Felfújható felhőkarcolókkal érnék el a fenntarthatóságot

2023 / 05 / 26 / Felkai Ádám
Felfújható felhőkarcolókkal érnék el a fenntarthatóságot
A Zumo építészeti iroda ezekben a különös épületekben látja a fenntarthatóságon alapuló jövőt.

A felfújható felhőkarcoló a jövő? A Zumo építészeti iroda szerint igen, és olyan képeket publikáltak, amelyeket a mesterséges intelligencia alkotott, és amelyek ezeket a “lufi-felhőkarcolókat” ábrázolják az olyan nagyvárosokban, mint New York, London, Tokió és Dubai. Annyi szépséghibája azért van a dolognak, hogy arról már nem nagyon beszél a cég, hogy a felfújható épületek mitől/hogyan lesznek fenntarthatóak, illetve hogy egyáltalán mi szükség van rájuk. A hírt közlő Interesting Engineering szerint elképzelhető, hogy az épületek olyan anyagból készülnek, amelyek könnyen szétszedhetőek, és felépíthetőek máshol. A képek ellenben tényleg érdekesek, és ezeket az IE szerint a Midjourney hozta létre.

A felfújható felhőkarcolók olyan jövőt képviselnek, ahol az épületek nagy magasságokat érhetnek el anélkül, hogy káros szénlábnyomot okoznának: a hangsúly éppúgy a környezetbarát konstrukción van, mint azok lenyűgöző magasságán. Mindezzel és IE előbb említett feltevésével együtt is kicsit nehéz belátni a dolog célját, hiszen a klímaváltozás fő mozgatórugója eddig sem az volt, hogy nem tudtuk kedvünkre pakolgatni a felhőkarcolókat a világban.

Az IE cikke egyébként párhuzamot von a felfújható felhőkarcolók és a Shanghai Tower között – ez utóbbi egy 2015-ben elkészült toronyház, ami a világ második legmagasabb épülete, és elérte a legjobb energetikai besorolást, a LEED Platinum minősítést. Mérete ellenére ugyanis a torony innovatív tervezésének és technológiájának köszönhetően minimálisra csökkenti a környezet terhelését. Egyedülálló formája pedig lehetővé teszi, hogy hatékonyan ellenálljon a szélterhelésnek, ami jelentős acél-megtakarítást eredményezett az építés során. Ezenkívül a Shanghai Tower nagymértékben támaszkodik a tiszta és megújuló energiaforrásokra, így hatékonyan csökkenti energiafogyasztását és kibocsátását. Mindez pedig különösen fontos Kínában, ahol a környezetszennyezés és az energiafogyasztás régóta aggodalomra ad okot.

Hogy a Zumo projektje egy ilyen siker lesz-e vagy nagyon gyorsan kidurran, mint egy lufi, az a közeljövőben remélhetőleg kiderül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.