tapasztaltak.

Az eredményeket az Astrophysical Journal Letters is lehozta. A tanulmány egyik szerzője, Tuan Do csillagász elmondása szerint eleinte nem voltak tisztában azzal, mit is látnak pontosan, úgy vélték, az SO-2 nevű csillag zavar be a képbe. (Az SO-2 az úgynevezett „S" csillagok közé tartozik, melyek a központi fekete lyuk körül keringenek.)

De hogyan produkálhatott ilyesmit?

Ez egyelőre rejtély, és bár a kutatók korábban is érzékeltek felfénylést a Sagittarius A*-nál, a tavalyi jelenség a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb erejű volt. Az egyik elmélet szerint a fekete lyukak működését leíró statisztikai modellekben van a hiba. Vagy a másik eshetőség, hogy változás történt a fekete lyuk környezetében. Utóbbit az SO-2 is előidézhette, azzal, hogy közelsége miatt megváltoztatta a fekete lyuk belseje felé tartó anyag áramlását. A csillagászok ugyanakkor ezt sem tartják valószínűnek, mivel az SO-2 tömege nem elég nagy egy ilyen mértékű változást előidézéséhez, a többi közeli csillag pedig még az SO-2-nél is kisebb tömegű. De az is lehet, hogy a harmadik elmélet helyes, miszerint egy gázfelhő felelős a kifényesedésért. Még 2002-ben a kutatóknak szemet szúrt, hogy valószínűleg hidrogénfelhő közelíti meg a Sagittarius A* centrumát. 2012-ben megerősítették megfigyeléseiket, a felhőt pedig G2 névre keresztelték. A képződmény hőmérséklete a mérések alapján nagyjából tízezer Kelvin, és emellett pályáját is sikerült meghatározni.

A fentiek alapján arra következtettek, hogy a gázfelhő olyan közel juthat a fekete lyukhoz, hogy annak gravitációs ereje – erős fényhatás kíséretében - a szó szoros értelmében széttépi. 

A kutatók a közeljövőben további vizsgálatokat terveznek, hogy ésszerű magyarázatra leljenek. Ehhez a Keck mellett a Spitzer, Chandra, Swift és ALMA teleszkópokat is rá kell állítaniuk a fekete lyukra, így minden hullámhosszon tanulmányozhatják a masszív objektumot.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.