Feleslegessé kell tenni a bitcoin-t ahhoz, hogy kinyírhassuk

2021 / 03 / 02 / Perei Dóra
Szinte nincs olyan nap, hogy ne röppenne fel egy újabb hír a bitcoin piacáról, néhány nappal ezelőtt például még közel ezerhétszáz-milliárd dollárt számlált a kriptodeviza-piac kapitalizációja, ami alig egy nap alatt tizenöt százalékos csökkenést mutatott, és ezernégyszázharminc milliárd dollárra zuhant. A digitális pénzem azonban már számos ellene irányuló támadást túlélt 2009-es óta, de vajon ki vethet véget a történetének?

Ha kizárólag a média által közvetített képre hagyatkoznánk, akkor akár úgy is tekinthetnénk a bitcoin-ra, mint a "legtrendibb filléres részvényre", pedig - legalábbis a Quilette cikke szerint - egy politikai projektről van szó, amely alapjaiban fenyegeti a jelenlegi gazdasági rendszert. A pénzkibocsátás- és ellenőrzés alapvetően a kormányok hatáskörébe tartozó feladat, a bitcoin azonban egy teljesen új modell szerint működik, méghozzá a kabinetek beleszólása nélkül. Vagyis adott a kérdés: miért nem állították még parkolópályára a kriptovalutatát, ahogy tették azt a korábbi próbálkozók esetén? És egyáltalán: hogy támadhatnák meg sikeresen? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömkelegével találkozhatunk a világhálón, arról azonban viszonylag kevesebben elmélkednek, hogy miért nem tették még tönkre sem a kormányok, sem a mamutvállalatok a fizetőeszközöket. A Quilette szakértője a következő választ adta: egyre több politikai és gazdasági ösztönző létezik a rendszer előremozdítására, és biztonságának erősítésére, illetve legalább ennyi erőteljes politikai, gazdasági és technikai visszatartó tényezővel találkozhatunk, amelyek akadályozzák a támadásokat. Egy másik oka a Bitcoin szívósságának, hogy egy globálisan elterjedt jelenségről beszélünk; a kriptobányászat túlnyomó többsége ugyanis az Egyesült Államokon kívül, Kínában és Közép-Ázsiában zajlik. Ehhez képest mégis úgy tűnik, hogy a Bitcoin-tulajdonosok és vásárlók döntő többsége amerikai és uniós szervezet, valamint a szoftver fő fejlesztői és a szerverek fenntartói ugyancsak világszerte szétszórtan helyezkednek el. Ennek tükrében pedig a Bitcoin legfontosabb személye - a feltalálója - manapság már egyáltalán nem releváns, sőt akár halott is lehet.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Donald Trump szemében szálka volt, a Biden-kormány valószínűleg másképp viszonyul majd hozzá

Az USA egykori elnöke még 2019. nyarán tweetelt arról, hogy „nem rajong” a bitcoinért, amely szerinte „rendkívül volatilis és az értéke konkrétan a semmin alapul.” Hovatovább, a felügyelet nélküli kriptoeszközöket a drogkereskedéshez és más illegális tevékenységhez hasonlította, mondván azok „törvénytelen magatartásra ösztönöznek.” Steven Mnuchin, az Egyesült Államok volt pénzügyminisztere ugyancsak 2019-ben beszélt arról, hogy szeretnék biztosítani technológia fejlődését, ugyanakkor azt is garantálnák, hogy a kriptopénzek ne úgy működjenek, mint a régi svájci titkos számos bankolás. (Mnuchin a szenátus pénzügyi testülete előtt tette ezt a nyilatkozatot, amikor arról kérdezték a demokraták, hogy milyen módon tervezik megakadályozni, hogy terroristák és bűnözők használják illegális tevékenységek lebonyolítására a kriptodevizákat).

A kriptovaluták anonimitása

A bitcoin és a kriptodevizák többsége anonim abban az értelemben, hogy a velük végzett tranzakciókhoz nem kapcsolódik semmilyen személyes adat, lakcím vagy elérhetőség, mindössze a felhasználó IP-címe látszik. Ez alapján persze be lehet azonosítani bárkit, de mind az IP-címek változtatására, elrejtésére, mind a tranzakciók maszkolására számtalan eszköz létezik már. Emellett több, maximális anonimitást nyújtó kriptodeviza is létezik, mint például a Monero.

Joe Biden kormányzása alatt azonban több okból változhatnak a dolgok, merthogy Kamala Harris alelnök csapatában több jelentős kriptós múlttal rendelkező tagot találunk. Először is ott van Ryan Montoya, a Sacramento Kings, az NBA technológiai vezetője, akinek tanácsaira minden bizonnyal a közeljövőben is odafigyel a vezetés. Egy másik nagy bitcoin párti befektető, Tim Draper pedig egy korábbi interjúban úgy beszélt Harrisről, mint aki

végre megértheti és megláthatja a lehetőségeket, amit a bitcoin és a kriptopénzek nyújthatnak.

Andrew Yang, Biden egyik fő tanácsadója pedig az egyik legbitcoinbarátabb ember a csapatban: a modern gondolkodású vállalkozó javasolt már blokklánc alapú szavazási rendszert, jelenleg a Humanity Forward non-profit vállalkozás vezetője, ahol szintén megjelennek a kriptohoz köthető projektek. Már többször felszólalt annak kapcsán, hogy úgy véli, a kormányzat szabályozási apparátusa nem tud lépést tartani a kriptopénzek gyors fejlődésével. Ehhez kapcsolódóan a TechCrunch korábbi cikke összegyűjtötte, mit tehet az új kormány a fejlődés felgyorsítása érdekében:

A bitcoint még Elon Musk sem tudja megállítani A Tesla két héttel ezelőtt 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a kriptovalutából, aminek az értéke a cég vezetője szerint már túl magasnak tűnik.

  • Létrehozhatnak egy, a szingapúrihoz hasonló digitális bankrendszert, hogy úgymond ésszerűbbé tegyék a fintechek kriptográfiai, hitelezési és fizetési engedélyeztetési folyamatait. Manapság ugyanis az USA-ban működő vállalatoknak államonként kell ezt megtenniük, ami egyrészt egy dollármilliókat felemésztő folyamat, másrészt évekig elhúzódhat.
  • Végre egyértelmű besorolást kaphatnak a digitális eszközök, az intelligens szerződések útján létrejött derivatívák, valamint a stabil állományok.
  • Megalapíthatnak egy kétoldalú köz- és magánszféra csoportot, olyan hozzáértő vezetőkkel, mint Andrew Yang, ezáltal együttműködnének olyan, a fintech szempontjából mérföldkőnek számító jogszabályok kidolgozásában, mint amit anno a HPCCA jelentett az internetes vállalatok számára.
  • Olyan embert ültethetnek igazgatói székekbe, akik értik, hogyan lehet az innovációt valóban elősegíteni, miközben védik a fogyasztókat és a piacokat.

A bitcoin az új "bolondok aranya"

Bár még az év negyede sem telt el, a kriptovaluták árfolyama máris több alkalommal kilőtt, ám az Euro Pacific Capital közgazdásza, Peter Schiff szerint a bitcoin soha nem fog valódi pénzként működni, ezért értelmetlen is ebbe fektetni. A közgazdász „a bolondok aranyának” nevezte a kriptovalutát:

aki megveszi, annak bizonyára nincs ki mind a négy kereke.

Schiff szerint akik most drágán tudtak megválni a kriptovalutáiktól, olyanoknak adták el azokat, akik még nem tudják, hogy mindez teljesen értéktelen. Ehelyett abban bíznak, hogy hamarosan a hagyományos pénzhez hasonló fizetőeszközként használhatják majd a kriptovalutát. „Ebből soha nem lesz pénz, a pénz alapvető meghatározásához sincs köze. A pénznek egyben árunak is kell lennie, önmagában is értéket kell képeznie, nemcsak a használatának vagy az átváltásának” – fogalmazott. Hozzátette: a vásárlók egy napon arra kelnek majd, hogy semmi nincs a kezükben. Schiff emellett úgy érvelt, a kriptovalutákat jogszabályok sem ismerik el.

Lehet kriptovalutával bérgyilkost fogadni? A bérgyilkosok és a nehezen lenyomozható kriptopénzek kapcsolata már többször előkerült a nyugati sajtóban. Eddig azonban ez főleg átverés volt, amivel a megbízókat húzták le. Most viszont egy orosz, állami biztonsági hivatal vezetője panaszkodik a jelenség miatt.

A kormányok akkor ölhetik meg a bitcoin-t, ha versenyeznek vele

Legalábbis ezt gondolja Saifedean Ammous, a Forbes által megkérdezett kripto-guru, aki szerint fel kell hagyni a gazdasági ösztönzőkkel, így idővel csökkenne, majd teljesen megszűnne a bitcoin iránti igény. Hozzáteszi: olyan technológiát kell kínálniuk, amely jobb, mint a bitcoin. Ammous szerint a legjobb dolog, amit a kormányok tehetnek a bitcoin-val való versenyben,

ha visszatérnek a klasszikus aranyvalutához, és nagyobb szabadságot biztosítanak az egyének pénzügyi tevékenységeiben.

Jeffrey Tucker, a világ egyik legismertebb guruja szerint a kriptovaluták legnagyobb hátránya, hogy azok használata napjainkban is meglehetősen bonyolult, hiszen nem tud mindenki csak úgy "letölteni egy pénztárcát", és kapásból profiként kezelni a modern valutarendszert. Plusz rengeteg a hibalehetőség, erre egy személyes példát hozott, amikor is egy alkalommal két dollár helyett majdnem húszezret(!) utalt át. Amit szintén problémásnak lát, hogy ha hirtelen sokan kezdenék el használni a bitcoin-t, az számos, eddig ismeretlen negatív következménnyel járhat. Harmadik bökkenőként pedig a kriptovaluták változékonyságát említi, hiszen a gyorsan változó árfolyama mellett a bitcoin-t nemcsak kvázi megszámolni nehéz, hosszú távú pénzügyi terveket sem szőhetünk vele. Ugyanakkor szerinte jó hír, hogy minden új technológiának megvannak a maga problémái, és mivel a kriptovaluták esetében már tudjuk, melyek ezek, így változtathatunk is rajtuk.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.