Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja

2023 / 02 / 18 / Bobák Áron
Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja
A Bing keresőbe beépített mesterséges intelligencia még csak egy szűk kör számára elérhető, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft kicsit elsiette a bevezetését.

Múlt hét szerdán számoltunk be róla, hogy a cég a ChatGPT sikerén felbuzdulva összefogott az OpenAI-jal, és a Bing keresőbe is beépítettek egy olyan chatbotot, ami képes emberszerű párbeszédeket folytatni a felhasználókkal, és akár összetett kérdésekre is kifejtett válaszokat adni. A Microsoft nyilván azt remélte ettől, hogy a Google mögött jócskán háttérbe szoruló, alig 3%-os piaci részesedéssel rendelkező Binget többen fogják majd használni - ez minden bizonnyal be is következett, az már más kérdés, hogy a kíváncsi felhasználók pillanatok alatt megtalálták a chatbot gyenge pontjait is, ami nem fest túl jó képet a mesterséges intelligenciáról.

Az elmúlt napokban szó szerint cikkek százai foglalkoztak a Bing chatbotjának sokszor vicces, sokszor ijesztő megnyilvánulásaival, amiket lassan felsorolni is nehéz lenne. A teljesség igénye nélkül:

A The New York Times szerint azonban a chatbottal közel sem ez az egyetlen probléma, sokkal inkább az, hogy az eredeti funkcióját is csak korlátozottan tudja betölteni: az MI még azt is hibásan válaszolta meg, hogy ki szerepelt az idei Super Bowl félidei műsorában, noha ez egy egyszerű kereséssel is könnyedén kideríthető.

Az MI fura személyiségingadozásaira a Microsoft is reagált, szerintük az ilyen anomáliákat az okozza, ha a felhasználók túl hosszú beszélgetésekbe bonyolódnak az MI-vel. A legfrissebb hírek szerint a cég már fontolgatja, hogy a tapasztalatok fényében némileg korlátozzák "Sydney" mozgásterét, többek között azzal, hogy csak bizonyos hosszúságú párbeszédeket engedélyeznek a chatbottal.

A Microsoft aggodalma érthető, hiszen a chatbottal kapcsolatos negatív visszajelzéseket már a befektetők is meghallották: a cég részvényárfolyama szerda óta 11 dollárral csökkent annak ellenére, hogy január óta folyamatosan emelkedő pályán mozgott. Azt ugyanakkor nehezen lehetne elképzelni, hogy a Microsoft teljesen elengedje az ötletet, hiszen amellett, hogy az elmúlt években összesen 13 milliárd dollárt invesztáltak az OpenAI-ba, a chatbot a hibái ellenére is minden eddiginél nagyobb reklámot hozott a Bingnek.

(Borítókép: Getty Images)

Öntudatra ébredt egy mesterséges intelligencia a Google mérnöke szerint A fejlesztő elmondása szerint a rendszer érez, egy kisiskolás szintjén van, és fél attól, hogy lekapcsolják.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.