Akár csukott ablakon keresztül, száz méterről is fel lehet törni egy okosotthont a megfelelő helyre irányított lézersugárral

2022 / 05 / 06 / Palotai Nándor
Akár csukott ablakon keresztül, száz méterről is fel lehet törni egy okosotthont a megfelelő helyre irányított lézersugárral
Az Alexa, és a Siri okoseszközeit is sikerült feltörni egy kutatócsoportnak a beépített mikrofon működési elvét kihasználva.

A Michigani Egyetem egy japán kutatócsoporttal közösen megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet a távolból feltörni gyakorlatilag bármilyen, mikrofont használó okoseszközt – olvasható a Futurism oldalán. A részben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) által finanszírozott projekt részeként a kutatók az okoseszközök mikrofonját vették célba a megfelelő hullámhosszú lézersugárral, mely az emberi beszéd által keltett hanghullámokhoz hasonló módon rezegtette meg az eszközökbe beépített mikrofonok membránját. A trükk minden esetben működött, az egyetlen feltétele, hogy a lézernyaláb érje a mikrofont.

A kutatók az Amazon Alexáját, és a Siri-t is sikeresen feltörték a parancsszavaknak megfelelően kódolt lézersugarakkal. A kísérletek során az okoseszközöket több mint száztíz méterről is sikeresen feltörték, és valószínűsíthető, hogy a módszer kicsivel messzebbről is működhet még; a kutatóknak viszont nem állt ennél hosszabb folyosó a rendelkezésükre. Egy másik alkalommal egy közelben lévő, hetven méter távolságban lévő harangtoronyból, csukott ablakon keresztül is sikerült kommunikálniuk az okoseszközökkel.

A kutatók szerint a művelethez szükséges felszerelést nagyjából már 400 amerikai dollárért meg lehet venni, a nagy hatótávolságú támadásokhoz szükséges teleobjektív akár további 600 dollár is lehet, azonban a kísérletben résztvevő szakemberek szerint ez még mindig elenyészően olcsó ahhoz képest, hogy magával az eszközzel komplett épületek felett is át lehet venni az irányítást.

(Fotó: iStock)

Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.