Feltalálták a mesterséges izmokat, melyek egyre erősebbé válnak a testmozgással

2021 / 02 / 27 / Justin Viktor
Feltalálták a mesterséges izmokat, melyek egyre erősebbé válnak a testmozgással
A környezetükhöz eddig csak az élőlények voltak képesek adaptálódni, vagy annak hatásaira válaszul izmokat növeszteni, fejlődni. Ez most megváltozott, már a lágyrobotok is beállhatnak ebbe a sorba, a frissen kifejlesztett rugalmas és mesterséges izmaikkal, melyekkel munkavégzés eredményeként egyre izmosabbak és erősebbek lehetnek, akárcsak mi, élőlények.

Izmosodó robotok

Az új anyag segíthet a következő generációs lágyrobotok kifejlesztésében, melyek fejleszthetik meglévő képességeiket, de akár újakat is létrehozhatnak némi idő elteltével, attól függően, milyen konkrét feladat elvégzésére hozták létre őket. Eddig a tudományos fantasztikum birodalmába tartozott az olyan robotok gyártása, melyek képesek alkalmazkodni, a szó adaptációs értelmében a környezetükhöz, ráadásul növekedni is, mint az állatok. 

Mindez rendkívül komoly előrelépést jelenthet a lágyrobotika még mindig kialakulóban lévő területén, feltételezve, hogy a most kifejlesztett új izmok, és izomfejlesztési képesség végül a valós alkalmazásokban is alkalmazhatónak bizonyul.

A biológiai izmok azért növekednek, mert testünk nagyobbnak és erősebbnek építi vissza őket, miután megsérültek az edzés során. A mesterséges izmokat koncepcionálisan egy hasonló mechanizmus erősíti fel, vagyis ezek is erősebbé válnak, mintegy 66-szor erősebbé, a terhelés hatására. Az új gél, mely felelős ezért a hatásért olyan nanoanyagokba van beágyazva , melyek összekapcsolódnak és erős, új kötéseket alkotnak, amikor a gélt összenyomják vagy mechanikus terhelés éri, derült ki az új kutatásból. Ezáltal a gél idővel merevebb és keményebb lesz.

Durván gyorsul a lágy robotika, miközben szinte senki nem is ismeri Megérkezett a legújabb és leggyorsabb lágyrobot fejlesztés, ami gyorsabban képes mozogni szilárd felületeken vagy vízben, mint a lágyrobotok korábbi generációi. Kell emiatt aggódnod? A cikkből kiderül.

Biomimikri

"Amikor edzünk, egyértelműen építhetjük az izmainkat. Szeretnénk leutánozni ezt a folyamatot, így amikor a mesterséges izmot gyakoroltatjuk, az növelheti annak modulusát, merevségét" - mondta el a New Scientistnek Zhao Wang a Chicagói Egyetem molekulamérnöke és tanulmány társszerzője.

A folyamat egyelőre csak egy irányban működik, vagyis az új gél keményebbé és merevebbé válik a fizikai stressz hatására, de a munka végeztével még nem képes ellazulni, kiengedni.

Wang és a többi kutató a továbbiakban természetesen ennek a képességnek a beépítésén dolgoznak majd, hiszen ennek birtokában már szinte semmi nem különbözteti majd meg a mesterséges izmokat az élőlények izmainak működésétől. Ha egy lágyrobot izmai képesek lennének lebomlani vagy ellazulni az idő múlásával, akkor ezek a robotok sokkal sokoldalúbb eszközökké válhatnának, melyek fokozatosan alkalmazkodhatnak és felerősíthetik, vagy éppen leskálázhatják magukat a különböző feladatok vagy munkák szükség szerinti elvégzéséhez.

(Forrás: NewScientist Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat Robot-ormány A tudósok olyan csápszerű robotormányt építettek, melyet érzékenyebbnek tartanak a hagyományos karom vagy kéz alakú robotvégtagoknál, mert működés közben körbetekeri és finoman összeszorítja a tárgyakat, épp úgy,mint egy kígyó vagy az e...

Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.

Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia Ha például rossz a hangulatunk vagy idegeskedünk, az okostelefonunk  okoshangszórónkkal karöltve talán kedélyjavító, vagy esetleg megnyugtató zenét játszhat nekünk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.