Fekete lyukak összehasonlítása: ekkorák az Univerzum legnagyobb szörnyei 2021 / 10 / 16 / Felkai Ádám

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan még a fény sem képes távozni. Szemléltetésként szokták égitestként is bemutatni, amely esetén a felszínre vonatkoztatott szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét – vagyis semmi sem képes elhagyni azt. Azonban a fekete lyukban az eseményhorizont mögött nem beszélhetünk valódi égitestről. (forrás: Wikipedia) A fekete lyukaknak azonban van tömegük, így a méretüket a lenti videó a Schwarzschild-sugár segítségével adja meg. A Schwarzschild-sugár (más néven gravitációs sugár) minden tömeggel rendelkező testre megállapítható távolságérték. A lyuk tömege pedig a naptömeg (Sun Mass), amely azt adja meg, hogy a szóban forgó lyuk a Napunk tömegének hányszorosával rendelkezik. (Címlapkép: Flickr/NASA Goddard Space Flight Center)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.