Felforgathatja az internetet a 2 500 dokumentum, ami kiszivárgott a Google-től

2024 / 05 / 30 / Pőcze Balázs
Felforgathatja az internetet a 2 500 dokumentum, ami kiszivárgott a Google-től
Néhány nap után elismerte a Google, hogy hitelesek azok a dokumentumok, amelyek egy adatszivárgás során nyilvánosságra kerültek a keresőjükkel kapcsolatban. Ugyan az információk nem adnak pontos képet a keresőalgoritmus működéséről, ám így is hasznosak lehetnek azoknak, akik minél előkelőbb helyen akarnak szerepelni a találatok között.

A The Verge megkeresésére csak két nap után válaszoltak a Google képviselői, ám végülmegerősítették, hogy valóban tőlük kerültek ki a kiszivárgott fájlok. Az adatszivárgás azért különösen érdekes, mert a Google algoritmusának működése, vagyis az, hogy mi alapján rangsorolják a találataikat, ha nem is élet-halál kérdése, de

vállalatokat tehet tönkre vagy vihet sikerre.

Az, hogy a "lakáshitel", "vezeték nélküli porszívó", de akár "technológiai hírek" témában milyen cégeket, termékeket, médiumokat ajánl a Google, nagyban befolyásolhatja azoknak az üzleti eredményességét. Ezt a fizetett hirdetések és a Google által kiemelt weboldal-részletek tovább árnyalják persze, és egy weboldal látogatói nem csak keresőn keresztül érkeznek, de nem véletlen, hogy a keresőoptimalizáció, idegen mozaikszóval SEO, ilyen jelentős ágazat lett, állandóvá téve a keresők és a weboldalak macska-egér küzdelmét.

A Google PageRankjének az alapgondolata az volt, hogy, a tudományos tanulmányokhoz hasonlóan, minél többen hivatkoznak egy forrásra, az annál fontosabb tényező egy adott témában. Az évek során azonban egyre összetettebb jeleket, tényezőket kezdett figyelembe venni az algoritmus; az ezekkel kapcsolatos spekulációkat a Google hol megerősítette, hol tagadta, hol ignorálta. A most elérhetővé vált dokumentumok ugyan nem tisztázzák, hogy mi milyen súllyal szerepel a rendszerben, de például kiderülni látszik, hogy a Chrome böngészőből nyert adatokat a korábbi állításokkal ellentétben mégis figyelembe veheti. A Google képviselői aláhúzták, hogy ezek csak részinformációk, elavultak vagy haszontalanok lehetnek, de a keresőoptimalizációval foglalkozók így is nagyítóval fogják átnézni a 2 500 fájlt, majd nekiállnak kísérletezni, ami vagy hatással lesz arra, amit látunk a keresőben, vagy nem.

(Borítókép: Didem Mente/Anadolu Agency via Getty Images)

A Google a magyar költségvetés negyedét költi el arra, hogy alapértelmezett kereső legyen a mobilokon, számítógépeken És ez nem tetszik az amerikai kormánynak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.