Feleslegessé kell tenni a bitcoin-t ahhoz, hogy kinyírhassuk

2021 / 03 / 02 / Perei Dóra
Szinte nincs olyan nap, hogy ne röppenne fel egy újabb hír a bitcoin piacáról, néhány nappal ezelőtt például még közel ezerhétszáz-milliárd dollárt számlált a kriptodeviza-piac kapitalizációja, ami alig egy nap alatt tizenöt százalékos csökkenést mutatott, és ezernégyszázharminc milliárd dollárra zuhant. A digitális pénzem azonban már számos ellene irányuló támadást túlélt 2009-es óta, de vajon ki vethet véget a történetének?

Ha kizárólag a média által közvetített képre hagyatkoznánk, akkor akár úgy is tekinthetnénk a bitcoin-ra, mint a "legtrendibb filléres részvényre", pedig - legalábbis a Quilette cikke szerint - egy politikai projektről van szó, amely alapjaiban fenyegeti a jelenlegi gazdasági rendszert. A pénzkibocsátás- és ellenőrzés alapvetően a kormányok hatáskörébe tartozó feladat, a bitcoin azonban egy teljesen új modell szerint működik, méghozzá a kabinetek beleszólása nélkül. Vagyis adott a kérdés: miért nem állították még parkolópályára a kriptovalutatát, ahogy tették azt a korábbi próbálkozók esetén? És egyáltalán: hogy támadhatnák meg sikeresen? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömkelegével találkozhatunk a világhálón, arról azonban viszonylag kevesebben elmélkednek, hogy miért nem tették még tönkre sem a kormányok, sem a mamutvállalatok a fizetőeszközöket. A Quilette szakértője a következő választ adta: egyre több politikai és gazdasági ösztönző létezik a rendszer előremozdítására, és biztonságának erősítésére, illetve legalább ennyi erőteljes politikai, gazdasági és technikai visszatartó tényezővel találkozhatunk, amelyek akadályozzák a támadásokat. Egy másik oka a Bitcoin szívósságának, hogy egy globálisan elterjedt jelenségről beszélünk; a kriptobányászat túlnyomó többsége ugyanis az Egyesült Államokon kívül, Kínában és Közép-Ázsiában zajlik. Ehhez képest mégis úgy tűnik, hogy a Bitcoin-tulajdonosok és vásárlók döntő többsége amerikai és uniós szervezet, valamint a szoftver fő fejlesztői és a szerverek fenntartói ugyancsak világszerte szétszórtan helyezkednek el. Ennek tükrében pedig a Bitcoin legfontosabb személye - a feltalálója - manapság már egyáltalán nem releváns, sőt akár halott is lehet.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Donald Trump szemében szálka volt, a Biden-kormány valószínűleg másképp viszonyul majd hozzá

Az USA egykori elnöke még 2019. nyarán tweetelt arról, hogy „nem rajong” a bitcoinért, amely szerinte „rendkívül volatilis és az értéke konkrétan a semmin alapul.” Hovatovább, a felügyelet nélküli kriptoeszközöket a drogkereskedéshez és más illegális tevékenységhez hasonlította, mondván azok „törvénytelen magatartásra ösztönöznek.” Steven Mnuchin, az Egyesült Államok volt pénzügyminisztere ugyancsak 2019-ben beszélt arról, hogy szeretnék biztosítani technológia fejlődését, ugyanakkor azt is garantálnák, hogy a kriptopénzek ne úgy működjenek, mint a régi svájci titkos számos bankolás. (Mnuchin a szenátus pénzügyi testülete előtt tette ezt a nyilatkozatot, amikor arról kérdezték a demokraták, hogy milyen módon tervezik megakadályozni, hogy terroristák és bűnözők használják illegális tevékenységek lebonyolítására a kriptodevizákat).

A kriptovaluták anonimitása

A bitcoin és a kriptodevizák többsége anonim abban az értelemben, hogy a velük végzett tranzakciókhoz nem kapcsolódik semmilyen személyes adat, lakcím vagy elérhetőség, mindössze a felhasználó IP-címe látszik. Ez alapján persze be lehet azonosítani bárkit, de mind az IP-címek változtatására, elrejtésére, mind a tranzakciók maszkolására számtalan eszköz létezik már. Emellett több, maximális anonimitást nyújtó kriptodeviza is létezik, mint például a Monero.

Joe Biden kormányzása alatt azonban több okból változhatnak a dolgok, merthogy Kamala Harris alelnök csapatában több jelentős kriptós múlttal rendelkező tagot találunk. Először is ott van Ryan Montoya, a Sacramento Kings, az NBA technológiai vezetője, akinek tanácsaira minden bizonnyal a közeljövőben is odafigyel a vezetés. Egy másik nagy bitcoin párti befektető, Tim Draper pedig egy korábbi interjúban úgy beszélt Harrisről, mint aki

végre megértheti és megláthatja a lehetőségeket, amit a bitcoin és a kriptopénzek nyújthatnak.

Andrew Yang, Biden egyik fő tanácsadója pedig az egyik legbitcoinbarátabb ember a csapatban: a modern gondolkodású vállalkozó javasolt már blokklánc alapú szavazási rendszert, jelenleg a Humanity Forward non-profit vállalkozás vezetője, ahol szintén megjelennek a kriptohoz köthető projektek. Már többször felszólalt annak kapcsán, hogy úgy véli, a kormányzat szabályozási apparátusa nem tud lépést tartani a kriptopénzek gyors fejlődésével. Ehhez kapcsolódóan a TechCrunch korábbi cikke összegyűjtötte, mit tehet az új kormány a fejlődés felgyorsítása érdekében:

A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani A Tesla két héttel ezelőtt 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a kriptovalutából, aminek az értéke a cég vezetője szerint már túl magasnak tűnik.

  • Létrehozhatnak egy, a szingapúrihoz hasonló digitális bankrendszert, hogy úgymond ésszerűbbé tegyék a fintechek kriptográfiai, hitelezési és fizetési engedélyeztetési folyamatait. Manapság ugyanis az USA-ban működő vállalatoknak államonként kell ezt megtenniük, ami egyrészt egy dollármilliókat felemésztő folyamat, másrészt évekig elhúzódhat.
  • Végre egyértelmű besorolást kaphatnak a digitális eszközök, az intelligens szerződések útján létrejött derivatívák, valamint a stabil állományok.
  • Megalapíthatnak egy kétoldalú köz- és magánszféra csoportot, olyan hozzáértő vezetőkkel, mint Andrew Yang, ezáltal együttműködnének olyan, a fintech szempontjából mérföldkőnek számító jogszabályok kidolgozásában, mint amit anno a HPCCA jelentett az internetes vállalatok számára.
  • Olyan embert ültethetnek igazgatói székekbe, akik értik, hogyan lehet az innovációt valóban elősegíteni, miközben védik a fogyasztókat és a piacokat.

A bitcoin az új "bolondok aranya"

Bár még az év negyede sem telt el, a kriptovaluták árfolyama máris több alkalommal kilőtt, ám az Euro Pacific Capital közgazdásza, Peter Schiff szerint a bitcoin soha nem fog valódi pénzként működni, ezért értelmetlen is ebbe fektetni. A közgazdász „a bolondok aranyának” nevezte a kriptovalutát:

aki megveszi, annak bizonyára nincs ki mind a négy kereke.

Schiff szerint akik most drágán tudtak megválni a kriptovalutáiktól, olyanoknak adták el azokat, akik még nem tudják, hogy mindez teljesen értéktelen. Ehelyett abban bíznak, hogy hamarosan a hagyományos pénzhez hasonló fizetőeszközként használhatják majd a kriptovalutát. „Ebből soha nem lesz pénz, a pénz alapvető meghatározásához sincs köze. A pénznek egyben árunak is kell lennie, önmagában is értéket kell képeznie, nemcsak a használatának vagy az átváltásának” – fogalmazott. Hozzátette: a vásárlók egy napon arra kelnek majd, hogy semmi nincs a kezükben. Schiff emellett úgy érvelt, a kriptovalutákat jogszabályok sem ismerik el.

Lehet kriptovalutával bérgyilkost fogadni? A bérgyilkosok és a nehezen lenyomozható kriptopénzek kapcsolata már többször előkerült a nyugati sajtóban. Eddig azonban ez főleg átverés volt, amivel a megbízókat húzták le. Most viszont egy orosz, állami biztonsági hivatal vezetője panaszkodik a jelenség miatt.

A kormányok akkor ölhetik meg a bitcoin-t, ha versenyeznek vele

Legalábbis ezt gondolja Saifedean Ammous, a Forbes által megkérdezett kripto-guru, aki szerint fel kell hagyni a gazdasági ösztönzőkkel, így idővel csökkenne, majd teljesen megszűnne a bitcoin iránti igény. Hozzáteszi: olyan technológiát kell kínálniuk, amely jobb, mint a bitcoin. Ammous szerint a legjobb dolog, amit a kormányok tehetnek a bitcoin-val való versenyben,

ha visszatérnek a klasszikus aranyvalutához, és nagyobb szabadságot biztosítanak az egyének pénzügyi tevékenységeiben.

Jeffrey Tucker, a világ egyik legismertebb guruja szerint a kriptovaluták legnagyobb hátránya, hogy azok használata napjainkban is meglehetősen bonyolult, hiszen nem tud mindenki csak úgy "letölteni egy pénztárcát", és kapásból profiként kezelni a modern valutarendszert. Plusz rengeteg a hibalehetőség, erre egy személyes példát hozott, amikor is egy alkalommal két dollár helyett majdnem húszezret(!) utalt át. Amit szintén problémásnak lát, hogy ha hirtelen sokan kezdenék el használni a bitcoin-t, az számos, eddig ismeretlen negatív következménnyel járhat. Harmadik bökkenőként pedig a kriptovaluták változékonyságát említi, hiszen a gyorsan változó árfolyama mellett a bitcoin-t nemcsak kvázi megszámolni nehéz, hosszú távú pénzügyi terveket sem szőhetünk vele. Ugyanakkor szerinte jó hír, hogy minden új technológiának megvannak a maga problémái, és mivel a kriptovaluták esetében már tudjuk, melyek ezek, így változtathatunk is rajtuk.

El tudnád képzelni, hogy egy robottal élsz párkapcsolatban?
38% Nem. Nem. Egészen biztosan nem. Teljesen kizárt. Ott lenne mindennek vége...
15% Természetesen, erre tart a világ, előbb-utóbb hétköznapi jelenséggé válik majd...
20% Lennének előnyei, de az ember nem helyettesíthető a legtökéletesebb gépekkel sem...
27% Amilyen párkapcsolataim voltak eddig, egyre inkább el tudom...

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.