Felfedeztek egy anyagot, amivel az emberi agy összeköthető a gépekkel

2020 / 08 / 18 / Bobák Áron
Felfedeztek egy anyagot, amivel az emberi agy összeköthető a gépekkel
Nem véletlenül beszélünk felfedezésről, hiszen magát a Pedotot, ami egy konjugált polimer, már 1991 óta használják, ám a kutatók csak az utóbbi időben jöttek rá, hogy mennyi mindenre jó. A legfontosabb tulajdonsága, hogy a Pedot nem okoz hegesedést az emberi szövetekben, így sokkal alkalmasabb elektronikus eszközök beültetésére, mint az arany, a szilícium vagy az acél.

A Delaware-i Egyetem kutatói az amerikai kémikusok társaságának 2020-as konferenciáján jelentették be a felfedezésüket. A kutatás vezetője, Dr. Dave Martin az Independent beszámolója szerint elmondta, hogy mikróelektródákat próbáltak csatlakoztatni az emberi agyra, ez viszont a hagyományos eszközökkel nem működött elég hatékonyan, ezért új lehetőségek után kezdtek kutatni. A figyelmük hamarosan a konjugált polimerekre terelődött, amelyek a fémekhez hasonlóan vezetik az elektromosságot, és hamarosan meg is találták a Pedotot, amit eddig elsősorban antisztatikus védőrétegként alkalmaztak az elektronikai eszközök kijelzőjén.

Ez a polimer az összes tulajdonsággal rendelkezik, amire a kutatóknak szüksége volt, ugyanis nem okoz hegesedést a szövetben, ezzel pedig drasztikusan javítja az orvosi implantátumok teljesítményét.

A hegesedés az agyi implantátumoknál különösen nagy problémát okozhat, hiszen nem csak a szövetet károsítja, de ezzel együtt megzavarja az elektromos jeleket is, amelyek így nem tudnak megfelelően eljutni az izom- vagy agyszövetbe. A konjugált polimer ezen tulajdonságának felfedezése egészen új utakat nyithat meg az orvosok számára, a Futurism például azt emeli ki, hogy a Pedot alkalmazásával az orvosok olyan mikrochipeket juttathatnak a szervezetbe, amelyekkel nyomon tudják követni a rákos sejtek növekedését.


A Pedotot a hajlítható kijelzők gyártásában is használják

A Pedot emellett arra is használható, hogy az agy vagy az idegrendszer rendellenességeit érzékeljék és kezeljék a segítségével. A polimer elméletben peptidekhez, antitestekhez és DNS-hez is képes kapcsolódni, a kutatók pedig olyan polimert is készítettek, ami a dopaminhoz kapcsolódott. Utóbbi vegyületnek komoly szerepe van többek között a függőségek kialakulásában is.

Szuperlátás és akkumulátorként használható házak

A felfedezés az orvoslás mellett komoly lökést adhat Elon Musk egyik vállalkozásának, a Neuralinknek is, aminek célja, hogy az emberi agyat összekösse a számítógépekkel. Musk egyelőre nem sokat árult el a kezdeményezésről, de annyit már sejtetett, hogy szerinte a jövőben az is lehetségessé válik, hogy közvetlenül az agyunkba sugározva hallgassunk zenét vagy korábban elképzelhetetlen módon éles legyen a hallásunk.

Ha ez nem lenne elég, a Pedotnak nem ez az egyetlen felhasználási területe, ami rendkívül hasznos lehet. A The Guardian nemrég arról számolt be, hogy a St. Louis-i Washington Egyetem kutatóinak

ugyanezzel a polimerrel dolgozva nemrég olyan téglákat sikerült létrehozniuk, amik képesek eltárolni az elektromos energiát.

Bár a téglák energiasűrűsége egyelőre alig egy százaléka a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknak, azonban a technológia fejlődésével idővel akár az is lehetségessé válhat, hogy akkumulátorok helyett egyszerűen az épületek falában tároljuk az energiát.

(Borítókép: Andrzej Wojcicki/Science Photo Library/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.