Felfújható vitorlákkal vágná vissza a vízi szállítás környezetszennyezését a Michelin 2021 / 06 / 12 / Felkai Ádám

Már korábban is írtunk arról (itt), hogy a francia abroncsgyártó konszern, a Michelin Csoport új utakat is kipróbál, és a mostani esetben helyesebb úgy fogalmazni, hogy új vizekre evez. Ha még tovább pontosítunk, akkor az evezést is zárójelezni kell, és érdemesebb vitorlát bontanunk. A Michelin kutatás-fejlesztése pár svájci befektetővel közösen ugyanis több mint felére vágná vissza a vízi szállításhoz köthető emissziót 2050-re – ez a WISAMO, a megfogalmazás szerint egy szélenergiát hasznosító projekt, ami azonban ismerős lehet a kalózmozik kedvelőinek: ez bizony a klasszikus vitorla. Vagyis inkább a vitorla újragondolt, 21. századi változata: a felfújható vitorla. A vitorlát könnyű telepíteni, a plug-and-socket rendszernek köszönhetően a legtöbb szállítóhajóra, és ez egy kiegészítő eszköz a hajó motorja mellett – imigyen csökkentené tehát a hagyományos motorok használatát a vállalat. Egyszerűen szólva: ha fúj a szél, egy automata rendszer kibontja a teleszkópos vitorlát, és lehet haladni a klasszikus módon. Amennyiben viszont a vitorla útban lenne – viharban, illetve ha a hajó egy híd alatt kelne át – az említett rendszer leengedi, és összehajtogatja a vitorlát a fedélzeten.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.