Megérkezett a Microsoft "Google-gyilkos" keresője

2023 / 02 / 08 / Bobák Áron
Megérkezett a Microsoft
A ChatGPT sikerén felbuzdulva a Microsoft a Bing keresőbe is beépítette az OpenAI megoldását, ami összetett kérdések megválaszolására is képes, sőt, verset vagy programkódot is ír nekünk.

Az OpenAI december elején tette mindenki számára elérhetővé a GPT-3.5 nyelvi modellen alapuló chatbotját, ami azonnal rendkívül népszerű lett a felhasználók körében. Nem véletlenül, hiszen a ChatGPT képes arra, hogy esszét vagy verset írjon egy megadott témában, programkódokat hozzon létre, elkészítse a házi feladatot a diákok helyett vagy éppen cikkeket írjon az egyik legnagyobb technológiai újságnak. Mindeközben a hírek szerint az internetes keresőpiacot régóta domináló Google-nél is megkongatták a vészharangot, hiszen nagyjából az első perctől nyilvánvaló volt, hogy egy ehhez hasonló, összetett kérdéseket is könnyedén és részletesen megválaszoló program a keresőpiacon is olyat tudna nyújtani, amire a Google keresője jelenleg nem képes.

A Google aggodalma nem volt alaptalan, hiszen a nagy rivális Microsoft eddig mintegy 13 milliárd dollárt invesztált az OpenAI-ba, és nem kellett nekik sok idő, hogy meghozzák a döntést arról, hogy a keresőjüket kibővítik a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel. A redmondi cégnek sok veszítenivalója nem volt, hiszen a statisztikák szerint a Bing jelenleg csupán 3%-os részesedéssel bír a keresőpiacon, mindeközben pedig a ChatGPT olyannyira népszerű, hogy a legfrissebb hírek szerint minden idők leggyorsabban növekedő alkalmazásává vált az aktív felhasználók száma alapján. Ahogy arról a Reuters nemrég beszámolt, az UBS adatai szerint az OpenAI chatbotja mindössze két hónappal az indulása után már havi százmillió aktív felhasználóval rendelkezik - ugyanezt a TikToknak kilenc hónapba, az Instagramnak pedig több mint két évbe telt elérnie.


A Bing chatbotja működés közben: itt éppen zenei fesztiválokat javasol a megadott kritériumok alapján

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója nem is fogta vissza magát a keddi bejelentésen, ahol többek között "egy új verseny kezdetéről" beszélt, valamint azt is megjósolta, hogy ez a technológia "nagyjából minden ismert szoftverkategóriát át fog formálni". A Microsoft képviselői a bemutatón nem részletezték, hogy pontosan milyen technológiát használnak a Bingnél, de az erről kiadott közleményben azt írják, hogy már egy újgenerációs nyelvi modellel dolgoznak, ami minden bizonnyal a GPT-4-et takarja. A Bing MI-je ugyanakkor nem csak ebben lesz fejlettebb a ChatGPT-nél, hiszen amíg utóbbi a 2021 után történt eseményekről már nem rendelkezik információkkal, addig a Bing MI-je a Microsoft által indexelt oldalakhoz is kapcsolódik, így teljesen friss információkkal tud szolgálni. A cég emellett a keresési eredményeket rangsoroló motorba is beépítette a mesterséges intelligenciát, így állításuk szerint a normál keresések is sokkal pontosabb és relevánsabb eredményeket adnak majd, mint eddig. Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a ChatGPT-hez hasonlóan a Bing chatbotja is érteni fogja-e, ha magyarul kérdezünk tőle, vagy a képességei erre egyelőre nem terjednek ki.

A chatbot az információk forrását is minden esetben megjelöli, így a felhasználók leellenőrizhetik azok hitelességét, a Microsoft pedig emellett egy olyan technológiát is beépített a chatbotba, amely állítólag képes arra, hogy felismerje és kiszűrje a problémás tartalmakat. Erre nagy szükség is van, hiszen a világ egyik legnagyobb technológiai újságját, a Cnetet például az elmúlt hetekben rengeteg támadás érte amiatt, hogy a mesterséges intelligenciával íratott cikkeik hemzsegtek a hibáktól.

Bár a Bing oldalára lépve már a megújult felület fogadja a felhasználót, a Microsoft egyelőre nem tette mindenki számára elérhetővé a chatbotot, viszont a várólistára már most is bárki feliratkozhat. A chatbotot bemutató (magyarul meglehetősen furán megfogalmazott) tájékoztató oldalon azért már most is kapunk némi ízelítőt abból, hogy mi mindenre lehet majd használni a rendszert, ez alapján ha például azt kérjük a Bingtől, hogy "vacsoraestet kell adnom hat fő részére, akik vegetáriánusok. Tudnál javasolni egy háromfogásos menüt valamilyen csokidesszerttel?", akkor a keresési eredmények helyett a chatbot rögtön konkrét fogásokat javasol, amelyeknek a receptjét is linkeli. Ugyancsak nem okoz gondot az MI-nek, ha azt kérik tőle, hogy írjon egy verset egy Jake nevű, nyolcéves kisfiúnak, aki szereti a kutyákat és a tengerrel kapcsolatos érdekességeket, vagy ha arra utasítják, hogy írjon Python programnyelvben egy kódot a Fibonacci-számok megtalálására.

Hogy a chatbot mennyire váltja majd be a hozzá fűzött reményeket, az persze csak akkor fog kiderülni, ha már tömegeket férnek hozzá a Bing új funkciójához. Ebből a szempontból nem túl jó hír a Microsoftnak, hogy a Google várhatóan igencsak gyorsan fog válaszolni a kihívásra, hiszen a hírek szerint már szerda este bemutatják a saját, Bard névre keresztelt megoldásukat, ami szintén a keresési lehetőségeket fogja a mesterséges intelligencia nyújtotta eszközökkel kibővíteni.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ Kétség sem férhet hozzá, hogy az elmúlt hetek egyik legnagyobb technológiai durranása a ChatGPT volt, amelynek szinte emberszerű kommunikációs képességeivel már eddig is cikkek százai foglalkoztak. Kommunikálni és gondolkodni viszont két különböző dolog, ahogy arra a lenti példák is rávilágítanak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.