Megérkezett a Microsoft "Google-gyilkos" keresője

2023 / 02 / 08 / Bobák Áron
Megérkezett a Microsoft
A ChatGPT sikerén felbuzdulva a Microsoft a Bing keresőbe is beépítette az OpenAI megoldását, ami összetett kérdések megválaszolására is képes, sőt, verset vagy programkódot is ír nekünk.

Az OpenAI december elején tette mindenki számára elérhetővé a GPT-3.5 nyelvi modellen alapuló chatbotját, ami azonnal rendkívül népszerű lett a felhasználók körében. Nem véletlenül, hiszen a ChatGPT képes arra, hogy esszét vagy verset írjon egy megadott témában, programkódokat hozzon létre, elkészítse a házi feladatot a diákok helyett vagy éppen cikkeket írjon az egyik legnagyobb technológiai újságnak. Mindeközben a hírek szerint az internetes keresőpiacot régóta domináló Google-nél is megkongatták a vészharangot, hiszen nagyjából az első perctől nyilvánvaló volt, hogy egy ehhez hasonló, összetett kérdéseket is könnyedén és részletesen megválaszoló program a keresőpiacon is olyat tudna nyújtani, amire a Google keresője jelenleg nem képes.

A Google aggodalma nem volt alaptalan, hiszen a nagy rivális Microsoft eddig mintegy 13 milliárd dollárt invesztált az OpenAI-ba, és nem kellett nekik sok idő, hogy meghozzák a döntést arról, hogy a keresőjüket kibővítik a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel. A redmondi cégnek sok veszítenivalója nem volt, hiszen a statisztikák szerint a Bing jelenleg csupán 3%-os részesedéssel bír a keresőpiacon, mindeközben pedig a ChatGPT olyannyira népszerű, hogy a legfrissebb hírek szerint minden idők leggyorsabban növekedő alkalmazásává vált az aktív felhasználók száma alapján. Ahogy arról a Reuters nemrég beszámolt, az UBS adatai szerint az OpenAI chatbotja mindössze két hónappal az indulása után már havi százmillió aktív felhasználóval rendelkezik - ugyanezt a TikToknak kilenc hónapba, az Instagramnak pedig több mint két évbe telt elérnie.


A Bing chatbotja működés közben: itt éppen zenei fesztiválokat javasol a megadott kritériumok alapján

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója nem is fogta vissza magát a keddi bejelentésen, ahol többek között "egy új verseny kezdetéről" beszélt, valamint azt is megjósolta, hogy ez a technológia "nagyjából minden ismert szoftverkategóriát át fog formálni". A Microsoft képviselői a bemutatón nem részletezték, hogy pontosan milyen technológiát használnak a Bingnél, de az erről kiadott közleményben azt írják, hogy már egy újgenerációs nyelvi modellel dolgoznak, ami minden bizonnyal a GPT-4-et takarja. A Bing MI-je ugyanakkor nem csak ebben lesz fejlettebb a ChatGPT-nél, hiszen amíg utóbbi a 2021 után történt eseményekről már nem rendelkezik információkkal, addig a Bing MI-je a Microsoft által indexelt oldalakhoz is kapcsolódik, így teljesen friss információkkal tud szolgálni. A cég emellett a keresési eredményeket rangsoroló motorba is beépítette a mesterséges intelligenciát, így állításuk szerint a normál keresések is sokkal pontosabb és relevánsabb eredményeket adnak majd, mint eddig. Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a ChatGPT-hez hasonlóan a Bing chatbotja is érteni fogja-e, ha magyarul kérdezünk tőle, vagy a képességei erre egyelőre nem terjednek ki.

A chatbot az információk forrását is minden esetben megjelöli, így a felhasználók leellenőrizhetik azok hitelességét, a Microsoft pedig emellett egy olyan technológiát is beépített a chatbotba, amely állítólag képes arra, hogy felismerje és kiszűrje a problémás tartalmakat. Erre nagy szükség is van, hiszen a világ egyik legnagyobb technológiai újságját, a Cnetet például az elmúlt hetekben rengeteg támadás érte amiatt, hogy a mesterséges intelligenciával íratott cikkeik hemzsegtek a hibáktól.

Bár a Bing oldalára lépve már a megújult felület fogadja a felhasználót, a Microsoft egyelőre nem tette mindenki számára elérhetővé a chatbotot, viszont a várólistára már most is bárki feliratkozhat. A chatbotot bemutató (magyarul meglehetősen furán megfogalmazott) tájékoztató oldalon azért már most is kapunk némi ízelítőt abból, hogy mi mindenre lehet majd használni a rendszert, ez alapján ha például azt kérjük a Bingtől, hogy "vacsoraestet kell adnom hat fő részére, akik vegetáriánusok. Tudnál javasolni egy háromfogásos menüt valamilyen csokidesszerttel?", akkor a keresési eredmények helyett a chatbot rögtön konkrét fogásokat javasol, amelyeknek a receptjét is linkeli. Ugyancsak nem okoz gondot az MI-nek, ha azt kérik tőle, hogy írjon egy verset egy Jake nevű, nyolcéves kisfiúnak, aki szereti a kutyákat és a tengerrel kapcsolatos érdekességeket, vagy ha arra utasítják, hogy írjon Python programnyelvben egy kódot a Fibonacci-számok megtalálására.

Hogy a chatbot mennyire váltja majd be a hozzá fűzött reményeket, az persze csak akkor fog kiderülni, ha már tömegeket férnek hozzá a Bing új funkciójához. Ebből a szempontból nem túl jó hír a Microsoftnak, hogy a Google várhatóan igencsak gyorsan fog válaszolni a kihívásra, hiszen a hírek szerint már szerda este bemutatják a saját, Bard névre keresztelt megoldásukat, ami szintén a keresési lehetőségeket fogja a mesterséges intelligencia nyújtotta eszközökkel kibővíteni.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ Kétség sem férhet hozzá, hogy az elmúlt hetek egyik legnagyobb technológiai durranása a ChatGPT volt, amelynek szinte emberszerű kommunikációs képességeivel már eddig is cikkek százai foglalkoztak. Kommunikálni és gondolkodni viszont két különböző dolog, ahogy arra a lenti példák is rávilágítanak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.