Felfújható vitorlákkal vágná vissza a vízi szállítás környezetszennyezését a Michelin 2021 / 06 / 12 / Felkai Ádám

Már korábban is írtunk arról (itt), hogy a francia abroncsgyártó konszern, a Michelin Csoport új utakat is kipróbál, és a mostani esetben helyesebb úgy fogalmazni, hogy új vizekre evez. Ha még tovább pontosítunk, akkor az evezést is zárójelezni kell, és érdemesebb vitorlát bontanunk. A Michelin kutatás-fejlesztése pár svájci befektetővel közösen ugyanis több mint felére vágná vissza a vízi szállításhoz köthető emissziót 2050-re – ez a WISAMO, a megfogalmazás szerint egy szélenergiát hasznosító projekt, ami azonban ismerős lehet a kalózmozik kedvelőinek: ez bizony a klasszikus vitorla. Vagyis inkább a vitorla újragondolt, 21. századi változata: a felfújható vitorla. A vitorlát könnyű telepíteni, a plug-and-socket rendszernek köszönhetően a legtöbb szállítóhajóra, és ez egy kiegészítő eszköz a hajó motorja mellett – imigyen csökkentené tehát a hagyományos motorok használatát a vállalat. Egyszerűen szólva: ha fúj a szél, egy automata rendszer kibontja a teleszkópos vitorlát, és lehet haladni a klasszikus módon. Amennyiben viszont a vitorla útban lenne – viharban, illetve ha a hajó egy híd alatt kelne át – az említett rendszer leengedi, és összehajtogatja a vitorlát a fedélzeten.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.