Felrobbant egy műhold, vészhelyzetet hirdettek az ISS-en!

2024 / 06 / 28 / Felkai Ádám
A Resurs-P1 közel 200 darabra robbant, az űrhajósoknak fedezéket kellett keresniük.

Egy működésképtelen orosz műhold, a Resurs-P1, közel 200 darabra robbant szét a pályáján, ami ideiglenes vészhelyzeti protokoll bevezetésére kényszerítette a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó hat amerikai űrhajóst. Az esemény magyarországi idő szerint tegnap 18:00 körül történt – az űrhajósok ekkor biztonsági okokból körülbelül egy órára behúzódtak az állomáshoz dokkolt űrhajókba – számol be róla a The Guardian. A robbanás oka továbbra sem tisztázott, de a feltételezések szerint ezt a szatellitban maradt üzemanyag okozta.

Az amerikai űrparancsnokság, amely a törmelékek követéséért felelős, úgy nyilatkozott, hogy a törmelék nem jelent közvetlen veszélyt más műholdakra. Csütörtök délutánig egyébként a LeoLabs, egy amerikai űrkutató cég, legalább 180 törmelékdarabot észlelt. Az alacsony Föld körüli pályán, körülbelül 350 km-es magasságban található törmelékfelhő várhatóan hetekig-hónapokig jelent majd veszélyt.

A hasonló, nagyszámú törmelékkel járó események ritkák, de a növekvő űrforgalom miatt egyre aggasztóbbak, mivel egyre több eszközt küldünk az űrbe, amelyek elengedhetetlenek az olyan szolgáltatásokhoz, mint a szélessávú internet, valamint a különböző kommunikációs és navigációs rendszerek működtetése. Az incidens ismét felidézte, hogy a Kessler-effektus, amely szerint a lépcsőzetes ütközések még több veszélyes űrszemetet “termelnek”, ellehetetlenítheti mind az űrutazást, mind pedig a műholdak használatát hosszú időre.

2021-ben egyébként már sor került hasonló robbanásra, ami a feltételezések szerint Oroszország egy műhold-elhárító rakéta tesztje lehetett – az az esemény jelentős negatív nemzetközi visszhangot generált. A Resurs-P1 robbanása azonban a most ismert jelek alapján nem volt szándékos – teszi hozzá a Guardian cikke.

A törmelékveszélyre válaszul a NASA houstoni küldetésirányítása elindította a “biztonságos menedék” protokolt: vagyis riasztotta az űrhajósokat, akik a dokkolt űrjárművek egyikében kerestek menedéket: ketten a Boeing Starlinerben, hárman pedig a SpaceX Crew Dragonban, míg egy űrhajós két orosz társával egy Szojuz kapszulában. Tegyük hozzá, hogy egyébként a Starliner szivárgása miatt, annak az eszköznek a visszatérése folyamatosan csúszik:

Izgalmasabban alakul a Boeing Starlinerének első emberes tesztje, mint amire számítottak A Starlineren már öt helyen is detektáltak héliumszivárgást, ennek és más problémáknak a kivizsgálása miatt az űrkapszula tovább marad a Nemzetközi Űrállomásnál, mint tervezték. A jelenlegi tervek szerint június 26-án tér vissza a Földre két utasával együtt.

Az asztronauták körülbelül egy órát maradtak az űrhajókban, mielőtt visszatértek a napi rutinhoz.


Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.