A Michelin továbbra is gyárt gumikat, de mintha most jobban érdekelné a hidrogén és 3D-nyomtatás

2021 / 04 / 09 / Rácz Tamás
A Michelin továbbra is gyárt gumikat, de mintha most jobban érdekelné a hidrogén és 3D-nyomtatás
A francia gumigyártó a jövőben egy kicsit kevésbé szeretne gumigyártó lenni, más ipari ágazatokban lát nagy fantáziát.

A Michelin tegnap mutatta be 2030-ig szóló "növekedési stratégiáját", melyben kifejtette, hogy  milyen új, a gumigyártástól meglehetősen távol eső, a fenntarthatósági változásokkal kapcsolatos ipari tevékenységekben szeretne komoly szerepet betölteni. A ma még elsősorban gumiabroncs-gyártóként ismert vállalat a jövőben euromilliárdos bevételeket akar elérni hidrogéncella-gyártással, 3D-nyomtatással valamint különféle kompozitanyagok illetve orvosi célú alapanyagok gyártásával.

 

A Michelin a hidrogénalapú energetikával illetve mobilitással kapcsolatos fejlesztéseit már meg is kezdte. A Faurecia nevű autóalkatrész-gyártó vállalattal közösen, Symbio néven létrehoztak egy joint venture céget amely francia kishaszonjárművek számára gyárt üzemanyagcelllákat. A Symbio ambíciói szerint Európa legnagyobb autóipari hidrogéncella-gyártója kíván lenni a jövőben, az évtized végére másfél milliárd eurós éves bevétellel és a világpiac 12%-ának birtoklásával terveznek.

A Michelin egy másik joint venture-vállalkozásától is komoly eredményeket vár. AddUp néven 2016-ban, a Fives ipari tervező és automatizálási céggel közösen hozták létre azt a vállalatot, amely a 3D-fémnyomtatás területén hozna egyre komolyabb bevételek a Michelin számára.

Ez is érdekelhet:

Jönnek a hidrogénhajtású fehér furgonok A Renault után a Peugeot, Citroën és Opel márkánál is felbukkan a kisteherautó-kínálatban a tiszta és gyorsan újratankolható hajtástechnológia.

Az osztrák posta és az OMV kétezer hidrogénüzemű teherautót ereszt Ausztria útjaira Az olajvállalat új elektrolizáló üzemében készül majd a hidrogén, amivel a postásautók csendben, emissziómentesen viszik a csomagokat.

A világ első hidrogénautója és üzemanyagcellás traktorja már a Holdra szállás előtt elkészült Bár az üzemanyagcellás autózás ezekben az években kezdett igazán beindulni, a technológia már több mint fél évszázados.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.