Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja

2023 / 02 / 18 / Bobák Áron
Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja
A Bing keresőbe beépített mesterséges intelligencia még csak egy szűk kör számára elérhető, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft kicsit elsiette a bevezetését.

Múlt hét szerdán számoltunk be róla, hogy a cég a ChatGPT sikerén felbuzdulva összefogott az OpenAI-jal, és a Bing keresőbe is beépítettek egy olyan chatbotot, ami képes emberszerű párbeszédeket folytatni a felhasználókkal, és akár összetett kérdésekre is kifejtett válaszokat adni. A Microsoft nyilván azt remélte ettől, hogy a Google mögött jócskán háttérbe szoruló, alig 3%-os piaci részesedéssel rendelkező Binget többen fogják majd használni - ez minden bizonnyal be is következett, az már más kérdés, hogy a kíváncsi felhasználók pillanatok alatt megtalálták a chatbot gyenge pontjait is, ami nem fest túl jó képet a mesterséges intelligenciáról.

Az elmúlt napokban szó szerint cikkek százai foglalkoztak a Bing chatbotjának sokszor vicces, sokszor ijesztő megnyilvánulásaival, amiket lassan felsorolni is nehéz lenne. A teljesség igénye nélkül:

A The New York Times szerint azonban a chatbottal közel sem ez az egyetlen probléma, sokkal inkább az, hogy az eredeti funkcióját is csak korlátozottan tudja betölteni: az MI még azt is hibásan válaszolta meg, hogy ki szerepelt az idei Super Bowl félidei műsorában, noha ez egy egyszerű kereséssel is könnyedén kideríthető.

Az MI fura személyiségingadozásaira a Microsoft is reagált, szerintük az ilyen anomáliákat az okozza, ha a felhasználók túl hosszú beszélgetésekbe bonyolódnak az MI-vel. A legfrissebb hírek szerint a cég már fontolgatja, hogy a tapasztalatok fényében némileg korlátozzák "Sydney" mozgásterét, többek között azzal, hogy csak bizonyos hosszúságú párbeszédeket engedélyeznek a chatbottal.

A Microsoft aggodalma érthető, hiszen a chatbottal kapcsolatos negatív visszajelzéseket már a befektetők is meghallották: a cég részvényárfolyama szerda óta 11 dollárral csökkent annak ellenére, hogy január óta folyamatosan emelkedő pályán mozgott. Azt ugyanakkor nehezen lehetne elképzelni, hogy a Microsoft teljesen elengedje az ötletet, hiszen amellett, hogy az elmúlt években összesen 13 milliárd dollárt invesztáltak az OpenAI-ba, a chatbot a hibái ellenére is minden eddiginél nagyobb reklámot hozott a Bingnek.

(Borítókép: Getty Images)

Öntudatra ébredt egy mesterséges intelligencia a Google mérnöke szerint A fejlesztő elmondása szerint a rendszer érez, egy kisiskolás szintjén van, és fél attól, hogy lekapcsolják.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.