Feltűnt a neten egy titokzatos, szuperintelligens AI, majd nyomaveszett

2024 / 05 / 02 / Felkai Ádám
Feltűnt a neten egy titokzatos, szuperintelligens AI, majd nyomaveszett
Egyes vélemények szerint az OpenAI új modelljének lehetett ez a “lopakodó” próbaüzeme.

Az elmúlt hétvégén a mesterséges intelligencia közössége izgalmas órákat élt át: a LMSYS Chatbot Arenán ugyanis hirtelen megjelent egy titokzatos, új AI-modell – számol be róla az Ars Technica. A LMSYS Chatbot Arena egy olyan platform, ahol nagy nyelvi modelleket tesztelhetnek és hasonlíthatnak össze egymással – és az itt feltűnt, “gpt2-chatbot” nevű modell azért keltett jelentős feltűnést, mert a képességei nem csak megegyeztek, de egyesek szerint meg is haladták a jelenleg piacvezető ChatGPT 4 képességeit.

A rejtélyt csak fokozta, hogy miután a felhasználók elkezdték tesztelni a modellt, és épp komoly vitákat generált a megjelenése, maga a modell köddé vált. A LMSYS az X-en közzétett bejegyzésében a “váratlanul nagy forgalomra” hivatkozott az eltávolítás okaként.

Maga a modell tehát felszívódott, de nem úgy a dráma, amit generált. Az események természetesen pletyka-cunamit indítottak be: egyesek szerint a titokzatos modell a GPT 4.5 vagy akár a GPT-5 tesztverziójának rejtett indítása – mások azt is elképzelhetőnek tartják, hogy talán a 2019-es GPT-2 új verziója a szóban forgó modell, amelyet új technikákkal képeztek ki. Az Ars megkereste az eset kapcsán az OpenAI-t, de jelen cikk írásáig ezzel nem frissítették a publikációjukat.

Hétfőn este azonban az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman elejtett egy célzást szintén az X-en:

Amit a leginkább úgy lehetne magyarra fordítani, hogy:

“A gpt2 igen közel áll a szívemhez”

A GPT-2, vagyis a Generative Pre-trained Transformer 2, az OpenAI által fejlesztett nyelvi modell, amely tehát 2019-ben jelent meg. Ez a modell a GPT sorozat második iterációja (a jelenlegi legújabb változat a 4-es), és több területen is jelentős fejlődést képviselt az eredeti GPT modellhez képest. A GPT-2 arról vált ismertté, hogy képes szövegek generálására magas szintű koherenciával és relevanciával. A modell mély tanulási technikákon alapszik, többek között transzformer architektúrán, ami lehetővé teszi számára, hogy összetett nyelvi mintákat sajátítson el és alkalmazzon.

A GPT-2 számos méretben érhető el, a legkisebbtől, amely csak néhány millió paramétert használ, a legnagyobbig, amely 1,5 milliárd paramétert tartalmaz. A nagyobb modellek jobban képesek megragadni a nyelvi összefüggéseket és árnyalatokat, ezáltal realisztikusabb és pontosabb szövegeket generálnak.

Az OpenAI eleinte visszatartotta a GPT-2 legnagyobb változatának nyilvánosságra hozatalát, mert aggodalmak merültek fel az esetleges káros felhasználás miatt, mint például dezinformáció terjesztése vagy hamis szövegek készítése. Később azonban a teljes modellt közzétették, miután alaposabban elemezték a kockázatokat és kidolgoztak bizonyos irányelveket a felelős használatra.

Annak ellenére tehát, hogy csak rövid ideig volt elérhető, az AI-t tesztelőket lenyűgözte a modell teljesítménye. Ethan Mollick, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa azt írta, hogy a modell képességei egyenrangúnak tűntek a GPT-4-gyel, sőt bizonyos szempontból meg is haladták azt. A rejtélyes modell különösen az összetett matematikai problémák megoldásában villantott nagyot, amely sok jelenlegi nyelvi modell számára továbbra is kihívást jelent, mint az ismert – habár például a GPT-4 képességei egészen jónak számítanak mára ezen a téren.

Az azonban még mindig vita tárgya, hogy a rejtélyes modell valóban jelentős előrelépést jelent-e a meglévő nagy nyelvi modellekhez, például éppen a GPT-4-hez vagy az Anthropic Claude 3 Opusához képest. A legtöbb vélemény alapján – és ide tagozódik be az Ars Technica cikkírója is – ez a titokzatos modell nem biztos, hogy az OpenAI következő nagy dobása, a várva várt GPT-5 lenne.

Ugyanakkor ez az egész hajcihő egyesek, például a programozó és az AI-kutató, Simon Willison szerint mégiscsak arra utalhat, hogy az egész jelenség mögött az OpenAI firnyákos marketingstratégiája állhat – noha az efféle “játékok” ütköznek a LMSYS szellemiségével. A LMSYS az LLM-ek nyílt fejlesztése iránti elkötelezettségéről ismert, viszont már korábban is elismerte, hogy együttműködik a különböző fejlesztőkkel, hogy azok új modelleket jelenítsenek meg a platformon.

Többek szerint ennek az egész sztorinak azonban így mégsem igazán a rejtélyes modell a legérdekesebb részlete, hanem hogy ha az előbbi bekezdésben foglaltak igazak, akkor az eset remekül illusztrálja a nagy nyelvi modellek fejlesztését övező homályt, valamint az iparágat körüllengő finom szenzációhajhász törekvéseket. Természetesen ezek egyike sem épp üdvös irány.

Mint azt a fenti tweetben írja a Wharton professzora, Ethan Mollick:

“Az OpenAI ma a világ egyik legfontosabb technológiai vállalata, de nagyon szeretnek utalásokkal és pletykákkal kommunikálni. Mi az a GPT2?”

(A cikkhez használt képet a DALL-E generálta)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.