Figyelmeztet az IMF: az AI forradalom gazdaságpolitikai válaszúthoz érkezett

2024 / 03 / 28 / Felkai Ádám
Figyelmeztet az IMF: az AI forradalom gazdaságpolitikai válaszúthoz érkezett
Akár 5-20 éven belül a nyakunkon lehet az általános mesterséges intelligencia, a Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint ezért fel kell készülniük a döntéshozóknak erre a radikálisan megváltozott világra.

A mesterséges intelligencia (AI) rárúgta az ajtót a technológiai evolúció új korszakára. És hogy mi lehet a jövő? Egy olyan világ, amelyben az AI felülmúlhatja az emberi intelligenciát – még ha ennek az esélye a szakemberek között is vitatéma. Az mindenesetre biztos, hogy az jól látható, hogy a mesterséges intelligencia képességei látványosakat ugranak akár rövid időn belül is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig ezen folyamat kapcsán adott ki egy jelentést. Az IMF szerint a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia modellek mögött a számítási teljesítmény exponenciálisan nőtt – az elmúlt évtizedben félévente megduplázódott, ami a termelékenység és az innováció új korszakát hozta el különböző területeken.

A mesterséges intelligencia pályáját körülvevő diskurzus élénk és sokrétű, és egyes kutatók, például Geoffrey Hinton a mesterséges általános intelligencia (AGI) (tehát az olyan mesterséges intelligencia, amely képes bármilyen intellektuális feladatot elvégezni, amit az ember is) megjelenését már az elkövetkező 5-20 évben feltételezi. Ez a spekuláció azonban a vélemények lavináját indította meg, ami a mesterséges intelligencia fejlődési ütemével és szélesebb körű gazdasági és társadalmi következményeivel kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi.

Ennek a vitának a lényege gyakran magának az intelligencianak a természetére és az emberi agy képességeire nyúlik vissza. Egyesek azt állítják, hogy az emberi agy összetett feladatokra való képessége korlátlan, amit az a történelmi tendencia bizonyít, hogy az emberek egyre összetettebb munkák felé haladnak, ahogy az egyszerűbb feladatok automatizálódnak. Mások azt állítják, hogy az emberi agy által kezelhető feladatok összetettségének van egy felső határa, és ez alapján a gyorsan fejlődő modern AI-rendszerek végül beérhetik az emberi intelligenciát, sőt akár felül is múlhatják azt.

Mit jelent azonban mindez a munka jövőjével, a gazdasági növekedéssel és a társadalmi struktúrákkal kapcsolatban?

Az IMF a fenti kérdésekre adott válaszok bizonytalansága miatt arra ösztönzi a gazdaságpolitikai döntéshozókat, hogy többféle forgatókönyvet is vegyenek számításba. A skála egyik végén a jelenlegi helyzet áll, tehát ahol az AI javítja a termelékenységet a hagyományos szerepekben, a másik végpontot viszont azok a forradalmi kimenetelek jelentik, amikor az AI eléri az általános mesterséges intelligencia (AGI) szintjét, ami drasztikusan átalakítja a munkaerőpiacot és a gazdasági paradigmákat. Az IMF szerint a felkészülés nem csak az AI által kínált lehetőségek kiaknázása miatt megkerülhetetlen, hanem a kockázatok mérséklése okán is – olyan átmenetet kell ugyanis biztosítani az AGI-korszakába, amely az egész társadalom számára előnyös.

Az IMF szerint emellett az AI fejlődésével együtt elengedhetetlen a fejlesztésének a nyomon követése technológiai mérföldkövek, tőkeáramlások és a technológia alkalmazási rátái segítségével, hogy személyre szabott politikai válaszokat lehessen kialakítani. Csak egy ilyen széleskörű megközelítés teszi lehetővé a dinamikus és tájékozott reagálást az AI világunkra gyakorolt kiszámíthatatlan hatására.

(Kép: Pixabay/cagrikarip)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.