Fiatal lánynak adta ki magát a kutatók chatbotja, hogy kiderítsék, mi történik a gyerekekkel egy chatszobában

2023 / 05 / 10 / Pőcze Balázs
Fiatal lánynak adta ki magát a kutatók chatbotja, hogy kiderítsék, mi történik a gyerekekkel egy chatszobában
A Dél-Floridai és a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói automatikusan chatelni képes miniprogramot, úgynevezett chatbotot készítettek, hogy így derítsék ki, hogy mi történik egy állítólagos tizenhárom éves lánnyal, ha egy chatszobába keveredik.

Eden Kamar és Christian Jordan Howell a Gizmodón olvasható összefoglalója szerint jobb odafigyelnie a szülőknek, hogy mely szolgáltatásokba engedik egyedül belépni a gyerekeiket, mert pillanatok alatt veszélyes helyzetben találhatják magukat. A két kutatónak az volt a célja, hogy ahelyett, hogy a rendőrségtől megszerezhető, korábbi információk alapján mérnék fel az online szexuális bűncselekmények elkövetésének módját, inkább azt tárják fel, hogy aktuálisan milyen eszközöket alkalmaznak a bűnözők.

Ehhez a chatbotjaikat különböző, a beszámolóban nem részletezett, ám "gyerekek által gyakran használt" chatszobákban üzemeltették, ahol azok 953 beszélgetést folytattak le magukat felnőttnek kiadó emberekkel. A program sosem kezdeményezett beszélgetést, és csak akkor válaszolt, ha a másik fél nagykorúnak adta ki magát. Ahogyan kiemelik, ugyan elképzelhető, hogy közülük egyesek magukat idősebbnek beállító fiatalok voltak, de szerintük inkább az a jellemző, hogy a bűnözők adják ki magukat fiatalabbnak a valódi koruknál.

A közel ezer beszélgetés "szinte mindegyike" szexuális természetű volt, és amellett, hogy vagy pénzért, vagy érzelmekért cserébe szerettek volna videókat kapni az áldozatuktól, tízből négyszer linkeket is küldtek, gyakran rosszindulatúakat.

Ezeknek a hivatkozásoknak a húsz százaléka ugyanis vírusos weboldalakra vezetett, feltehetőleg azért, hogy így észrevétlenül irányíthassák a gyerekek webkameráját. Öt százalék vitt adathalász oldalra, míg negyven százalék egy Whereby nevű videó platformra irányította volna az áldozatokat. Ugyan a norvég szolgáltatás képviselői többször aláhúzták, hogy legálisan, a felhasználóik biztonságára ügyelve működnek, a kutatóknak az volt a benyomásuk, hogy a platformon néhány kattintás után átadhatják az irányítást a webkamerájuk fölött. Ezt az engedélyt később igen bonyolult visszavonni, ráadásul a bűnözők a kamera képét beágyazhatják weboldalakba, így bárki láthatja, ami a gyerek számítógépénél történik. Hasonló megoldása a legismertebb videókonferencia-szolgáltatásoknak, mint a Google Meetnek vagy a Zoomnak, nincsen.

Ahogyan a cikk is kiemeli, 2019 óta tízszer annyi gyerekekről készült, szexuális természetű kép és videó áll elő webkamerák és hasonló eszközök segítségével, mint korábban. A technológiai platformok közben igyekeznek a már elkészült felvételeket minél gyorsabban felismerni és eltávolítani, bár az ilyen megoldások körül gyakran komoly vita alakul ki, amikor a magánszféra és a gyermekek érdekeinek védelme között kell választani.

Szakértő: a szülőknek is komoly felelősségük van a megelőzésben

Amikor azt kérdeztük, hogy mit tehetnek a szülők, dr. Gyurkó Szilvi, gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és szakmai tanácsadója kérdésünkre kiemelte: "A saját képek megosztásával kapcsolatban mindenképpen beszélgessenek a gyerekeikkel. Ma már a webkettes tartalmak jelentős részét teszik ki azoknak az anyagoknak, amik a darkweben és egyéb megosztó felületeken terjednek, és ahol egy 18 éven aluli gyerek meztelenül, félmeztelenül, vagy erotikus helyzetben, pozícióban van. Ezeknek a képeknek a jó része szexting során készül, az aktuális vagy vágyott jövőbeli partnernek. Jó lenne minden gyereknek tudni, hogy az ilyen felvételek elkészítése nem büntetendő, de a tárolásuk, továbbosztásuk igen. Ha egy ilyen felvétellel visszaélés történt, azt a lehető leghamarabb jelezni kell az internethotline.hu oldalon, hogy a további terjedést, megosztást meg lehessen előzni, és a felvételt el lehessen távolítani a netről."

A Hintalovon Alapítvány alapítója továbbá kiemelte, hogy a gyereket meztelen, félmeztelen, intim helyzetben (ágyban, fürdőkádban, stb.) ábrázoló képek nyilvános, közösségi médiában való megosztása komoly kockázatokat hordoz, hiszen ezek a felvételek is könnyen átkerülhetnek olyan platformokra, ahol már a gyerekek iránt nemi vágyat érző felnőttek használják, osztják tovább, kereskednek vele. Emellett aláhúzta: "A grooming megelőzhető, de ahhoz tudni kell, hogy mit is jelent, hogyan ismerhető fel, és mit lehet tenni ellene.

Vannak felnőttek, akik be akarják cserkészni a gyerekeket. Ők a virtuális világ “cukros bácsijai”, akikkel szemben ugyanúgy a felkészítés, a gyerekek edukációja, és a szülők-gyerekek közötti beszélgetés véd csak meg".

(Borítókép: Iuliia Burmistrova/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.