Félünk a klímakonzultáció eredményétől

2019 / 11 / 25 / Pőcze Balázs
Félünk a klímakonzultáció eredményétől
És nem azért, hogy vajon hajlandó-e a többség változtatni az életmódján.

Amint azt a Rakéta is megírta, a kormány épp megkérdezett minket arról, hogy mit kezdjünk a klímaváltozással. A probléma csak annyi, hogy a véleményünket egy Google űrlapban mondhatjuk el - ezért végül minden, és mindennek az ellenkezője is igaznak tűnhet majd. Az Egyesült Államokban egy hasonló közmeghallgatáson például milliók mondták el a véleményüket egy direkt erre a célra készült rendszerben, köztük halottak nevében nyilatkozó szkriptek.

Magyarországon a 16 és 74 év közöttiek háromnegyede internetezik rendszeresen, szóval remek gondolat itt megkérdezni minket arról, hogy mit gondolunk a klímaváltozásról - nem mintha az a klímaváltozáson alapból olyan sokat változtatna, de hát ha már arról is véleményt tudunk mondani, hogy ki énekel szépen a tévében, akkor biztos ez is menni fog.

Akkor már csak a megfelelő eszköz kell hozzá

Sokat vakargathatták a fejüket a szakértők, hogy milyen rendszer volna a megfelelő erre a feladatra. Email? Azt macerás feldolgozni, hiszen ha ki is írjuk valahova a kérdéseket, biztos nem abban a struktúrában válaszol majd a nép. Ügyfélkapu? Nincs mindenkinek, és valószínűleg nem volna könnyű hozzáfejleszteni, a bolygó öt fokkal melegebb lesz, mire végzünk. Emelt díjas SMS? Nem rossz,

de talán a Google Forms okosabb lenne.

Irén unokaöccse is mindig azon kérdezi meg a lakógyűlés előtt a tisztelt tulajdonostársakat a lift műszaki állapotáról, meg ugye ezt használják a szakdolgozók is, amikor az összes Facebook ismerősüket megkérik arra, hogy fejtsék ki legfeljebb öt perc alatt a véleményüket a ruszin költészetről, az elektromos robogókról vagy a kínai éttermek belsőépítészetéről. Az, hogy a Google még a recaptchát, vagyis a "találd meg a képeken a buszt, hogy elhiggyük, hogy ember vagy" megoldását se engedi a Formsra, így bárki bárhányszor bármit írhat, akár ember, akár számítógépes szkript, az a kisebb baj.

A nagyobb, hogy az eredményre majd mindenki úgy hivatkozik, ahogy akar.

Két éve az Egyesült Államokban a netsemlegességről kérdezték meg a népet, és a nép válaszolt. 22 millió válasz érkezett, ami egy durván 330 milliós országban nem rossz, sőt. A probléma csak annyi, amint arra a Buzzfeed elképesztő riporteri munkája, majd terjedelmes írása rávilágított, hogy a hozzászólások egy része kamu. Megrendelésre készült, botok által írt szövegek, amiket kiszivárgott adatbázisokból összeszedett emberek nevében adtak fel. Igazi, létező emberek valahol egyszer megadták a nevüket és a lakcímüket, mondjuk épp a drogériában lettek törzsvásárlók, aztán az adatbázis rossz kezekbe került, aztán tovább még rosszabb kezekbe, és máris a nevükben küldtek be véleményt egy vitában, amiről valószínűleg nem is tudtak.

Volt, aki úgy nyilvánított véleményt, hogy igazából már nem élt

A kérdéseket feltevő Szövetségi Kommunikációs Bizottság persze kibújt a felelősség alól: azt mondták, nem azt nézik, hogy kitől jön a vélemény, hanem, hogy mi az. Ez persze egyrészt jól esik a holtaknak és a robotoknak, hízelgő, hogy az ő szavuk is számít - másrészt nyilván arra kéne kényszeríteni őket, hogy egy 3210-es képernyőjén olvassák végig alaposan azt a 22 millió beküldött szöveget, lehetőleg egy kívülről lelakatolt szaunában.

Meg arra, hogy készítsenek egy új, biztonságosabb rendszert, amit nehezebb átverni - és ezt tervezik is. Ha készen vannak, és tényleg megugrották azt, hogy csak ember tudjon nyilatkozni, ő is csak egyszer, a vélemények könnyen feldolgozhatóak és transzparensek legyenek, akkor szóljanak, mert egy ilyen ránk is ránk férne. A Google Forms használata ilyen célra vicc. És ezzel a témával pont nem kéne viccelni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
2017 és 2018 között a kutatók által Frodónak elnevezett hím hosszúszárnyú bálna több mint 11 ezer kilométernyi utat tett meg, ezzel fajának rekordtartójává vált.
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
A földigiliszták felelősek a globális gabonatermés közel 7%-áért, beleértve a rizst, a búzát és a kukoricát. Az igazi kihívást az jelenti, hogy hatásuk ott lenne a legnagyobb, ahol a legkisebb eséllyel bukkannak fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.