Fél évvel tovább maradtak az űrhajósok az űrben, mint amire készültek

2023 / 09 / 28 / Bobák Zsófia
Fél évvel tovább maradtak az űrhajósok az űrben, mint amire készültek
Frank Rubio, Dmitrij Petyelin és Szergej Prokopjev a szállításukra szolgáló Szojuz MS-22/68S meghibásodása miatt fél évvel tovább maradt a Nemzetközi Űrállomáson, mint eredetileg tervezték. Az űrhajósok tegnap tértek vissza a Földre. Rubio a világrekordot nem döntötte meg, de az amerikai asztronauták között immár ő az, aki eddig egyhuzamban a legtöbb időt töltötte az űrben.

Frank Rubio, a NASA asztronautája, Szergej Prokopjevvel és Dmitrij Petyelinnel együtt szeptember 27-én tért vissza a Földre, miután több mint egy évig tartózkodtak az űrben, az idő nagy részében a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Rubio érkezése különösen nagy figyelmet kapott, mivel az űrhajós az extra hosszúra nyúló, 371 napos küldetéssel rekordot döntött: az amerikaiak között a legtöbb időt töltötte egyhuzamban az űrben, bár teljesítménye még jócskán elmarad a világcsúcstól, amely Valerij Vlagyimirovics Poljakov nevéhez köthető: a szovjet kozmonauta 437 napig élt a Mir fedélzetén 1994-ben és '95-ben.

Az űrhajósok a hosszú misszió során az ISS-en tudományos munkákat végeztek és űrsétákra indultak, Rubiónak, elmondása szerint egyik kedvenc feladata az űrparadicsomok termesztése volt, amelyeket az XROOTS (eXposed Root On-Orbit Test System) program keretében gondozott és ellenőrzött. A program célja, hogy a mikrogravitációs körülmények között hidroponikus és aeroponikus módszerrel nevelt növények vizsgálatával alaposabb betekintést nyújtson azokba a technikákba, amelyekkel a hosszú távú űrutazások alatt termőföld hiányában is lehetséges az élelmiszeralapanyagok előállítása az űrhajósok számára. Rubio emellett biológiai kutatásokkal (a Bacillus subtilis megfigyelésével), a BioFabrication Facility programja során emberi szövetek 3D-nyomtatással készült verzióinak létrehozásával, CubeSat műholdak indítására alkalmas berendezés integrálásával, víztisztítással kapcsolatos kísérletekkel, mikrogravitációban lezajló égési folyamatok tanulmányozásával, anyagkutatással és az űrhajósok által használt futópadon végzett edzéseknek (illetve hiányuknak) az emberi testre gyakorolt hatásának felmérésével foglalkozott, sok más projekt mellett, az elmúlt egy évben.

Az űrben kivitelezett kísérletek során szerzett adatok a kutatóknak segítenek abban, hogy itt, a Földön további vizsgálatokat és fejlesztéseket végezzenek. A projekteket egyetemek és más szervezetek küldik fel az ISS-re, de megvalósításukhoz az űrhajósok segítségére van szükség.

A három fős legénység Kazahsztánban ért földet egy Szojuz MS-23-ban, helyi idő szerint 5 óra 17 perckor. A Szojuzt a meghibásodott MS-22 helyettesítésére küldték még februárban az ISS-hez, de logisztikai okokból a visszatérésre csak most került sor. Indulás előtt lezajlott a hivatalos kulcsátadás, amely során az űrállomás leköszönő parancsnoka nyújtja át a szimbolikus jelentőségű kulcsot az új parancsnoknak: jelenleg Prokopjev és Andreas Mogensen között történt meg az átadás.

A három űrhajós jelenleg harmadik helyen áll a listán a leghosszabb (egyhuzamban lezajló) űrben való tartózkodás tekintetében Poljakov és Szergej Avdejev mögött - utóbbi kozmonauta 380 napot töltött a Mir-en 1998-ban és 1999-ben. A mostani misszió alatt az űrhajósok az ISS-szel 5936 alkalommal kerülték meg a Földet, mialatt az űrállomás 252 millió kilométert tett meg. A legénység első pillanatait, miután kikerültek a Szojuzból, a NASA landolást közvetítő videójának 1 óra 37. perce után láthatjuk.

(Fotó: Bill Ingalls/NASA/Getty Images)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.