Feltalálták a mesterséges izmokat, melyek egyre erősebbé válnak a testmozgással

2021 / 02 / 27 / Justin Viktor
Feltalálták a mesterséges izmokat, melyek egyre erősebbé válnak a testmozgással
A környezetükhöz eddig csak az élőlények voltak képesek adaptálódni, vagy annak hatásaira válaszul izmokat növeszteni, fejlődni. Ez most megváltozott, már a lágyrobotok is beállhatnak ebbe a sorba, a frissen kifejlesztett rugalmas és mesterséges izmaikkal, melyekkel munkavégzés eredményeként egyre izmosabbak és erősebbek lehetnek, akárcsak mi, élőlények.

Izmosodó robotok

Az új anyag segíthet a következő generációs lágyrobotok kifejlesztésében, melyek fejleszthetik meglévő képességeiket, de akár újakat is létrehozhatnak némi idő elteltével, attól függően, milyen konkrét feladat elvégzésére hozták létre őket. Eddig a tudományos fantasztikum birodalmába tartozott az olyan robotok gyártása, melyek képesek alkalmazkodni, a szó adaptációs értelmében a környezetükhöz, ráadásul növekedni is, mint az állatok. 

Mindez rendkívül komoly előrelépést jelenthet a lágyrobotika még mindig kialakulóban lévő területén, feltételezve, hogy a most kifejlesztett új izmok, és izomfejlesztési képesség végül a valós alkalmazásokban is alkalmazhatónak bizonyul.

A biológiai izmok azért növekednek, mert testünk nagyobbnak és erősebbnek építi vissza őket, miután megsérültek az edzés során. A mesterséges izmokat koncepcionálisan egy hasonló mechanizmus erősíti fel, vagyis ezek is erősebbé válnak, mintegy 66-szor erősebbé, a terhelés hatására. Az új gél, mely felelős ezért a hatásért olyan nanoanyagokba van beágyazva , melyek összekapcsolódnak és erős, új kötéseket alkotnak, amikor a gélt összenyomják vagy mechanikus terhelés éri, derült ki az új kutatásból. Ezáltal a gél idővel merevebb és keményebb lesz.

Durván gyorsul a lágy robotika, miközben szinte senki nem is ismeri Megérkezett a legújabb és leggyorsabb lágyrobot fejlesztés, ami gyorsabban képes mozogni szilárd felületeken vagy vízben, mint a lágyrobotok korábbi generációi. Kell emiatt aggódnod? A cikkből kiderül.

Biomimikri

"Amikor edzünk, egyértelműen építhetjük az izmainkat. Szeretnénk leutánozni ezt a folyamatot, így amikor a mesterséges izmot gyakoroltatjuk, az növelheti annak modulusát, merevségét" - mondta el a New Scientistnek Zhao Wang a Chicagói Egyetem molekulamérnöke és tanulmány társszerzője.

A folyamat egyelőre csak egy irányban működik, vagyis az új gél keményebbé és merevebbé válik a fizikai stressz hatására, de a munka végeztével még nem képes ellazulni, kiengedni.

Wang és a többi kutató a továbbiakban természetesen ennek a képességnek a beépítésén dolgoznak majd, hiszen ennek birtokában már szinte semmi nem különbözteti majd meg a mesterséges izmokat az élőlények izmainak működésétől. Ha egy lágyrobot izmai képesek lennének lebomlani vagy ellazulni az idő múlásával, akkor ezek a robotok sokkal sokoldalúbb eszközökké válhatnának, melyek fokozatosan alkalmazkodhatnak és felerősíthetik, vagy éppen leskálázhatják magukat a különböző feladatok vagy munkák szükség szerinti elvégzéséhez.

(Forrás: NewScientist Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat Robot-ormány A tudósok olyan csápszerű robotormányt építettek, melyet érzékenyebbnek tartanak a hagyományos karom vagy kéz alakú robotvégtagoknál, mert működés közben körbetekeri és finoman összeszorítja a tárgyakat, épp úgy,mint egy kígyó vagy az e...

Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.

Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia Ha például rossz a hangulatunk vagy idegeskedünk, az okostelefonunk  okoshangszórónkkal karöltve talán kedélyjavító, vagy esetleg megnyugtató zenét játszhat nekünk.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.