Fekete Péntek - hogyan indult hódító útjára a költekezés leghíresebb napja?

2022 / 11 / 19 / Bobák Zsófia
Fekete Péntek - hogyan indult hódító útjára a költekezés leghíresebb napja?
Gazdaságot romba döntő rablóbárók, munkakerülő gyári dolgozók és kialvatlan rendőrök - több, egymástól teljesen eltérő történet is kering arról, milyen eseményről kapta a nevét a nap, amelyet a világ egyre több pontján ismernek.

Abban minden forrás megegyezik, hogy az árleszállításokról és az ekkor induló költekezési hullámról ismert fekete péntek, amelyet manapság egyre több országban ismernek és alkalmaznak a kereskedők, az Egyesült Államokból indult és időpontja a november utolsó csütörtökére eső hálaadás utáni péntek, de az már nem olyan egyértelmű, hogy pontosan mikor és hogyan kapta a nevét a hírhedt esemény.

Az arany hatalma

A fekete pénteket a legtávolabbra visszavezető történet szerint az 1860-as évek végén Big Jim, vagyis James Fisk, a kor nagyhatalmú tőzsdespekulánsa, akit az akkori rablóbárók egyik legismertebbjeként tartanak számon, az amerikai polgárháború után megismerkedett Jay Goulddal, aki szintén a bankszektorban és a tőzsdei kereskedés területen tevékenykedett akkoriban. Együtt megpróbálták hamis részvényekkel és más módszerekkel megtartani maguknak az Eire Vasúttársaságot, amely iránt Cornelius Vanderbilt is érdeklődött. A férfiaknak hosszas csatározás után végül sikerült eltávolítaniuk Vanderbiltet és megkaparintani a vállalatot, de ez csak az első volt azoknak az ügyleteknek a sorában, amely miatt elnyerték a rablóbáró elnevezést az utókortól.

A fekete péntekhez kapcsolható tevékenységük a vasúttársaság megszerzésénél is sötétebb volt: a polgárháború utáni nehéz gazdasági helyzetben Gould és Fisk elkezdték felvásárolni az aranyat akkor, mikor a kormány még nem avatkozott bele az árak alakulásába és a tervek szerint később, a megfogyatkozott tartalékokból részesülni kívánó emberek számára jóval több pénzért és így jelentős profitért adták volna el a részüket. A tervük kivitelezése azonban váratlan akadályba ütközött, mikor Ulysses S. Grant elnök leleplezte a mesterkedéseiket és több aranyat vezetett be a piacra, aminek következtében az arany ára hirtelen lecsökkent, éppen ellentétesen azzal, amit a spekulánsok elképzeltek.

Mikor fény derült az ügyeletre, 1869. szeptember 24-én, pénteken, kirobbant a botrány és pánik tört ki a Wall Streeten.

A nap Fekete Péntekként híresült el, mivel a fekete jelzővel a sötét időket jelölték más alkalmakkor is, például jóval később, 1929-ben a Fekete Csütörtök esetében, mikor összeomlott a New York-i tőzsde.

Munkakerülő munkások

Míg az előző történet csak távolról és főként nevében kapcsolódik a ma ismert fekete péntekhez, addig a következő már jóval konkrétabban magyarázza a hálaadás utáni nap elnevezésének hátterét. Időben nagyot kell lépni ehhez és egészen 1951-ig haladni előre, mikor kiadták a havonta megjelenő Factory Management and Maintenance folyóirat aktuális, hálaadás környéki számát, ami az Atlantic leírása szerint a gyári vezetők számára tartalmazott fontos információkat, tudnivalókat és tanácsokat. A magazin "tippek a jó emberi kapcsolatok kialakításához" című cikke foglalkozott azzal a vezetők számára igen bosszantó jelenséggel, ami az ünnephez kötődött és minden évben nehezítette a gyár gördülékeny működésének folyamatát: a munkások, a cikk szerzője szerint, olyan nagy számban maradtak távol a munkától hálaadás másnapján és jelentettek beteget, ami csak a bubópestis járvány hatásához hasonlítható.

A "Fekete Péntek" név így a gyárak és boltok tulajdonosaira és vezetőire vonatkozott elsősorban, számukra volt ez sötét nap, aminek negatívumaival meg kellett küzdeniük évről évre. A tanács szerint egyébként a probléma megoldása a türelmes egyezkedés: cserébe ezért az egy nap szabadságért más napokon többet követelhetnek a főnökök a dolgozóktól, így érdemes elengedniük azt az irreális elvárásukat, hogy a munkásaik rendesen bejárjanak dolgozni az évnek ezen a péntekén is.

A philadelphiai rendőrök nehéz napja

Azt, hogy 1951-ben történt-e a legelső említése a fekete péntek elnevezésnek a hálaadás utáni nap kapcsán, nem lehet teljes bizonyossággal tudni, de az már közismertebb tény, hogy az 1950-es/1960-as évekre az Egyesült Államokban megszokott jelenséggé vált a boltok megrohamozása ebben az időben, ilyenkor kezdődött ugyanis a karácsonyi vásárlások ideje, ami utána heteken keresztül tartott. Rengeteg ember csődült ilyenkor a boltokba, hiszen az Egyesült Államokban fénykorát élte a "tékozlás divata" a második világháború utáni évtizedekben, pontosabban ekkor kezdődött az azóta is tartó trend a túlzott fogyasztást illetően. Az ekkori társadalmat tékozlóknak Vance Packard nevezte 1960-ban megjelent könyvében, amelyben az emberek számára is egészségtelen mértékű "túlvásárlást" részben az ipari szereplők számlájára írta, akik a tervezett elévüléssel és az eldobható termékek divatossá tételével sokat tettek a fogyasztás a fogyasztás kedvéért szemlélet kialakulásáért.

A vásárlói dömping kezdetét a philadelphiai rendőrök és buszvezetők nevezték el fekete pénteknek az '50-es években, amikor sokadik alkalommal szembesültek a városba özönlő tömegek problémájával, akik a bevásárlást a nagyobb kínálatot nyújtó nagyvárosban igyekeztek intézni a külső kerületek helyett. Ez a nap sokszor rengeteg turistát is a környékre csalogatott, mivel ilyenkor tartották meg a Hadsereg és a Haditengerészet éves mérkőzését. A rendőrök a tömeg ellenőrzése és a forgalom megfelelő menetének fenntartása érdekében ilyenkor hosszabb, akár 12 órás műszakokban dolgoztak, vagyis igen "fekete" nap volt ez számukra.

A vásárlás pozitívumai

A megfelelően működő gazdaság mindenki érdeke, ezért a profitot termelő boltok egyaránt szolgálják a tulajdonosok és a vásárlók jólétét is: előbbiek számára működő üzletet jelent a pozitív mérleg, utóbbiaknak, ideális esetben, jobb termékeket és több lehetőséget a pénzük elköltésére. A fekete ilyen szempontból jó dolgokat szimbolizál: angolul az "in the red" kifejezést használják a veszteséges vállalkozásokra és az "in the blacket" arra, ha valakinek nyeresége keletkezik, illetve több pénze van, mint adóssága.

A boltosok számára tehát a fekete pozitív jelentéssel bír és a Black Friday az ő narratívájukban erre utal:

arra a napra, mikor még a veszteséges üzletek is talpra állnak és végre bevételre tesznek szert az ünnepi vásárlási szezon beköszöntével.

A History leírása szerint az elnevezés az 1980-as évekre kezdett szélesebb körben elterjedni és szorosan kapcsolódni a november utolsó csütörtökje utáni péntek eseményeihez, a kereskedelmi szereplők pedig ettől kezdve igyekeztek egyre jobban kiaknázni a népszerűvé váló reklámszlogenekben rejlő lehetőségeket. A divat azóta megállíthatatlanul terjed, bár a "fekete" melléknevet kísérő negatív konnotáció valamelyest visszatért, amióta elindultak az anti-Black Friday mozgalmak, hogy rávilágítsanak: a nap nem annyira, illetve nem feltétlenül a spórolás elősegítéséről szól, hanem sokszor a felesleges dolgok megvásárlásáról és ezzel a környezetszennyezésől és hulladéktermelésről.

(Fotó: Pixnio, Wikimedia Commons, Getty Images/Ildar Abulkhanov)

Műfenyő és rengeteg csomagolópapír - így készülnek a karácsonyra a magyarok 2021-ben Műfenyő vagy valódi? Csomagolópapír vagy valamilyen környezetbarátabb megoldás? Hús vagy vegetáriánus menü? Felmérésekből kiderült, mit választanak a magyarok.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.