Fél éven belül megkapja az első, immár éles hiperszonikus lövedékeit az USA hadserege

2022 / 08 / 14 / Felkai Ádám
Fél éven belül megkapja az első, immár éles hiperszonikus lövedékeit az USA hadserege
Ez nem a prototípus, hanem a végleges változat. A katonák már egy éve gyakorlatoznak, hogy felkészüljenek a csúcsfegyver használatára.

Normális esetben a katonák egyszerre kapják meg a teljes pakkot – a komplett kilövőrendszert, valamint az ahhoz való éles lövedékeket. Ebben az esetben azonban nem ez történt, hanem a rendszer körülbelül egy évvel hamarabb került leszállításra, mint maga a lövedék. Tavaly szeptemberben a hadsereg átadta a hiperszonikus harci rendszert az I. Hadtest 5. zászlóaljának, 3. tábori tüzérezredének, a 17. tábori tüzérdandárnak a Lewis-McChord egyesített bázison, Washban. A felszerelés tartalmazott egy ütegműveleti központot, négy szállító-felállító kilövőt és módosított teherautókat, valamint pótkocsikat. Minden kilövő két lövedéket tartalmaz alapesetben – írja a Breaking Defense. A felszerelések átadása több mint egy évvel az éles lövedékek megérkezése előtt lehetővé tette a katonák számára, hogy megkezdjék a felkészülést. Legutóbb az egység egy szimulált tüzérségi eseményt hajtott végre az Egyesült Államok Indo-Csendes-óceáni Parancsnokságával (USINDOPACOM).

Neil Thurgood altábornagy elmondása alapján tehát a döntés szándékos volt – a katonák ezen módon ugyanis már elkezdhették a kiképzést. Az éles lövedékek leszállításával kapcsolatban az altábornagy úgy nyilatkozott, hogy erre nagyjából hat hónapon belül kerülhet sor, és még így is sietnek némileg a végleges változat elkészítésével. Miként Thurgood fogalmazott:

„És ahogy befejezzük magának a lövedéknek a kialakítását, akad ezzel kapcsolatos kockázat? Teljes mértékben. Megengedhetjük magunknak azonban a késlekedést? Egyáltalán nem.”

A Hadsereg Rapid Capabilities and Critical Technologies Office elnevezésű szerve nagyon gyorsan próbálja tető alá hozni a szárazföldi telepítésű, földről kilőhető hosszú hatótávolságú hiperszonikus fegyvert (Long-Range Hypersonic Weapon/LRHW), amely egyike a sereg első 35 modernizációs célkitűzésének. A cél az, hogy a rendszer a 2023-as költségvetési évre működőképes legyen.

Az LRHW végleges változata elméletileg legalább 2776 kilométerig lesz hatásos. A Hadsereg a fejlesztés egy részét, a több rendszerhez is alkalmazható Common Hypersonic Glide Body-t a Haditengerészettel közösen végzi – ez utóbbi ezt az eszközt a Conventional Prompt Strike hiperszonikus fegyverhez használja majd fel.

Ismét kudarcba fulladt az USA hiperszonikus fegyverének a tesztje A tavaly októberben már sikertelenül tesztelt eszköz vallott ismét kudarcot.

A sietség annyiban érthető, hogy mind Oroszország, mind pedig Kína – elsősorban ez utóbbi – láthatólag nagyon előre tart a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében, és már sikeres, csapásra képes fegyvereket is felmutathatnak. Azonban épp az amerikai Haditengerészet fentebb említett Conventional Prompt Strike programja zárult ismét kudarccal az előző hónapban, ahogy arról fentebb is beszámoltunk. Nagyon úgy fest tehát Neil Thurgood altábornagy szavai alapján, hogy az Egyesült Államok, legalábbis a Hadsereg bevállal némi kockázatot, csak hogy működőképes hiperszonikus fegyverrendszert legyen képes felmutatni, hogy ne veszítsék el a technológiai előnyt.

(A képen az első hiperszonikus rendszer prototípusának a leszállítása látható, forrás: U.S. Army/Spc. Karleshia Gater)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.